Arhivele din Transilvania aflate la Budapesta trebuie retrocedate României

Arhivele din Transilvania aflate la Budapesta trebuie retrocedate României

Scandalul provocat de iniţiativa UDMR-ului de retrocedarea a arhivelor către cultele religioase scoate la lumină amănunte mai puţin ştiute legate de arhivele din Transilvania care au fost transferate la Budapesta şi pe care Ungaria s-a obligat, prin Tratatul de la Trianon, să le înapoieze României. La mai bine de 91  de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon aceste arhive sunt încă la Budapesta.

În cadrul dezbaterii HISTORIA, transmisă miercuri de adevarul.ro şi adevarultv.net, legate de iniţiativa UDMR de a retroceda arhivele către cultele religioase, istoricul Marius Diaconescu a făcut o serie de dezvăluiri despre arhivele ce aparţin, conform Tratatului de la Trianon, României şi care, în prezent, se află la Budapesta.

Îngrijoraţi de efectul negativ pe care l-ar putea avea asupra cercetării istoriei României propunerea parlamentarilor UDMR de a retroceda arhivele către Biserici, istoricii au dat ca drept exemplu Ungaria.

image

În Ungaria arhivele bisericeşti au fost secularizate (în România au fost centralizate). După 1990 s-a recunoscut dreptul de proprietate al bisericilor asupra acestor arhive, dar documentele au rămas în continuare în custodia Arhivelor Naţionale Maghiare, cu liberul acces al cercetătorilor. Arhivele nu au fost retrocedate fizic bisericilor.Episcopul Tökes, arhivele şi Tratatul de la Trianon

În urmă cu câţiva ani, episcopul Tökes a revendicat de la Arhivele Naţionale ale României arhiva Liceului Reformat din Sighetul Marmaţiei, păstrată parţial la Direcţia Judeţeană Maramureş a Arhivelor Naţionale. Episcopul „a uitat” însă să revendice grosul arhivei aceluiaşi Liceu Reformat care se află în Ungaria (legile din acestă ţară nu îi permit acest lucru). La Debrecen, în Biblioteca Colegiului Reformat, ea se păstrează înregistrată sub un alt nume (Actele familiei Stoica). Acolo a ajuns în 1919, în timpul revoluţiei bolşevice maghiare. Arhiva a fost fost rebotezată astfel pentru a nu fi identificată de partea română, care avea dreptul să o revendice potrivit Tratatului de la Trianon.

În urma proiectului de lege propus de UDMR, dacă va fi adoptat, arhivele româneşti vor trebui să retrocedeze aceste documente ale Liceului Reformat din Sighetul Marmaţiei, care păstrează în cea mai mare parte documente despre familiile nobile româneşti din Maramureş!

Dă click pe imagine pentru a se mări!

image

Dă click pe imagine pentru a se mări!

Ce arhive ar trebui să primească România de la Ungaria

image

Conform istoricului Marius Diaconescu, în 1881 au fost duse la Budapesta următoarele arhive din Transilvania:Arhiva Conventului din Cluj Mănăştur, Arhiva Capitlului din Alba Iulia (ambele având rolul de arhiva publică şi notariat în Evul Mediu), Arhiva Guberniului Transilvaniei şi Arhiva Cancelariei Transilvaniei (ambele din perioada administraţiei habsburgice şi austro-ungare). Toate aceste arhive ar fi trebuit să fie returnate României, în concordanţă cu Tratatul de la Trianon (tratat valabil şi astăzi). Mai sunt şi alte fonduri mai mici împrăştiate prin Ungaria care ar fi trebuit restituite României.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *