Avans de trei ori mai mic decât în 2023

Avans de trei ori mai mic decât în 2023

Bursa de Valori București (BVB) a încheiat 2024 cu o creștere de sub 9%, după un început de an în forță, în care a avut una dintre cele mai bune performanțe de la nivel mondial. Spre comparație, în 2023 a înregistrat un avans de peste trei ori mai mare, respectiv 31%.

Rezultatul slab este explicat de corecțiile burselor internaționale din a doua parte a anului, precum și de tensiunile politice legate de alegerile prezidențiale și parlamentare din toamnă.

O analiză Bloomberg de la începutul lunii septembrie puncta că indicele bursier BET a înregistrat o crește de aproape 40% (în dolari) în ultimele 12 luni, a cincea cea mai bună performanță din rândul celor peste 90 de indici de acțiuni primari urmăriți de platformă. Piața a crescut în 13 din ultimele 15 luni. Maximul a fost atins pe 18 iulie, respectiv 18.749 de puncte.

La jumătate față de bursa din Germania

BET, indicele care urmărește evoluția celor mai tranzacționate 20 de acțiuni listate la București, a înregistrat un avans de 8,78% în 2024. Spre comparație, bursa din Germania a consemnat un avans anual de 18,9%, iar cea din Statele Unite de peste 25%.

BET a închis anul la nivelul de 16.720,75 puncte, după ce a pierdut luni 1,2% din valoare, pe fondul măsurilor fiscale anunțate de Guvern, printre care și reintroducerea așa-numitei ”taxe pe stâlp” care va afecta companiile energetice listate la bursă.

Performanța BVB este superioară dacă luăm în calcul și dividendele distribuite de companiile listate. BET-TR, indicele care urmărește aceleași companii ca și BET, dar care ia în calcul și dividendele distribuite de companii, a crescut cu 16,1% în 2024.

Marii câștigători din 2024

Capitalizarea bursieră a companiilor listate a urcat la 365 de miliarde de lei, în creștere cu 18% față de 2023.

Antibiotice Iași (ATB), Sphera Group (SFG) și Digi Communications (DIGI) au fost companiile care au crescut cel mai mult pe BVB anul acesta.

Acţiunile Antibiotice au înregistrat o creştere de 83,5%, pe fondul cererii sporite pentru produse farmaceutice şi al exporturilor în creştere. Sphera Franchise Group, cu un avans de 57% al preţului acţiunilor, a fost impulsionată de revenirea consumului în sectorul HoReCa. MedLife a crescut cu 46% la Bursa de Valori, datorită cererii constante pentru servicii medicale private.

De cele mai abrupte scăderi din 2024 au avut parte TTS (Transport Trade Services: -46,7%), One United Properties (-42%) şi Fondul Proprietatea (-40%).

Cele mai tranzacţionate companii din BET au fost Banca Transilvania (volum de 3,4 mld. lei), OMV Petrom (2,8 mld. lei) şi Hidroelectrica (2,7 mld. lei).

Creștere puternică pe segmentul obligațiuni, susținută de titlurile de stat pentru populație

Valoarea medie de tranzacționare din 2024 a fost 149 milioane de lei. Pe segmentul principal, aceasta a fost de 66 de milioane de lei, în scădere faţă de 98 milioane de lei. Pe segmentul AeRO tranzacţiile au urcat de la 2 milioane de lei în 2023 la 2,8 milioane de lei anul acesta.

Pe segmentul de obligaţiuni, valoarea medie zilnică tranzacţionată a fost de 74,2 milioane de lei, în creștere cu 46% față de anul precedent (50,8 milioane de lei). Creșterea a survenit pe fondul interesului tot mai mare şi a frecvenţei de finanţare pentru emisiunile de titluri de stat Fidelis.

(Citește și: ”Bloomberg: Bursa de Valori București – creștere de 40%, în Top 5 mondial. Cum a ajuns aici”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *