BusinessEurope anunță prioritățile mediului de afaceri european pentru 2025
BusinessEurope, organizația reprezentativă pentru mediul de afaceri european care reunește confederațiile patronale din 36 de țări, inclusiv Concordia, a lansat astăzi prioritățile de afaceri pentru noul ciclu al Uniunii Europene, în publicația sa emblematică „Reboot Europe”.
„Mediul de afaceri european este îngrijorat de mărirea decalajului între economiile UE și cele ale SUA și Chinei și propune acțiuni concrete și imediate pentru creșterea competitivității europene. Aceasta ar trebui să devină prioritatea noastră în următorii 5 ani, dacă dorim să ne păstrăm valorile și modelul economic și social european.
Printre măsurile propuse de BusinessEurope se numără reducerea birocrației, scăderea costurilor la energie, integrarea completă a Pieței Unice, stimularea economiei digitale și promovarea inovației.
Toate aceste decalaje, alimentate de birocrația și reglementarea excesivă, de lipsa forței de muncă și alte probleme structurale ale economiilor europene se regăsesc și în economia romănească, cele mai multe amplificate de factori locali. Discuția despre competitivitatea economiei românești trebuie relansată, înainte de a fi prea târziu, și susținută de o strategie economică pe măsură”, a comentat Radu Burnete, director executiv Concordia.
Provocări
Ultimele date statistice arată că PIB-ul per capita al Uniunii Europene a stagnat la 70% față de cel al SUA, în timp ce China a avut o creștere de la 3% la 30%, în ultimii 30 de ani. Stagnarea economică a Europei este generată de creșterea lentă a productivității din ultimele decenii, din cauza mai multor factori, cum ar fi: costurile ridicate la energie, reglementările excesive, procedurile îndelungate de autorizare, dar și lipsa competențelor și a forței de muncă. Toate acestea împiedică UE să își atingă obiectivele sale în tranziția verde, digitală, socială și de securitate.
Priorități
Inovația și productivitatea sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor cheie pentru strategia UE: decarbonizare fără dezindustrializare, materializarea deplină a oportunităților aduse de digitalizare, continuarea modelului social european chiar și în contextul unei îmbătrâniri demografice, susținerea principiilor și valorilor europene la nivel internațional, inclusiv sprijinirea Ucrainei.
Reboot Europe 2025: 8 acțiuni-cheie
Noua legislatură a Parlamentului European, precum și noua Comisie Europeană, aflată sub un al doilea mandat al Ursulei von der Leyen, constituie momentul cheie pentru a reseta economia europeană, rămasă în urma competitoarelor sale directe, americană și chineză.
Documentul lansat astăzi de BusinessEurope, „Reboot Europe: Europe’s economic success – everyone’s business”, propune 8 acțiuni-cheie pentru a readuce economia UE pe drumul competitivității, de la punerea în aplicare a unor politici economice solide, până la pregătirea pentru următoarea extindere a Uniunii:
- Politici economice solide care să îmbunătățească investițiile în companiile europene și care să aducă pe un trend ascendent industria și serviciile UE.
- Comerț internațional deschis și o ordine mondială sigură, prin implementarea înțelegerilor comerciale și asigurarea că acestea rămân viabile și eficiente de-a lungul timpului.
- Politici de susținere în materie de climă și energie care să adreseze costurile mari de energie și să diversifice resursele energetice, în susținerea obiectivului de neutralitate climatică.
- O Piață Unică cu reglementări mai puține și mai inteligente, prin care bunurile, serviciile, oamenii, capitalul și informațiile să poată circula mai facil și IMM-urile să se poată dezvolta mai rapid în Europa.
- Mai multe oportunități pentru economia digitală a UE care să implementeze reglementările digitale, să îmbunătățească competențele, interoperabilitatea și capacitățile de creștere ale companiilor europene.
- Politici ambițioase de cercetare și inovare, prin care să fie prioritizate investițiile UE pentru competitivitate industrială, să fie îmbunătățită parteneriatele public-privat și ecosistemele de cercetare și inovare.
- Politici sociale echilibrate și pentru ocuparea forței de muncă, care să răspundă nevoilor companiilor și angajaților, să încurajeze mobilitatea, să gestioneze lipsa forței de muncă, lipsa competențelor și care să lase spațiu pentru politici negociate de partenerii sociali.
- Pregătirea pentru următoarea extindere UE, care să fie una meritocratică, să sprijine cele nouă state candidate în îndeplinirea standardelor europene și să asigure că UE face adaptările necesare pentru a spori competitivitatea și prosperitatea.
Documentul integral al BusinessEurope poate fi parcurs aici Home – Reboot Europe.
Confederația Patronală Concordia este partener social reprezentativ la nivel național, care reprezintă companii cu peste 350.000 de angajați din 17 industrii esențiale pentru economie, ce generează mai mult de un sfert din PIB-ul României.
Concordia este membru al BusinessEurope, organizația care reunește confederațiile patronale din 36 de țări și reprezintă mediul de afaceri în procesul de elaborare a politicilor europene, în dialogul cu partenerii sociali europeni și instituțiile UE.
(Citește și: ”Concordia: Democrația, libertatea economică și identitatea europeană a României nu sunt negociabile”)
***