Creditul de consum – nou maxim în noiembrie 2024: Cel mai ridicat sold din istorie

Creditul de consum – nou maxim în noiembrie 2024: Cel mai ridicat sold din istorie

Consumul continuă să fie puternic în piața creditării și a ajuns în noiembrie 2024 la cel mai ridicat nivel total (sold) din istorie, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR). Comparativ, creditul pentru locuințe, de exemplu, s-a temperat anul trecut, rata de creștere procentuală la noiembrie fiind una modestă, de 3,9%.

Soldul creditelor de consum acordate gospodăriilor s-a majorat cu 11,31 miliarde de lei în ultimul an (noiembrie 2024 vs. noiembrie 2023), la un total de 80,05 miliarde de lei și cu o rată de creștere anuală de 2 cifre, respectiv de 16,5%, cea mai mare din ultimii ani. Mare parte din soldul creditului de consum este credit în lei, respectiv 93,5%.

Pe total, soldul creditului total acordat populației la final de noiembrie a crescut cu 15,4 miliarde de lei față de noiembrie 2023, la un sold total de 189,5 miliarde de lei. Evoluția pe luna decembrie va fi cea relevantă pentru anul curent și pentru tendința pe care o va impune în materie de apetit de consum, în condițiile în care aceasta va fi prima lună care va captura complet impactul haosului electoral din final de 2024 asupra dinamicii economiei.

Mare parte din creditarea gospodăriilor este asigurată din excesul de lichiditate din sistemul bancar, care reprezintă sursa principală pentru creșterea creditelor de consum, care la rândul lor sprijină puternic comerțul și activitatea de business din România și, în același timp, veniturile bugetare ale Guvernului.

(Citiți și: ”România – lider regional la consumul individual efectiv, indicator al bunăstării materiale a populației”)

Primele date, de la Comisia Europeană, arată o reducere a încrederii consumatorilor în decembrie. Sondajele Comisiei arată însă că gospodăriile sunt relativ optimiste în ceea ce privește situația lor financiară la intrarea în 2025, cu toate că intențiile pentru achiziții majore atât în prezent cât și în viitor sunt în scădere.

Creditele de consum își vor tempera creșterea, cel mai probabil, ca urmare a creșterii dobânzilor

Doar în noiembrie, soldul creditelor de consum acordate gospodăriilor s-a majorat cu 0,8 miliarde de lei, după plusuri de 1 miliard de lei în octombrie și septembrie, 1,3 miliarde în august și 1,9 miliarde de lei în luna iulie. În același timp, în ritm an/an, creditarea pentru locuințe a generat o dinamică nominală și procentuală mult mai modestă, de 4,08 miliarde de lei, respectiv 3,9%.

Excedentul enorm de lichiditate din ultimii ani, care la început de  2024 s-a cifrat la 60 de miliarde de lei, a permis scăderea dobânzilor în final de an 2023 și început de an 2024, inclusiv pentru creditele de consum. Asta a produs un boom al finanțărilor noi pentru consum, care s-au ridicat la peste 30 de miliarde de lei în primele 9 luni din 2024.

Dobânzile medii anuale efective (DAE) la creditele de consum noi în lei au crescut însă ușor în ultimele luni, de la 10,2% în iulie la 10,79% în noiembrie. La început de 2024, dobânzile la creditele noi de consum erau la 13%.

Creșterea dobânzilor (ROBOR pe 3 luni la 5,9% de la 5,5% înainte de alegeri) vor mai tempera cel mai probabil din ritmul de creștere al creditelor de consum.

Pe acest fundal, cifra de afaceri a companiilor din comerțul cu amănuntul înregistra în noiembrie 2024 o creștere de 9,2% față de noiembrie 2023. Mărfurile nealimentare înregistrează cel mai mare boom, cu un plus de peste 14% față de noiembrie 2023 pentru cifra de afaceri a companiilor de pe acest segment. Acest boom al finanțărilor și al consumului este sprijinit de creșterea venitului disponibil al gospodăriilor.

De cât de bine merge consumul depinde și dinamica veniturilor bugetare și practic nivelul la care se cifrează bugetele bugetare în acești ani cu cheltuieli rigide și îndatorare ridicate.

(Citiți și: ”România – lider regional la consumul individual efectiv, indicator al bunăstării materiale a populației”)

(Citește și: ”Surplusul de lichiditate din bănci se stabilizează la minimum-ul ultimilor doi ani)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *