Cele mai importante descoperiri arheologice accidentale

Cele mai importante descoperiri arheologice accidentale

Descoperirile arheologice sunt, de cele mai multe ori, rezultatul unor cerceătări îndelungate şi minuţioase. Totuşi, norocul are un rol important. De-a lungul timpului, mai multe artefacte şi situri foarte importante au ieşit la iveală în urma descoperirii lor accidentale de către persoane din afara comunităţii ştiinţifice. Acestea sunt cele mai importante descoperiri arheologice accidentale:

Peşterile Lascaux şi desenele rupestre

Lascaux painting web jpg jpeg

Pe 12 septembrie 1940, patru adolescenţi şi-au urmărit câinele în interiorul unui complex de peşteri din apropierea satului Montignac, din sudul Franţei. Spre surprinderea lor, peşterile ascundeau aproape 2000 de picturi rupestre, schiţe de animale şi oameni, datând de acum 15.000-20.000 de ani.

Cunoscute drept Peşterile Lascaux, acestea sunt unice în lume datorită desenelor foarte detaliate. Animalele reprezentate pe pereţii peşterilor includ cai, cerbi, bizoni şi feline mari. Arheologii sunt de părere că peşterile erau folosite în scopuri ritualice. Unele părţi ale ilustraţiilor par să construiască o naraţiune, dar semnificaţia lor nu a fost încă descifrată.

Peşterile au fost deschise pentru vizitare în 1948, dar s-a decis închiderea lor, în 1963, pentru prezervarea sitului.

Manuscrisele de la Marea Moartă

Aceste manuscrise reprezintă o colecţie de peste 800 de texte biblice scrise pe papirusuri şi piei de animal. Datând de acum aproximativ 2000 de ani, între 200 î.Hr. şi 70 d.Hr., manuscrisele ar putea fi cele mai vechi astfel de documente existente. Ele au contribuit la o mai bună cunoaştere a istoriei religiilor.

marea moarta pergamente web jpg jpeg

Aceste documente ar fi putut rămâne nedescoperite dacă un cioban beduin, Muhammad edh-Dhib, şi vărul său nu ar fi dat peste primele manuscrise pe malurile nordice ale Mării Moarte, în 1947, într-un sit numit Qumran. Ultimele fragmente ale manuscriselor au fost descoperite la mijlocul anilor ’50. Textele au fost traduse şi intens studiate de atunci, dar încă nu s-a găsit un răspuns la cea mai importantă întrebare:cine le-a scris ?

Piatra de la Rosetta

Piatra Rosetta web jpg jpeg

În timpul marşului armatei lui Napoleon prin Egipt, în 1799, soldaţii au dat peste ceea ce va rămâne în istorie sub numele de Piatra de la Rosetta, numită astfel după oraşul unde a fost descoperită. Împreună cu armata franceză călătorea şi un grup de specialişti în egiptologie, dar aceştia nu au reuşit să descifreze inscripţiile în piatră.

Până în 1802, porţiunile scrise în greacă veche şi demotică au fost descifrate, dar partea scrisă în limba şi alfabetul vechilor egipteni a rămas o provocare pentru specialişti. Abia 20 de ani mai târziu, Jean-François Champollion a anunţat că descifrase scrierea hieroglică, deschizând astfel calea pentru studierea mai aprofundată a civilizaţiei egiptene.

Liniile Nazca

nazva jpg jpeg

Cunoscute ca şi Liniile Nazca, aceste geoglife peruviene sunt nişte imense gravuri în pământ care au fost descoperite în anii ’30, din avion. Aflate în deşertul Nazca, la 400 de kilometri de capitala Lima, geoglifele reprezintă animale, precum păianjeni, maimute, dar şi copaci, figuri umane sau modele geometrice. Nu se cunoaşte exact motivul pentru care triburile ce locuiau în zonă între 100 î.Hr. şi 650 d.Hr. au făcut aceste modele. Totuşi, arheologii bănuiesc că ar fi vorba de anumite obiceiuri religioase.

Ötzi, omul gheţurilor

otzi jpg jpeg

În 1991, nişte turişti germani au dat peste un corp îngheţat într-un gheţar din Alpii Ötztal, la graniţa dintre Italia şi Austria. Iniţial au crezut că au găsit cadavrul unei persoane decedate recent, dar cercetările au ajuns repede la concluzia că era vorba de o mumie cu vârsta de 5.300 de ani:faimosul Ötzi. De atunci, mumia a fost supusă unor cercetări aprofundate, iar oamenii de ştiinţă au aflat inclusiv care a fost ultima masă a celui decedat. De asemenea, s-au făcut reconstrucţii ale feţei pe care ar fi avut-o Ötzi. Se ştie că el a murit într-o primăvară ca urmare a unei lovituri de săgeată care i-a pătruns o arteră. Probabil că a fost înmormântat cu ritualirle de rigoare, fiind găsit lângă un grup de unele şi alte obiecte personale.

Comoara în monede

monede jpg jpeg

De-a lungul anilor, entuziaştii detectori de metale, în special cei din Marea Britanie, au descoperit mai multe comori îngropate în pământ. În 2009, englezul Nick Davies, în vârstă de 30 de ani, a găsit 10.000 de monede romane. În acelaşi an, alte 1.500 de piese de aur şi argint datând din Evul mediu au fost descoperite pe terenul unui fermier din Staffordshire. Anul trecut, David Crisp, 63 de ani, a găsit 52.000 de mii de monede romane, evaluate ulterior la circa 1 million de dolari.

Epava romană

nava jpg jpeg

In 1986, un grup de scafandri a găsit accidental epava, veche de 2.000 de ani, a unei nave romane, la câteva mile de coasta oraşului italian Grado. Nava are 16 metri lungime şi aproape 5 metri lăţime. Ambarcaţiunea, destinată comerţului, păstra încă 600 de amfore pline cu sardine şi alţi peşti. Cercetări ulterioare au scos la iveală faptul că inginerii romani construiseră un ingenios sistem hidraulic care permitea navei să aibă un imens acvariu în care să fie păstraţi peştii vii. 

Sursă: http://news.discovery.com.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *