Nivel record de falimente în SUA, pe fondul scumpirii dolarului
Falimentele corporative din Statele Unite au atins în 2024 cel mai înalt nivel din ultimii 14 ani, perioadă în care se resimțeau consecințele crizei financiare globale. Companiile aflate în dificultate sunt împinse în afara business-ului de ratele ridicate ale dobânzilor și de cererea scăzută a consumatorilor, scrie Financial Times.
Cel puțin 686 de companii din SUA au depus cerere de faliment în 2024, o creștere de aproximativ 8% față de 2023 și mai mult decât în orice alt an începând cu 2010, conform datelor furnizate de S&P Global Market Intelligence.
Manevrele extrajudiciare menite să evite falimentul au crescut și ele anul trecut, depășind falimentele într-o proporție de aproximativ două la unu, conform Fitch Ratings.
Falimentul retailerului de produse pentru petreceri Party City a fost reprezentativ pentru falimentele corporative din 2024. La sfârșitul lunii decembrie, acesta a depus al doilea dosar de faliment în doi ani, după ce a ieșit din procedurile de protecție conform capitolului 11 în octombrie 2023.
Party City a anunțat că va închide cele 700 de magazine din întreaga țară, după ce a întâmpinat dificultăți „într-un mediu extrem de provocator, determinat de presiunile inflaționiste asupra costurilor și cheltuielilor consumatorilor, printre altele”.
Companiile care depind de cheltuielile discreționare ale consumatorilor, cele mai afectate
Cererea consumatorilor a scăzut pe măsură ce stimulentele pandemiei Covid-19 au dispărut, afectând în special companiile care depind de cheltuielile discreționare ale consumatorilor.
Alte falimente majore din anul trecut au inclus producătorul de recipiente pentru depozitare a alimentelor Tupperware, lanțul de restaurante Red Lobster, Spirit Airlines și retailerul de cosmetice Avon Products.
„Costul ridicat și persistent al bunurilor și serviciilor apasă asupra cererii consumatorilor”, a spus Gregory Daco, economistul șef la EY. Povara este deosebit de mare pentru familiile cu venituri mici, „dar chiar și în cazul celor cu venituri medii și mari, se observă o prudență mai mare”.
30 de companii intrate în faliment în 2024 aveau datorii de peste 1 mld. dolari
Presiunea asupra companiilor și consumatorilor s-a mai diminuat pe măsură ce Rezerva Federală a început să reducă ratele dobânzilor, deși oficialii au indicat că intenționează să reducă doar cu jumătate de punct procentual în 2025.
În 2021 și 2022 au fost doar 777 de cereri de faliment combinate, când costul banilor era mult mai mic datorită programului de reducere a dobânzilor al Rezervelor Federale.
Această cifră a crescut la 636 în 2023 și a continuat să crească și anul trecut, chiar și atunci când ratele au început să scadă la sfârșitul lui 2024. Conform datelor S&P, cel puțin 30 dintre companiile care au depus cereri de faliment anul trecut aveau datorii de cel puțin 1 miliard de dolari în momentul depunerii cererii.
(Citește și: ”Germania în purgatoriul stagflației: revenire pe servicii, declin în industrie și presiune inflaționistă din salarii”)
***