Industria prelucrătoare – scăderea bruscă în decembrie
Industria prelucrătoare din România a înregistrat în decembrie cea mai slabă evoluție lunară din ultimele 18 luni, potrivit sondajului Purchasing Managers Index (PMI) realizat de BCR.
Indicele BCR PMI privind industria prelucrătoare din România a încheiat 2024 la cel mai scăzut nivel înregistrat de când se derulează sondajul, de 46,4 puncte, mult sub nivelul de 50 de puncte ce separă teritoriul contracției activității de cel al expansiunii.
Indicele PMI a scăzut cu 1,6 puncte în decembrie, de la 48,0 puncte în noiembrie.
Principalele constatări:
- Scădere record a comenzilor noi, principalul factor contracționist din decembrie
- Stocurile de input-uri s-au redus cu un ritm rapid, pe fondul scăderii puternice a achizițiilor
- Cele mai mici presiuni asupra costurilor semnalate în mai bine de un an
”Scăderea record a comenzilor noi a fost principalul factor contracționist în această lună. Sub-indicii pentru producție, ocuparea forței de muncă și stocurile de achiziții au fost, de asemenea, mai mici în decembrie comparativ cu luna precedentă. Cererea redusă, cauzată de o combinație de instabilitate politică, constrângeri bugetare ale clienților și interes scăzut din partea acestora, au fost problemele raportate în contextul scăderii comenzilor noi. Climatul economic global actual rămâne nefavorabil exporturilor din sectorul manufacturier românesc. Datele semnal privind indicele HCOB PMI pentru sectorul manufacturier din Germania arată o scădere în decembrie față de noiembrie și indicele a rămas cu mult sub nivelul neutru de 50”, a declarat Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR.
Un indice PMI peste pragul de 50,0 de puncte indică o îmbunătățire a situației industriei în luna respectivă, în timp ce o cifră situată sub pragul de 50,0 de puncte arată o deteriorare.
Potrivit sondajului BCR, companiile din industria prelucrătoare s-au confruntat cu întârzieri notabile ale livrărilor de input-uri. Pe de altă parte, companiile din industrie au semnalat temperarea semnificativă a presiunilor inflaționiste pe partea de input-uri, iar cheltuielile de producție au crescut doar marginal.
Cele mai recente date arată o vulnerabilitate persistentă în mediul de vânzări, volumele comenzilor noi contractându-se în cel mai rapid ritm înregistrat de la demararea sondajului.
Al doilea an consecutiv de contracție pentru industria locală
Potrivit sondajului BCR, companiile nu au făcut eforturi pentru a-și proteja marjele de profit, astfel că prețurile de vânzare au crescut doar marginal. În același timp, potrivit BCR, volumul mai mic de comenzi noi a dus la o nouă rundă de disponibilizări, iar numărul de angajați din industrie a scăzut în cel mai rapid ritm din ultimele 3 luni.
Pentru întreg 2024, valoarea medie a indicelui BCR PMI este de 48,6, ceea ce indică faptul că producția manufacturieră din România a înregistrat cel mai probabil al doilea an consecutiv de contracție. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), producția industrială a scăzut cu 1,6% în primele 10 luni ale anului 2024, comparativ cu primele 10 luni ale lui 2023. Contracția producției industriale din 2023 a fost de 4,9%.
”Media PMI pentru trimestrul al patrulea din 2024 este, de asemenea, mai mică decât cea din trimestrul precedent, ceea ce ar putea sugera o contribuție negativă a industriei la creșterea PIB în ultimul trimestru al anului. În 2025, sectorul manufacturier din România ar putea înregistra o creștere, condiționată de cererea externă. Cu toate acestea, industria prelucrătoare românească se confruntă cu probleme structurale din cauza poziției sale periferice în lanțul de valoare. Cererea slabă este probabil determinată atât de încetinirea creșterii economice internaționale, cât și de lipsa produselor cu valoare adăugată mare fabricate în România”, mai spune Ciprian Dascălu, economistul BCR.
Puțin probabil să vedem curând o creștere consistentă a industriei prelucrătoare
Industria europeană, de care industria românească este puternic legată prin lanțurile valorice, continuă să se confrunte cu o scădere majoră a producției. Germania, locomotiva industrială a Europei, stagnează de mai multe trimestre, iar producția sa industrială înregistrează o scădere substanțială care încă nu dă semne de atenuare (în special, dar nu doar industria auto).
Mai multe companii mari au anunțat deja planuri de restructurare și reducere a investițiilor, cuplate cu măsuri de relocare a capacităților de producție și concedieri. În decembrie, indicele PMI ce urmărește dinamica industriei germane s-a contractat din nou, la 42,5 puncte, de la 43,0 puncte în noiembrie, mult sub nivelul neutru de 50 de puncte.
BCR România Manufacturing PMI® este un indicator compozit al performanţei industriei prelucrătoare,alcătuit dintr-o singură cifră şi derivat din indicatorii privind:
- comenzile noi,
- producţia,
- ocuparea forţei de muncă,
- termenele de livrare ale furnizorilor
- şi stocurile.
(Citește și: ”Volkswagen – Acord cu sindicatele: 35.000 de locuri de muncă desființate în Germania”)
***