Prețul carburanților a crescut, în medie, cu 32 de bani în două săptămâni

Prețul carburanților a crescut, în medie, cu 32 de bani în două săptămâni

Prețul carburanților a crescut, în medie, cu 30-32 de bani pe litru, în primele două săptămâni ale anului, comparativ cu data de 31 decembrie. Creșterea survine pe fondul creșterii accizei după actualizarea cu inflația și avansul de 8% al prețului petrolului sortiment Brent, relevant pentru piața europeană și prețurile carburanților din România.

Carburanții s-au scumpit la toți operatorii din piață, astfel că în stațiile Petrom din București benzina standard se vindea, miercuri, 15 ianuarie, în medie cu 7,44 de bani/litru, față de 7,13 lei/litru la 31 decembrie 2024. Motorina la Petrom, liderul de piață, costa miercuri, în medie, 7,59 lei/litru față de 7,29 lei/litru la 31 decembrie 2024, potrivit datelor din aplicația Monitorul Prețurilor. Comparativ, în stațiile LukOil din Capitală, litrul de benzină se vindea la 15 ianuarie cu 7,38 lei/litru, în timp ce motorina costa 7,53 lei/litru.

La 1 ianuarie 2020, litrul de benzină standard la Petrom era 5,58 lei, iar motorina standard costa 5,45 lei/litru. Creșterea multianuală este explicată de avansul inflației din ultimii ani. De notat de asemenea că aproape jumătate din prețul carburanților sunt taxe: pe consum, accize și TVA

România și prețul carburanților în perspectiva europeană: suntem pe locul 7 în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină

Comparativ cu prețul din data de 15 decembrie, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 5,1%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă cu 18 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile. În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a crescut cu 4,8%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă cu 17,5 lei mai mult decat în urmă cu 30 de zile.

În această perioadă, România se află pe locul al 7-lea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Cipru, Cehia, Lituania, Malta și Polonia. În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 8 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, dupa Bulgaria, Cipru, Cehia, Luxemburg, Malta, Polonia și Spania.

Impactul creșterii accizei: 17 și 16 bani la litrul de benzină, respectiv motorină

Noile niveluri ale accizelor la carburanți, actualizate la final de 2024 de Ministerul Finanțelor cu inflația din ultimul an și cu creșterea de TVA aferentă plusului la acciză, au dus la o creștere medie de 17 bani pe litru la benzină și cu 16 bani pe litru, în medie, la motorină. Restul creșterii din acest an se datorează creșterii prețurilor internaționale la petrol.

Pentru 2025, nivelul accizei la benzină este de 2.528 de lei pentru 1.000 de litri și de 2.317 lei pentru 1.000 de litri la motorină. În urma actualizării, la pompă include și creșterea TVA aferentă plusului de acciză. Creșterea accizei de la 1 ianuarie 2025 este mai mică comparativ cu cea din 2024, care a dus la o creștere a prețurilor la pompă de 72 de bani pe litru pentru benzină și de 66 de bani pe litru pentru motorină.

Dinamică ascendentă a prețului petrolului Brent

Prețurile petrolului au crescut cu 15% în ultimele luni și cu peste 8% de la 31 decembrie încoace, la cele mai ridicate niveluri din ultimele 4 luni. Evoluția din ultimele zile și accentuarea tendinței ascendente a petrolului a venit ca urmare a aplicării de sancțiuni extinse asupra petrolului rusesc de către administrația americană a președintelui Joe Biden. Sancțiunile vizează fluxul de petrol rusesc care continuă să meargă către China și India – o parte semnificativă din petrolul rusesc este revândut către alte țări, inclusiv din Europa, de cumpărători din India.

Cotațiile Brent și WTI (West Texas Intermediate) ale petrolului afișează un plus de 15% în ultima lună, iar avansul recent vine după crearea unei baze multianuale solide care acționează ca suport. De altfel, în lipsa unei recesiuni puternice, este improbabil ca cotația WTI să scadă sub 65 de dolari/baril.

Totodată, preluarea mandatului de președinte de către Donald Trump, care vrea să ruleze economia americană la maximum, cu dobânzi mici, tăieri de taxe și stimulente fiscale, conturează o perioadă de consum mai ridicat de petrol pentru economia globală, în lipsa unor șocuri prea puternice din agenda economică a administrației populist-protecționiste a lui Trump.

(Citește și: ”Crește prima de risc a României: costul de îndatorare pe 10 ani din piața secundară ajunge la maximul ultimilor doi ani)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *