Schița planului de pace pentru Fâșia Gaza: administrație comună SUA-Israel-Emirate
Oficiali ai Emiratelor Arabe Unite au purtat discuții cu reprezentanți ai guvernelor Statelor Unite ale Americii și ai Israelului pentru punerea la punct a unei administrații comune, provizorii, în Fâșia Gaza, care să asigure o relativă stabilitate guvernamentală după retragerea trupelor israeliene și încheierea războiului, scrie Reuters.
Scopul unei astfel de administrații este ca, abia după o perioadă de timp, o Autoritate Palestiniană „reformată” să preia conducerea, potrivit surselor citate de agenția de presă.
Discuțiile au vizat inclusiv asigurarea securității în Fâșia Gaza, pe modelul Kosovo, în scopul reconstrucției. Oficialii Emiratelor Arabe Unite ar fi propus folosirea unor contractori militari privați în acest scop, ca parte a unei forțe de menținere a păcii. Emiratele Arabe Unite sunt un partener apropiat de securitate al SUA, iar spre deosebire de alte guverne arabe din regiune, au relații diplomatice bilaterale cu Israelul, context care îi oferă statului din Golf o relativă pârghie în negocieri.
Potrivit surselor, guvernul condus de Benjamin Netanyahu evită încă să vină cu o viziune proprie pentru perioada post-război. După mai bine de un an de război, comunitatea internațională nu a reușit nici ea să articuleze un plan viabil pentru o pace durabilă. Conform surselor citate de Reuters, nici actualele discuții nu au dus, încă, la vreun acord formal pe zonele de interes.
Palestinienii spun că nu vor „intervenții străine”
În discuțiile de culise, oficialii Emiratelor au pledat pentru o Autoritate Palestiniană (AP) reformată care să guverneze în final Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est sub un stat palestinian independent, lucru căruia Israelul s-a opus public.
Potrivit diplomaților arabi, elementele ce vizează împuternicirea Autorității Palestiniene și stabilirea unei foi de parcurs către un stat palestinian independent „sunt esențiale pentru succesul oricărui plan de pace pentru Gaza”.
La fel ca Israelul, statul din Golf se opune prezenței în Fâșia Gaza a grupării teroriste Hamas, care a gândit și condus atacul din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, atac ce a declanșat războiul.
Autoritatea Palestiniană a fost înființată în urmă cu trei decenii în baza Acordurilor de la Oslo din 1993-1995, semnate de Israel și palestinieni, și i s-a acordat o autoritate limitată asupra Cisiordaniei și Fâșiei Gaza. Autoritatea Palestiniană încă exercită o anumită guvernare în Cisiordania ocupată de Israel, dar a fost eliminată din Gaza în 2007 de Hamas, după un scurt război civil.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a confirmat pentru Reuters că au avut loc discuții cu mai mulți parteneri, inclusiv Emiratele Arabe Unite, cu privire la opțiunile de guvernare, securitate și reconstrucție și că diverse proiecte de propuneri, planuri și idei au fost înaintate de parteneri.
Reconstruirea Gazei, inclusiv a instituțiilor sale politice, este de așteptat să dureze ani de zile și să coste zeci de miliarde de dolari, necesitând sprijin internațional.
Trump ameninţă Hamas cu „infernul”
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a amenințat ieri Hamas că va dezlănțui un „infern” împotriva organizației teroriste, dacă nu va elibera ostaticii rămași în captivitate în Fâșia Gaza până pe 20 ianuarie, când Trump preia mandatul de președinte.
Viitorul preşedinte a subliniat că ostaticii ar fi trebuit să fie eliberaţi de mult timp şi că atacul din 7 octombrie 2023 nu ar fi trebuit să aibă loc vreodată. Trump l-a prezentat de asemenea pe trimisul său special pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, calificându-l drept un „mare negociator”.
„Noi avem oameni care cunosc totul despre Orientul Mijlociu, dar care nu ştiu să se exprime corect… El este un excelent negociator. Este exact ceea ce am nevoie”, a spus Trump. În conferința de presă, Witkoff a declarat ca negociatorii „fac progrese” în cadrul negocierilor pentru eliberarea ostaticilor.
(Citește și: ”Planul lui Benjamin Netanyahu pentru Fâșia Gaza”)
***