Număr record de comenzi pentru vase portcontainer, în ciuda incertitudinilor privind comerțul global

Număr record de comenzi pentru vase portcontainer, în ciuda incertitudinilor privind comerțul global

Proprietarii de nave au comandat un număr record de vase portcontainer, profitând de profiturile în creștere vertiginoasă, ceea ce a dus la avertismente cu privire la cheltuielile extravagante ale celor câțiva mari proprietari de nave care domină industria, scrie Financial Times.
Un fenomen similar s-a produs și în urma pandemiei de Covid-19, când investițiile masive determinate de dezghețarea economiei ar fi putut duce la pierderi masive, dar au fost sprijine de o creștere a prețurilor de transport generate de atacurile Houthi din Marea Roșie.

Capacitatea totală a navelor portcontainer comandate a ajuns la 8,4 milioane de containere de 20 de picioare în noiembrie, potrivit Braemar, atingând cel mai înalt nivel de când brokerul de nave a început să colecteze date în anul 2000.

Acest record de comenzi, care depășește nivelul atins în urma unei frenezii similare de cheltuieli declanșate de perturbările cauzate de pandemia de Covid-19, a avut loc în ciuda incertitudinilor legate de perspectivele comerțului global.

„Este o investiție enormă în creșterea flotei. Proprietarii de nave au bani de cheltuit,” a declarat Jonathan Roach, analist al pieței containerelor la Braemar. Însă „riscul de supracapacitate există, mai ales într-o economie globală incertă.”

Profituri neașteptate

Companiile de transport maritim au cheltuit masiv în urma unei creșteri neașteptate a profiturilor de la sfârșitul anului trecut, când perturbările cauzate de atacurile grupării militante Houthi asupra navelor care traversează Marea Roșie au contribuit la creșterea costurilor de transport.

Compania italiană Mediterranean Shipping Company, care deține deja cea mai mare flotă din industrie, a condus clasamentul cu 107 nave portcontainer comandate în noiembrie. CMA-CGM este aproape de ea, cu 103 nave.

Totuși, nu este clar cât timp vor continua atacurile din Marea Roșie să susțină câștigurile. Între timp, promisiunea noului președinte american Donald Trump de a intensifica protecționismul în cea mai mare țară importatoare din lume amenință să afecteze comerțul global începând de anul viitor.

Înainte de atacurile Houthi, care au forțat navele să navigheze pe rute mai lungi și au restrâns oferta de nave, „tarifele de transport erau neprofitabile, chiar și cu o flotă mult mai mică decât cea de astăzi,” a declarat Peter Sand, analist-șef la Xeneta, un tracker al pieței de transport maritim.

Redeschiderea rutelor prin Marea Roșie s-ar putea traduceri prin pierderi însemnate

„Imaginați-vă că toți transportatorii vor reveni în Marea Roșie. Asta va aduce tarifele la nivelul minim. Supracapacitatea va fi atât de mare.”

Individual, decizia de a comanda mai multe nave atunci când profiturile sunt mari ar putea „avea sens,” a spus Niels Rasmussen, șeful analizei pieței de transport maritim la organizația BIMCO, care a subliniat că MSC își face stocuri de nave după ce a decis să încheie o alianță de partajare a navelor cu rivalul AP Møller-Maersk și „să meargă pe cont propriu” începând de anul viitor. Dar „când aduni toate celelalte decizii (ale celorlalți proprietari de nave, n.r.), atunci pare un pic excesiv.”

Până în 2026, se preconizează că oferta de transport maritim containerizat va crește cu 46% comparativ cu nivelul din 2019, potrivit Bimco. Însă grupul se așteaptă ca volumul de marfă să crească cererea doar cu 22% în aceeași perioadă.

Bimco a avertizat că, dacă țările vor răspunde în mod similar amenințării lui Trump de a crește tarifele de import, acest lucru ar putea duce la un comerț global și volume de containere chiar mai slabe decât cele prevăzute.

Deși multe nave au fost comandate pentru a înlocui vase învechite ale flotei, Rasmussen a avertizat că ar putea dura ceva timp până când navele mai vechi vor fi scoase din serviciu.

O situație similară celei din pandemie

Industria transportului maritim containerizat s-a confruntat cu premoniții similare de supracapacitate în urma cheltuielilor mari făcute în timpul pandemiei de Covid-19. Acele temeri au fost rapid alungate când atacurile Houthi au schimbat așteptările la doar câteva luni după sfârșitul crizei sanitare.

Maersk, care în februarie se pregătea pentru o pierdere de 5 miliarde de dolari anul acesta, prognozează acum un profit de bază de până la 5,7 miliarde de dolari.

Maersk, care are 47 de nave comandate, se aștepta să continue să evite Marea Roșie „până la sfârșitul anului 2025.”

(Citește și: ”Șeful Maersk prezice intensificarea tensiunilor comerciale după alegerile din SUA. Problema cotainerelor în comerțul global”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *