2024 – An record pentru BVB: numărul tranzacțiilor a crescut cu 30%. Cum au mers acțiunile, obligațiunile
Numărul tranzacțiilor cu acțiuni listate la Bursa de Valori București (BVB) a crescut cu 29% în 2024, la 1,88 milioane, de la 1,46 milioane de tranzacții în 2023, arată datele publicate de Banca Națională a României (BNR).
Pe de altă parte, valoarea totală a tranzacțiilor cu acțiuni a scăzut anul trecut, cu 31%, la 16,44 miliarde de lei, de la 24,14 miliarde de lei în 2023, anul listării Hidroelectrica (H20). Valoarea medie zilnică a rulajului cu acțiuni a fost de 65,78 milioane de lei în 2024, în scădere cu 32%.
Scăderea valorii tranzacționate cu acțiuni a fost însă compensată de creșterea segmentului de obligațiuni, care a ajuns la un maxim istoric. Emisiunile repetate de titluri de stat Fidelis ale Ministerului de Finanțe au contribuit la creșterea ofertei de obligațiuni suverane tranzacționabile, care au atras interesul investitorilor grație nivelului relativ ridicat al dobânzilor oferite în raport cu dinamica ratei anuale a inflației.
Astfel, anul trecut, valoarea tranzacționată cu obligațiuni si instrumente cu venit fix a urcat la un total record de 18,49 miliarde de lei, +47%, de la 12,59 miliarde de lei, pe fondul creșterii numărului de tranzacții cu 71% și a numărului obligațiunilor tranzacționate efectiv cu 116%. Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor cu obligațiuni s-a cifrat la aproape 74 miliarde de lei anul trecut.
Importanța emisiunilor de obligațiuni prin BVB a tot crescut în ultimii ani, pe măsură ce necesarul de finanțare al statului a crescut la niveluri record, mai precis 250 de miliarde de lei în 2024. În 2024, populația a împrumutat statul cu aproximativ 32 miliarde de lei, asigurând astfel circa 13% din necesarul de finanțare al guvernului României.
Importanța acestor subscrieri este cu atât mai mare cu cât ele reprezintă o sursă stabilită de capital, într-un context în care investitorii străini reevaluează situația din România, în contextul turbulențelor politice și a potențialului impact pe care acestea le vor avea asupra stabilității fiscal-bugetare. Miercuri, Fitch a revizuit perspectiva de rating a României, de la ”stabilă” la negativă” (la un rating ”BBB-”, ultima treaptă recomandată investițiilor).
Dinamica bursei a fost puternic ascendentă în 2024, până la un punct. BET a făcut un top semnificativ în ziua în care a mai făcut unul, în 2007
Dinamica indicelui BET, referința bursei noastre, a fost una puternic ascendentă în 2024, mai ales în prima parte a anului. A doua jumătate a lui 2024 a adus o moderare a avansului anual al BET, tendința descendentă fiind accentuată de apropierea alegerilor prezidențiale și parlamentare și apoi de rezultatul incert al primului tur al prezidențialelor, care a fost anulat după ieșirea pe primul loc a candidatului anti-occidental Călin Georgescu.
Deși România are acum un guvern în funcție, cu o majoritate stabilă care a început elaborarea bugetului, perioada de incertitudine politică s-a prelungit prin amânarea alegerilor prezidențiale până în luna mai. În plus, factorii de incertitudine s-au înmulțit, nefiind clar ce taxe și impozite vor fi majorate pentru a umple gaura bugetară (deficitul public) de anul acesta, care ar urma să se ridice la 133,3 miliarde de lei – această cifră include ca ipoteză majorări de taxe/impozite care să aducă mai bine de 20 de miliarde de lei la buget. Impozitarea dividendelor a fost deja majorată de la 8% la 10% prin ordonanța trenuleț din finalul lui 2024.
BET a încheiat deja o mișcare de recuperare a pierderilor din perioada electorală, care au fost sănătoase pentru piață, în ansamblul ei, după raliul semi-vertical major pornit în noiembrie 2022 (vezi grafic).
România este într-un moment crucial din perspectiva provocărilor la adresa sustenabilității creșterii economice și a nevoii de a reduce un deficit bugetar structural istoric
De notat că indicele BET s-a decorelat din vară (24 iulie 2024) de evoluția indicilor bursieri americani, cu care a înregistrat o evoluție relativ strânsă în ultimii ani. Asta indică o presiune la cumpărare mai mică a investitorilor străini și chiar o posibilă prezență mai susținută la vânzare. În plus, mai multe acțiuni individuale importante din structura BET au făcut top-uri semnificative în preajma aceleiași zi din luna iulie, printre care cele ale BRD Societe Generale (BRD), OMV Petrom și Banca Transilvania, plus Electrica (EL), Transelectrica (TEL) sau Hidroelectrica (H2O), post-dividend pentru aceasta din urmă.
Un exemplu este ședința de tranzacționare din data de 19 noiembrie: atât BET cât și indicii americani au început să se vândă agresiv în jurul orei 16:00, ora României. Piața americană și-a revenit, însă, pe parcursul ședinței bursiere din SUA, în timp ce BET a închis la ora locală 18:00 cu un minus de 1,6%. Deși a schițat o ușoară revenire ziua următoare, aceasta nu a reușit să fie susținută.
BET este în proces de reintegrare în tendința bursei americane
BET este însă în prezent într-un proces de posibilă recolare cu indicii americani, însă cotația indicelui principal al bursei locale este sub un nivel important de rezistență, situat în preajma nivelului de 17.200-17.400 de puncte. Reintegrarea în tendința generală a indicilor americani externi s-ar putea face pe scădere, din februarie încolo.
BET înregistrează totuși un minus de 9,5% față de acel top semnificativ din data de 24 iulie 2024, care coincide perfect cu topul din 24 iulie 2007 al bulei speculative pre-criză financiară. Acest top din 24 iulie 2024 conturează un ciclu perfect de 17 ani.
Comparativ, indicii bursieri americani au continuat să se aprecieze din vară și au încheiat 2024 cu un avans anual de peste 20%. Indicii americani au început și ei o mișcare de corecție, în pregătirea preluării mandatului de președinte de către Donald Trump.
Toată această dinamică indică un posibil proces de „de-risking” pentru piața locală (piețe emergente în general) a managerilor externi, în contextul mai multor riscuri care se prefigurează la orizont pentru România și piețele de acțiuni, în general, din 2025 încolo, iar asta fără a lua în calcul riscul electoral al unui președinte suveranist.
De notat că România este într-un moment crucial, mai ales din perspectiva provocărilor la adresa sustenabilității creșterii economice și a nevoii de a reduce un deficit bugetar structural istoric înafara unei crize economice sau a unui razboi (8% din PIB). De altfel, BET este într-un proces de consolidare și tranzacționare laterală, în așteptarea eliminării incertitudinilor.
(Citește și: ”Piețele corectează Fed: ”Cel mai ciudat ciclu relaxare a politicii monetare din istorie”)
***