Ministrul Finanțelor: Deficitul de 7% va fi respectat fără impozite suplimentare
Ministerul Finanțelor va finaliza săptămâna viitoare bugetul de stat pe 2025, care va fi prezentat joia sau vinerea viitoare într-o ședință a Coaliției de guvernare și apoi Guvernului, a declarat marți Tanczos Barna, ministrul Finanțelor.
El s-a angajat ca bugetul să fie aprobat în prima săptămână din februarie și ca ținta de deficit de 7% de anul acesta să fie respectată fără modificări fiscale, respectiv majorări de taxe și impozite.
În același timp, ministrul Finanțelor a afirmat că prima emisiune a României de eurobonduri, pe piețele externe, se va face abia după aprobarea bugetului pe 2025 de către Guvern.
„Suntem cu cifrele în față și facem analiză și calculul la fiecare minister în parte – și pe investiții și pe cheltuieli. Dar ne vom încadra în ținta de 7% a deficitului bugetar, acesta este obiectivul și îl vom respecta, fără a mai modifica alte taxe și impozite în 2025. Nu creștem TVA-ul și nu modificăm sistemul de impozitare pe venitul persoanelor fizice – adică impozitul pe venit, CAS și CASS-ul nu vor fi modificate. Mergem în construcția bugetară pe actualul sistem de impozitare. (…) Nu avem nici impozit progresiv în 2025 și nici alte taxe modificate în 2025”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, în cadrul unei conferințe a Ziarul Financiar.
Coordonatele bugetare: Creștere economică de 2,5% în 2025, inflație de 3,3% și venituri bugetare suplimentare din digitalizare
Tanczos Barna a mai spus că digitalizarea administrației, precum și reorganizarea și comasarea instituțiilor publice vor avea un impact asupra cheltuielilor bugetare, care trebuiesc reduse. Totodată, creșterea economică și sistemele digitale implementate de ANAF pentru reducerea evaziunii fiscale vor începe să dea rezultate din 2025.
„Mergem pe o creștere economică de 2,5%. Este o creștere prognozată împreună cu Banca Mondială și specialiștii Comisiei Europene, cu o inflație de 3,5%, un deficit de 7% pe cash. Urmează reorganizarea agențiilor și reducerea fondului de salariu, nu a salariilor în sine – trebuie să facem economii pentru un management mai eficient. Activitatea fiscală și digitalizarea trebuie să aducă reduceri de cheltuieli”, a spus ministrul, punctând că structurile din ministere sunt responsabile cu digitalizarea și reducerea presiunii pe fondul de salarii.
„e-Factura, e-TVA, e-Transport și casele electronice de marcat sunt începutul digitalizării – aceste sisteme nu sunt eficiente dacă nu se face analiza în baza datelor care sunt în big-data și care ajung în serverele Ministerelor Finanțelor și ANAF. Dacă nu sunt analizate cum trebuie, e-Factura nu merge. În domeniul transportului de marfă, acolo unde a început e-Transport și e-Factura concomitent și am dat primele sancțiuni, au crescut încasările pe TVA de la companiile respective cu 800 de milioane de lei în octombrie 2024, față de octombrie 2023. Deci sunt câteva elemente pozitive, dar ele trebuie integrate și duse până la capăt”, a mai adăugat ministrul Finanțelor.
Bugetul va fi prezentat Coaliției săptămâna viitoare
Estimarea finală a veniturilor bugetare prognozate în 2025, de care depinde dinamica cheltuielilor și cifra finală de deficit, va fi gata în curând, a spus Barna, care a adăugat că bugetul va fi prezentat în Coaliția de guvernare la finalul săptămânii viitoare.
„O să mergem în bugetul consolidat cu estimările veniturilor care vin din creșterea economică, estimările veniturilor care pot veni din colectarea suplimentară a ANAF, în baza celor 3-4 sisteme electronice implementate. Estimarea pentru venituri o vom da săptămâna viitoare, după ce vom închide construcția bugetului și pe joi-vineri vom avea bugetul pregătit pentru a fi prezentat Coaliției și Guvernului, în această ordine”, a arătat ministrul.
În 2024, bugetul a avut un plus de 70 de miliarde de lei, față de 2023, o creștere alimentată inclusiv de deciziile de majorare a pensiilor și a salariilor bugetarilor, care au impulsionat consumul și implicit veniturile bugetare.
Primul împrumut pe piețele externe va veni abia după aprobarea bugetului
Totodată, ministrul a spus că România nu va ieși să se împrumute pe piețele externe, prin eurobonduri, până când bugetul nu va fi aprobat de Guvern.
„Momentan ne concentrăm pe elaborarea, finalizarea și aprobarea bugetului în prima săptămână din februarie. Apoi vom începe discuțiile pe planul fiscal. Față de Comisie trebuie să asigurăm credibilitate și o traiectorie predictibilă prin care ajungem de la 8,6% la 3% deficit. Partenerii noștri externi, finanțatorii, investitorii așteaptă această seriozitate și predictibilitate din partea României. (…) Nu ieșim cu eurobondurile înainte să avem bugetul aprobat la nivelul Guvernului, astfel încât investitorii străini să vadă exact pe ce se bazează în momentul în care vin și investesc în România, să vadă exact care sunt perspectivele anului 2025 și să vadă că într-adevăr respectăm angajamentul față de Comisie, cu buget construit pe 7% din deficit”, a mai spus Tanczos Barna.
(Citește și: ”Piețele corectează Fed: ”Cel mai ciudat ciclu relaxare a politicii monetare din istorie”)
***