Taxele incluse în prețul energiei din Uniunea Europeană agravează problemele industriei
Guvernele care caută modalități de a ajuta industriile eruopene aflate în dificultate ar trebui să vizeze taxele mari pe energie de pe continent, care erodează competitivitatea, a declarat șeful lobby-ului european al energiei electrice pentru Reuters.
Uniunea Europeană elaborează un pachet de măsuri de sprijin pentru industriile aflate în agonie, care urmează să intre în vigoare de la începutul anului viitor, în timp ce giganții industriali, de la producători de automobile până la combinantele siderurgice, avertizează asupra închiderii fabricilor și desființarea a zeci de mii de locuri de muncă.
Leonhard Birnbaum, președintele grupului industrial Eurelectric, a declarat că problemele industriilor europene energointensive sunt numeroase, inclusiv o piață mai fragmentată decât a Chinei și acces dificil la credite – dar că factorii de decizie care doresc să ofere o ușurare rapidă ar trebui să „elimine” din prețurile energiei orice alte costuri care nu au legătură cu structura producției.
„Apreciem că statele au întotdeauna nevoie de mai mulți bani, dar dacă vrei cu adevărat să te electrifici, atunci nu poți avea, de exemplu, o povară fiscală supraproporțională pe consumul de energie electrică în comparație cu povara fiscală pe gaz”, declară Birnbaum, care este, de asemenea, CEO-ul companiei germane de utilități E.ON.
„Dacă suntem serioși în ceea ce privește competitivitatea costurilor, dacă suntem serioși în ceea ce privește electrificarea, dacă suntem serioși în ceea ce privește decarbonizarea, cred că trebuie să acționăm în acest sens”, a spus el.
Industriile din UE plătesc prețuri pentru energie de 2-3 ori mai mari decât cele din SUA. Taxele au reprezentat, în medie, 23% din prețul curentului electric cu amănuntul plătit de firmele europene mari consumatoare de energie în 2023, arătă o analiză a think-tank-ului Bruegel.
Dar multe dintre aceste taxe sunt impuse de guvernele naționale și în afara controlului UE. Negocierile dintre țările UE cu privire la o propunere de modificare a normelor fiscale ale UE în favoarea surselor de energie mai curate au rămas blocate din 2021.
UE va publica un plan privind reducerea prețurile la energie la începutul anului viitor. Dar, cu modificările fiscale blocate și cu o recentă reformă a pieței de energie a UE deja adoptată de guvernele naționale, unii diplomați pun la îndoială ce ar putea oferi Bruxelles-ul.
Un înalt oficial dintr-o țară din UE a spus că reducerea taxelor ar oferi doar un ajutor „limitat” și că sunt necesare măsuri mai ample pentru a ajuta industriile europene să concureze cu China – de exemplu, normele UE care impun achizițiilor publice să apeleze la produse locale, mai ecologice.
„Avem instrumente de politică comercială, avem instrumente de politică de concurență… Trebuie să vedem un context mai larg”, a spus înaltul oficial.
Prețurile en-gros ale energiei electrice în Europa au urcat luna trecută la cele mai ridicate niveluri de peste un an, deși rămân cu mult sub nivelul maxim din 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina și a redus livrările de gaze către UE.
Cititi si: Utilizarea energiei regenerabile în UE și-a atins limitele tehnice și economice: lipsesc investițiile în rețele de transport. Studiu de caz – Germania
***