Prezență NATO consolidată la Marea Baltică
NATO îşi va ”consolida prezenţa militară” la Marea Baltică, a anunțat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Mark Rutte. Anunțul vine la puțin după ce Estonia a evocat articolul 4 din Tratatul NATO și a lansat misiuni de patrulare pentru protejarea cablurilor electrice ce o leagă de Finlanda.
Articolul 4 prevede că „părțile se vor consulta ori de câte ori, în opinia oricăreia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea uneia dintre părți este amenințată”.
Aceste măsuri se succed în urma ruperii cablului EstLink 2 și a suspiciunilor că petrolierul rusesc Eagle S ar fi cel care a întrerupt conexiunea.
La două zile după ruperea cablului la Marea Baltică, Tallinnul a lansat vineri misiuni de patrulare pe mare care să apere conexiunea electrică submarină cu Helsinki, relatează AFP, agenție citată de News.ro.
NATO îşi va ”consolida prezenţa militară la Marea Baltică”, a anunţat vineri Mark Rutte.
Secretarul general al NATO a discutat cu preşedintele finlandez Alexander Stubb despre acest eventual ”sabotaj al unor cabluri submarine”.
”Mi-am exprimat solidaritatea şi susţinerea. NATO îşi va consolida prezenţa militară la Marea Baltică”, anunţă pe X Rutte.
Marina estoniană patrulează în zonă
Finlanda a primit joi susţinerea Uniunii Europene (UE) şi NATO în ancheta cu privire la ”sabotaj” privind rolul petrolierului suspectat că se află la originea penei.
Numeroase incidente asemănătoare au avut loc la Marea Baltică după invazia rusă a Ucrainei, în februarie 2022.
Legătura de curent continuu EstLink 2 între Estonia şi Finlanda a fost întreruptă miercuri, iar suspiciuni vizează petrolierul Eagle S, sub pavilionul Insulelor Cook, suspectat că face parte din așa-numita ”flotă fantomă” a Rusiei, prin care sunt exportate produse petroliere supuse sancționilor internaționale, potrivit poliţiei finlandeze.
”Am decis să ne trimitem Marina în apropiere de EstLink 1 (alt cablu submarin la Marea Baltică), pentru a ne apăra şi securiza conexiunea energetică cu Finlanda”, a anunţat pe X ministrul eston al Apărării Hanno Pevkur.
”Bineînţeles, ancheta trebuie să stabilească toate detaliile avarierii cablului Estlink 2 şi a cablurilor de comunicaţii, însă sarcina noastră este să transmitem imediat un mesaj clar prin care spunem că suntem pregătiţi să apărăm conexiunile între Estonia şi Finlanda inclusiv cu mijloace militare”, subliniază într-un comunicat pubclicat pe site-ul ministerului Hanno Pevkur.
Ministrul eston al Apărării subliniază că forţele estone sunt pregătite să prevină totodată atacuri desfăşurate ”cu mijloace militare”.
Hanno Pevkur precizează că se află în contact în acest sens cu Finlanda şi cu Comandamentul Forţelor Europene al NATO, din care cele două ţări fac parte.
Estonia a evocat Art. 4 din Tratatul NATO
Ministrul Apărării din Estonia, Hanno Pevkur, a evocat articolul 4 din Tratatul NATO, spunând că pentru evitarea acestuia este suficient ca țările aliate sau comandamentul forțelor din Europa să răspundă apelurilor de asistență în protejarea infrastructurii maritime critice.
Articolul 4 prevede că „părțile se vor consulta ori de câte ori, în opinia oricăreia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea uneia dintre părți este amenințată”.
Statele membre nu sunt obligate să acționeze în cazul în care Articolul 4 este invocat, deși deliberările ar putea duce la o decizie de a întreprinde o acțiune comună a NATO.
„Flota fantomă” – navele care transportă ţiţei şi produse petroliere ruseşti sub embargo
Multe incidente similare au avut loc în Marea Baltică de la invazia rusă a Ucrainei în 2022, scrie Reuters, citată de Agerpres.
Uniunea Europeană a anunțat că, drept răspuns la acest lucru, consolidează măsurile de „protejare a cablurilor submarine, în special prin îmbunătăţirea schimbului de informaţii, implementarea de noi tehnologii de detectare şi capacităţi de reparare subacvatică şi cooperarea la nivel internaţional”.
Ţările UE au convenit la începutul acestei luni să includă pe lista neagră încă aproximativ 50 de petroliere din „flota fantomă” a Rusiei, care este folosită pentru a eluda sancţiunile occidentale privind războiul din Ucraina.
Finlanda a confiscat Eagle S, petrolierul rusesc acuzat de sabotaj
Poliţia finlandeză a anunțat joi că suspectează petrolierul Eagle S, provenit din Rusia şi suspectat că face parte di „flota fantomă”, de implicare în deteriorarea cablului electric submarin între Finlanda şi Estonia, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Nava, care arbora pavilionul Insulelor Cook, transporta „benzină fără plumb încărcată într-un port rusesc”, a declarat Sami Rakshit, directorul general al serviciilor vamale finlandeze, într-o conferinţă de presă.
Poliţia a deschis o anchetă pentru „sabotaj în formă agravată”, a adăugat Robin Lardot de la Biroul Naţional de Anchetă.
Poliţia finlandeză a anunţat de asemenea că a confiscat petrolierul Eagle S. „Ne-am urcat deja la bordul navei, am vorbit cu echipajul şi am adunat dovezi”, a declarat Robin Lardot.
Nava se află în prezent în largul coastei Peninsulei Porkkala, la aproximativ 30 km de Helsinki, după intervenţia unei nave de patrulare finlandeze.
(Citește și: Investigație comună Finlanda – Suedia pentru posibilul sabotaj al cablurilor din Marea Baltică)
****