Raportul Forumului Economic Mondial despre Riscurile Globale 2025 / „Plugurile se transformă din nou în săbii: Riscurile principale

Raportul Forumului Economic Mondial despre Riscurile Globale 2025 / „Plugurile se transformă din nou în săbii: Riscurile principale

Cel mai mare risc cu care se confruntă lumea în 2025 este conflictul armat între state, conform noului Raport despre Riscurile Globale al Forumului Economic Mondial, care va avea loc la Davos, săptămâna viitoare.
Acest risc este strâns legat de creșterea amenințărilor legate de războiul cibernetic și dezinformare, spun experții Forumului.

„În ultimii 30 de ani, oamenii au vorbit despre faptul că trăim în această eră de aur a transformării săbiilor în pluguri, folosind expresia biblică. Acum suntem la pragul unei lumi care transformă plugurile înapoi în săbii. Iar acest lucru are consecințe reale pentru oameni, pentru economiile noastre și pentru guvernele noastre”, a comentat Ngaire Woods, decan al Școlii Blavatnik de guvernare de la Universitatea Oxford și profesor de guvernanță economică globală.

Conflictul și impactul său asupra economiilor

Creșterea conflictelor – și îngrijorările legate de acestea – generează schimbări majore în politica țărilor din întreaga lume, într-un mod care va afecta chiar și persoanele care trăiesc în afacerea zonelor de război, susține Woods.

„Dacă privim ce se întâmplă cu cheltuielile pentru apărare în fiecare categorie de țări din lume, vedem țări care sunt constrânse fiscal,” spune ea. „Guvernele încearcă să reducă cheltuielile, dar își măresc masiv bugetele pentru apărare.”

Acest lucru coincide cu necesitatea de a finanța decarbonizarea, povara bugetară a populațiilor îmbătrânite și nivelurile record ale datoriilor guvernamentale după pandemie, ceea ce va restrânge sumele pe care liderii le mai au pentru a le aloca cheltuielilor sociale și de bunăstare și ar putea exacerba un alt tip de conflict – polarizarea socială, clasată pe locul patru în lista riscurilor pentru următorii doi ani.

Polarizarea socială – pe locul 5 în topul riscurilor pentru următorii doi ani / O explicație

Pe măsură ce populația îmbătrânește, numărul de lucrători devine din ce în ce mai mic, iar costurile cu sănătatea din ce în ce mai mari, deoarece populația îmbătrânită are acces la tot mai multe medicamente miraculoase care le vor prelungi viața, dar care costă tot mai mult, explică Woods. Sistemele de pensii concepute pentru oameni cu o speranță de viață mai mică încep să devină nesustenabile.

„Toate acestea pot genera o politică urâtă, fricțiuni intergeneraționale și resentimente în rândul tinerilor, care simt că trebuie să muncească de două ori mai mult pentru a susține vârstnicii. Dacă ai o creștere economică foarte puternică, ești în regulă. Problema apare dacă ești în stagnare, ceea ce se întâmplă în multe țări”, explică ea.

Societățile super-îmbătrânite sunt definite ca acelea în care cel puțin 20% din populație are vârsta de 65 de ani sau mai mult. În acest punct sau aproape de el sunt Japonia, Spania, Italia, Germania și Coreea de Sud.

Această schimbare demografică, pe măsură ce ratele de natalitate scad și speranța de viață crește la cealaltă extremă a populației, ridică și întrebări mult mai profunde, potrivit lui Azeem Azhar, director executiv al newsletter-ului și platformei de AI și tehnologie.

„Dacă populația unei țări scade, asta spune ceva despre scopul acelei țări. Naționalitatea noastră a venit din faptul că oamenii știau un imn național, se adunau în jurul unui simbol și găseau o istorie comună. Sunt foarte curios ce înseamnă (această schimbare demografică, n.r.) pentru ideea de naționalitate. Cred că adaugă un pic de combustibil la focul politicii dificile”, a punctat el.

Războiul cibernetic și dezinformarea

În timp ce conflictul armat este considerat cel mai mare risc în acest an, manipularea și dezinformarea sunt clasificate ca cele mai mari riscuri în următorii doi ani, așa cum s-a întâmplat și în raportul din 2024.

Un alt risc tehnologic – spionajul și războiul cibernetic – se află pe locul cinci în lista de doi ani.

„Vedem acest lucru în întreaga lume. L-am văzut (cu atacurile asupra pagere-urilor, n.r.) în Liban – legătura dintre războiul cibernetic și cel fizic ieșind cu adevărat la suprafață. Armatele lucrează la acest lucru de mult timp, dar aceasta a fost poate prima dată când lumea în general a văzut cât de eficient poate fi acest lucru”, a comentat Mark Elsner, șeful Inițiativei Global Risks a Forumului.

Evenimentele recente din Marea Baltică oferă un alt exemplu în acest sens, conform lui Azhar. „Am văzut infrastructură fizică care susține o economie digitală, în termeni de cabluri între Finlanda și Germania, fiind distrusă, probabil deliberat, de terți. Aș considera acest lucru un conflict între state. Problema aici este capacitatea statelor-națiune de a securiza fiecare parte a ceea ce se numește suprafața de atac, care nu este doar spațiul aerian, ci și cablurile… care aduc internetul și economia digitală pe site-urile naționale și sistemele de plăți de care depind economia ta și firmele din economia ta.

(Citește și: ”Raport pentru Davos: Ne confruntăm cu cele mai dificile condiții geo-economice dintr-o generație”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *