Statul va controla inclusiv investițiile făcute de cetățeni români sau companii românești pentru a evita preluările ostile
Prin Ordonanța de Urgență nr. 152 din 18 decembrie 2024, se introduce supunerea examinării și avizării de securitate națională, prin Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) inclusiv a investițiilor efectuate de către cetățeni români și de companii cu sediul în România.
În motivarea ordonanței se arată că „statul român în calitate de garant al stabilității economice, trebuie să dispună de mecanisme care să permită intervenții rapide și eficiente în susținerea operatorilor economici strategici în sectorul energetic, și nu numai, pentru a preveni orice risc ce ar putea afecta independența și securitatea energetică națională”.
Modificările legislative au în vedere protejarea sectorelor economice considerate importante pentru asigurarea accesului la produsele și serviciile esențiale, precum energia, telecomunicațiile, serviciile de sănătate și alimentație. De asemenea sunt companiile strategice legate de siguranța națională, industria de apărare sau sectorul nuclear civil, care ar putea fi expuse unor riscuri majore din perspectivă strategică.
Întrucât Guvernul consideră că ne aflăm într-o „situație excepțională”, a cărei „reglementare nu poate fi amânată”, este necesară eliminarea unor neclarități cu privire la situațiile în care o persoană deține mai multe cetățenii, dintre care una aparținje unui stat care nu este membru UE, precum și cu privire la identificarea investitorului străin din cadrul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 46/2022 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniune, Guvernul a decis un control mai strict al investițiilor străine directe.
Astfel, „În categoria investitorului din Uniunea Europeană este inclusă și persoana fizică de cetățenie română, respectiv persoana juridică al cărei sediu social se află pe teritoriul României, care a realizat sau intenționează să realizeze o investiție în România″, este prevederea legală adăugată acum.
Legislația în vigoare stipulează că ″Sunt supuse examinării și avizării CEISD (…) investițiile din Uniunea Europeană (…)″, definite ca ″investiție de orice natură efectuată de un investitor din Uniunea Europeană cu scopul de a stabili sau de a menține legături durabile și directe între investitorul din Uniunea Europeană și antreprenorul sau întreprinderea cărora le sunt destinate aceste fonduri pentru desfășurarea unei activități economice în România, inclusiv investițiile care permit o participare efectivă la administrarea sau la controlul unei întreprinderi care desfășoară o activitate economică″.
Potențialii investitori care înaintează cereri de autorizare la CEISD trebuie să achite Consiliului Concurenței o contribuție de examinare de 10.000 euro, la momentul depunerii cererii de autorizare, ″în vederea asigurării sustenabilității mecanismului administrativ de analiză a cererilor de autorizare″. Contribuția se restituie în situația în care CEISD constată neîndeplinirea condițiilor de examinare a cererii de autorizare.
Sunt supuse autorizării de către CEISD investițiile în valoare de peste 2 milioane euro care vizează domeniile apărării și siguranței naționale, energia, transporturile, aprovizionarea cu resurse vitale, infrastructura critică, sistemele informatice și de comunicații, activitatea financiară, fiscală, bancară și de asigurări, securitatea industrială, protecția față de dezastre, a agriculturii și a mediului înconjurător, privatizarea companiilor de stat și mass media. Prin excepție, pot fi supuse examinării și avizării CEISD și investițiile mai mici de 2 milioane euro, dacă, prin natura sau efectele lor potențiale, pot avea impact asupra securității sau ordinii publice sau prezintă riscuri la adresa acestora.
Cititi si: Chiar Urgență: OUG, în contextul încercării de preluare a E.ON România de către compania ungară MVM. Statul capătă dreptul să cumpere acțiuni la companiile la care este acționar pentru preveni preluările ostile
***