6 zile de funeralii de stat pentru fostul președinte Jimmy Carter

6 zile de funeralii de stat pentru fostul președinte Jimmy Carter

Șase zile de servicii funerare pentru fostul președinte Jimmy Carter încep sâmbătă în Georgia, unde a murit pe 29 decembrie la vârsta de 100 de ani.

Primele evenimente reflectă urcarea lui Carter pe scara politică, de la orășelul Plains, Georgia, până la decenii de prezență pe scena globală, ca avocat al democrației.

Associated Press prezintă programul ceremoniilor care va fi transmis pe canalul de YouTube al agenției.

Programul funeraliilor

Evenimentele încep la ora 17.15, ora României, sâmbătă, când familia Carter va sosi la Centrul Medical Phoebe Sumter.

James Earl Carter Jr. a trăit mai mult de 80 din cei 100 de ani ai săi în și în jurul orașului natal, care are circa 700 de locuitori, nu mult mai mulți decât atunci când s-a născut la 1 octombrie 1924.

Cortegiul se va deplasa prin centrul orașului Plains, trecând pe lângă casa din copilărie a primei doamne Rosalynn Smith Carter, care a murit în noiembrie 2023, la vârsta de 96 de ani, și în apropierea locului unde cuplul se ocupa de depozitele de arahide ale familiei. Traseul include, de asemenea, vechiul depozit care a servit drept sediu al campaniei prezidențiale din 1976 al lui Jimmy Carter și benzinăria condusă cândva de fratele mai mic al lui Carter, Billy.

Cortegiul funerar va trece apoi pe lângă biserica metodistă unde soții Carter s-au căsătorit în 1946 și pe lângă casa în care au trăit și au murit. Fostul președinte va fi înmormântat acolo alături de soția sa, Rosalynn.

Programul prevede o oprire la ora 10:50 în fața fermei familiei lui Carter, după ce vor fi trecut de cimitirul în care sunt îngropați părinții fostului președinte, James Earl Carter Sr. și Lillian Carter.

Convoiul este programat să ajungă la Centrul Prezidențial Carter din Atlanta, Georgia, unde Carter a fost guvernator. Aici va fi organizat un serviciu religios privat.

De la 19:00 sâmbătă până la 6:00 luni, Carter va rămâne acolo pentru ca publicul să-și aducă omagiile. Rămășițele trupești ale lui Carter vor călători apoi la Washington, unde vor fi așezate la Capitoliu până la înmormântarea sa, care va avea loc joi, la ora 10, în orașul natal, Plains.

Toți președinții americani în viață au fost invitați, iar Joe Biden, un prieten apropiat al lui Carter, va rosti un elogiu.

Viața celui mai longeviv președinte al SUA

James Earl Carter Jr. (1 octombrie 1924 – 29 decembrie 2024) a fost cel de-al 39-lea președinte al Statelor Unite, care a ocupat funcția din 1977 până în 1981. Membru al Partidului Democrat, Carter a fost cel de-al 76-lea guvernator al Georgiei între 1971 și 1975. Membru în Senatul statului Georgia din 1963 până în 1967.

El a fost cel mai longeviv președinte din istoria SUA și primul care a împlinit vârsta de 100 de ani.

Născut și crescut în Plains, Georgia, Carter a absolvit Academia Navală a Statelor Unite în 1946 și s-a alăturat serviciului submarin al Marinei Statelor Unite. Carter s-a întors acasă după serviciul militar și a reînviat afacerea familiei sale – cultivarea de arahide.

Opunându-se segregării rasiale, Carter a susținut mișcarea pentru drepturile civile și a devenit activist în cadrul Partidului Democrat. După ce a slujit în Senatul statului Georgia și apoi ca guvernator al Georgiei, Carter a candidat pentru președinte în 1976.

Inițial, candidat ”dark horse”, necunoscut în afara Georgiei, a obținut nominalizarea democrată și l-a ales pe Walter Mondale drept vicepreședinte în candidatură. Ei au învins candidații Partidului Republican: Gerald Ford și Bob Dole.

În a doua zi de mandat, Carter i-a grațiat pe toți dezertorii războiului din Vietnam.

El a creat o politică energetică națională care a inclus conservarea, controlul prețurilor și noi tehnologii. Carter a realizat cu succes Acordurile de la Camp David, Tratatele Canalului Panama și a doua rundă de discuții privind limitarea armelor strategice.

A semnat proiecte de lege care au înființat Departamentul pentru Energie al Statelor Unite și Departamentul pentru Educație al Statelor Unite.

Ultimii doi ani ai președinției lui Carter au fost marcați de criza ostaticilor din Iran și de o criză energetică din cauza Revoluției iraniene, de accidentul Three Mile Island, de stabilirea relațiilor diplomatice cu China, Revoluția din Nicaragua și invazia sovietică a Afganistanului. Ca răspuns la invazie, el a escaladat Războiul Rece punând capăt destinderii, impunând un embargo pe cereale împotriva sovieticilor, enunțând doctrina Carter și conducând boicotul multinațional al Jocurilor Olimpice de vară din 1980 de la Moscova.

Carter și Mondale au căutat realegerea în 1980, dar au pierdut în fața tandemului republican Ronald Reagan – George H. W. Bush.

După încheierea mandatului prezidențial, el a înființat Centrul Carter pentru promovarea și extinderea drepturile omului; ceea ce a dus la primirea unui Premiu Nobel pentru Pace în 2002 pentru munca sa în acest domeniu.

(Citește și: ”Jimmy Carter, fost președinte al SUA și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit la vârsta de 100 de ani”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *