Patrimoniu mondial în pericol!
Golful Halong, Vietnam
Golful Halong este unul dintre cele 12 situri internaționale alese pentru 2012 World Monuments Watch, o listă ce apare la doi ani sub egida World Monuments Fund și care atrage atenția asupra siturilor culturale din întreaga lume care riscă să dispară din cauza schimbărilor naturale, sociale, politice și economice. În Golful Halong, satele plutitoare de de pescari, unice în lume, datează de la începutul secolului al XIX-lea, și sunt azi în pericol din cauza dezvoltării turismului, a schimbărilor din industria pescuitului și a celor de ordin climateric ce afectează întregul sistem ecologic al golfului.
Casa Gingerbread, Haiti
O casă ”gingerbread” (în traducere, turtă dulce) nu e ceea ce am putea crede inițial. Este vorba de un stil arhitectural specific epocii victoriene. Una din casele Gingerbread din Haiti, construite la începutul secolului al XIX-lea, rămâne încă în picioare după cutremurul din ianuarie 2010.
Casele sunt superbe, cu detalii în lemn cum nu mai vezi nicăieri în arhitectura modernă, dar în ciuda eforturilor guvernului de a le păstra, majoritatea dintre ele sunt azi într-o stare jalnică. ”Casele Gingerbread sunt o combinație între stilurile eropene și tradițiile vernaculare din Haiti. Sunt unice în lume”, a declarat un oficial WMF. Potrivit organizației, dincolo de valoarea istorică a acestor case, ele ar trebui conservate și pentru că ar putea da o lecție arhitecților moderni cu privire la modul în care o clădire poate rezista dezastrelor naturale. Casele au suferit avarii semnificative în timpul cutremurului, dar s-a descoperit că au rezistat mult mai bine decât clădiri moderne.
La Cour Royale de Tiébélé, Burkina Faso
Fotografia de mai sus înfățișează o femeie pictând o casă din pământ, parte a Curții Regale din Tiébélé, din Burkina Faso. La Cour Royale este rezidența oficială a șefului poporului Kassena. Picturile murale sunt menținute în ciuda faptului că ultimul șef a murit fără urmași în 2006. Cum nu există niciun lider în acest moment, trebuie dezvoltat un nou model de administrare. Oficialii WMF sunt interesați de păstrarea obiceiului de pictare a clădirii deoarece este o tradiție capabilă să atragă turiștii. Astfel că se încearcă conservarea sitului prin înghețarea în timp a acestei tradiții.
Cimitirul Beth Haim, Olanda
Cimitirul Beth Haim este un cimitir portughezo-evreiesc aflat în Oldanda, la Ouderkerk aan de Amstel, ce datează din secolul al XVII-lea. ”În procesul de selectare a siturilor pentru lista din 2012 au fost multe discuții cu privire la cimitire, în special cimitire urbane, pentru că aceste locuri au o semnificație culturală aparet, dar de cele mai multe ori nu există resurse pentru a le conserva” a declarat un oficial WMF.
Orfelinatul Rom, Turcia
Orfelinatul construit exclusiv din lemn se află în Turcia și este cea mai mare clădire din lemn din Europa. Din păcate se află într-o stare de degradare avansată după mai bine de 50 de ani de neglijare. Construit inițial ca hotel de lux și cazino la începutul secolului XX, clădirea a devenit ulterior orfelinat. Acesta a fost închis în 1964. De atunci, nimeni nu s-a mai interesat de soarta clădirii.
Liniile Nazca, Peru
Vedem în poză un avion care zboară deasupra unui păianjen uriaș din câmpiile regiunii Nazca din Peru. Păianjenul face parte din așa-zisele ”Linii Nazca”, vaste opere de artă ce datează din perioada cuprinsă între 500 î.Hr. și 500 d. Hr. Liniile se întind pe o suprafață de mai bine de 450 km2.Liniile Nazca sunt unice în lume și, din fericire, guvernul peruan are un plan de administrare a sitului, pentru protejarea acestuia în contextul creșterii numărului de vizitatori și a dezvoltării regiunii.
Tell Umm el-‘Amr, teritoriile Palestiniene
Arheologii scot la suprafață un mozaic dintr-o antică mănăstire creștină cunoscută sub numele de Tell Umm el-‘Amr, sau Mănăstirea Sf. Hillarion. Aceasta datează din vremea Imperiului Roman târziu. Conform WMF, acesta este singurul sit arheologic deschis în Gaza.Situl a ajuns pe lista WMF deoarece organizația încearcă să atragă atenția publicului asupra faptului că în ciuda tuturor conflictelor politice din zonă, aici se află și imporante situri culturale care trebuie conservate.
Biserica Sf. Paraskewa, Polonia
Picturi murale colorate din secolul al XVII-lea pot fi încă văzute pe pereții Bisericii Sf. Paraskewa din Polonia. Biserica ucraineană a fost construită în secolul al XVI-lea, iar după cel de-al doilea război mondial, când granița dintre Polonia și Ucraina s-a definitivat, biserica a fost închisă și a trecut în custodia statului polonez.
Situl Palatului Nanyue, China
Ruinele unui palat datând din vremea Regatului Nanyue se află azi în mijlocul unui cartier aglomerat din orașul Guangzhou. Acestea sunt reprezentative pentru multe alte situri aflate în mari aglomerări urbane și care ridică o foarte importantă problemă:cum conservi un asemenea sit și cum faci să recreezi conexiunea dintre comunitatea de azi și istoria de atunci? Cum ajungi la un echilibru între interesele economice și comerciale și cele culturale?
Mănăstirea Oshki, Turcia
Ruinele acestei mănăstiri georgiene de secol X au suferit enorm în urma neglijării prelungite. Aflată într-o vale din nord-estul Turciei, Oshki a fost una din cele mai importante mănăstiri creștine. Înainte de a fi abandonată, acum câteva secole, lăcașul de cult a fost transformat, temporar, în moschee după ce imperiul otoman și-a impus dominația în zonă.