Comisia Europeană reevaluează investigațiile asupra giganților tehnologici americani
Comisia Europeană reevaluează investigațiile asupra giganților tehnologici americani, inclusiv Apple, Meta și Alphabet Google, transmite Reuters.
Giganții tehnologici au cerut președintelui ales al SUA, Donald Trump, să conteste reglementarea excesivă a Uniunii Europene împotriva lor.
Implicațiile președinției lui Donald Trump au fost doar unul dintre factorii care au determinat această reevaluare, a declarat o sursă pentru Financial Times, clarificând că nu victoria sa a declanșat acest proces.
Reevaluarea ar putea determina Bruxelles-ul să reducă sau să modifice aria investigațiilor și va acoperi toate cazurile lansate începând cu martie 2024, în baza legislației emblematice a Uniunii Europene, Legea Piețelor Digitale (DMA).
DMA este una dintre cele mai stricte reglementări care vizează dominația de piață a giganților tehnologici, stabilind ce pot și ce nu pot face cele mai mari platforme tehnologice din lume. Prin FMA se pot impune amenzi de până la 10% din venitul anual al unei companii.
Comisia a fost totodată presată să utilizeze toate prerogativele oferite de DSA pentru a limita influența tot mai mare a miliardarului tech Elon Musk în afacerile europene.
Toate deciziile și eventualele amenzi vor fi suspendate până la finalizarea reevaluării, dar munca tehnică asupra cazurilor va continua, susține presa străină.
Apple, Meta, Google și Comisia Europeană nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
DMA a intrat în vigoare în 2022, având ca scop limitarea puterii giganților tehnologici și asigurarea unui teren echitabil pentru rivalii mai mici.
Margrethe Vestager din Danemarca și Thierry Breton din Franța, ambii cunoscuți pentru poziția dură împotriva companiilor tehnologice americane, au părăsit comisia în noiembrie.
(Citește și: ”Anchetă oficială a Comisiei Europene împotriva TikTok: ”Indicii serioase că actori străini au intervenit în alegerile din România””)
***