Reuters: Producătorii auto chinezi – interesați să preia fabricile din Germania de care vrea să scape Volkswagen

Reuters: Producătorii auto chinezi – interesați să preia fabricile din Germania de care vrea să scape Volkswagen

Oficialii și producătorii auto chinezi urmăresc cu atenție declinul industriei germane și sunt interesați în special de fabricile aparținând Vollkswagen, în curs de închidere, a declarat pentru Reurters o persoană familiară cu strategiile guvernului chinez.

Cumpărarea unei fabrici ar permite Chinei să-și întărească influența în industria auto din Germania, care reunește unele dintre cele mai vechi și mai prestigioase branduri auto, explică sursa citată de Reuters.

Companiile chineze au investit într-o serie de industrii din Germania, cea mai puternică economie din  Europa, de la telecomunicații la robotică, dar încă nu s-au înfiltrat și în producția de automobile, în ciuda faptului că doi mari acționari ai Mercedes-Benz sunt chinezi.

Migrarea producției din China pune presiune pe producătorii auto din UE

Producția de mașini electrice în Germania destinate pieței europene ar permite companiilor chineze să evite plata taxelor vamale impuse de Comisia Europeană pentru importurile din China și ar putea reprezenta o amenințare suplimentară pentru competitivitatea producătorilor europeni.

Guvernul chinez se implică în deciziile privind investițiile din străinătate

Ofertele ar putea fi făcute de firme private, firme de stat sau firme cu capital mixt însă autoritățile au dreptul de a aproba investițiile în străinătate și se pot implica în orice tranzacție de acest fel, încă de la început.

Luarea deciziilor de investiții va depinde și de poziția noului guvern de la Berlin rezultat în urma rezultatului alegerilor din februarie în relațiile cu China, a mai spus persoana familiară cu politica de la Beijing.

Relațiile dintre China și Germania s-au răcit în ultimii ani

Relațiile economice ale celor două țări s-au întărit puternic în cei 16 ani cât a fost cancelar Angela Merkel, alimentate de investițiile și exporturile producătorilor de automobile germani în China.

Însă relațiile bilaterale s-au răcit pe măsură ce actuala coaliție să străduie să reducă dependența față de China. Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock l-a denumit pe președintele Xi „dictator”, iar pe China drept rival.

Un ofical al Ministerului de Externe din Germnania a spus că China a devenit întretimp un rival sistemic.

Pentru VW ar fi mai rentabil să vândă fabricile decât să le închidă

Volkswagen caută alternative pntru fabricile sale din Dresda și Osnabrueck, în cadrul programului de reducere a costurilor și pentru a reduce din operațiunile sale din Germenia. Cel mai mare constructor auto din Europa, care deține printre altele mărcile Porsche, Audi și Skoda, a înregistrat o scădere a vânzărilor pe fondul concurenței crescânde din partea companiilor chineze.

Conducerea VW a vrut să închidă mai multe fabrici, dar s-au confruntrat cu opoziția sindicatelor. În acordul încheiat în preajma Crăciunului, s-a convenit să fie oprită în acest an producția la fabrica din Dresda cu 340 de angajați unde se produce modelul electric ID.3 și din 2027 la Osnabruck, unde 2.300 de angajați produc modelul T-Roc Cabrio.

VW nu s-ar opune vânzării fabricii din Osnabreuck către o firmă chineză, a declarat pentru Reuters o persoană apropiată conducerii companiei.

„Vrem găsim o soluție pentru continuarea activității în cele două fabrici. Scopul este să găsim o variantă care să țină cont atât de interesele muncitorilor cât și al conducerii companiei”, a declarat un purtător de cuvânt al VW, fără să comenteze speculațiile privind eventualele oferte primite.

Companiile chineze sunt îngrijorate de modul în care vor reacționa sindicatele germane dacă ar avea loc transferul de proprietate, deoarece dețin jumătate din locurile din consiliile consultative ale companiilor germane și caută să obțină garanții cuprinzătoare privind activitatea fabricilor și stabilitatea locurilor de muncă.

Stephan Soldanski, un reprezentant al sindicatului din Osnabrück, a declarat că angajații nu ar ava nimic împotriva producției destinate unuia dintre partenerii Volkswagen din China.

„Mi-aș putea imagina că vom produce mașini pentru un joint venture din China … dar sub logo-ul VW și conform standardelor VW. Aceasta este condiția cheie”, a spus el pentru Reuters.

China caută porți deschise în UE

Un purtător de cuvânt al Minsiterului chinez de Externe a declarat că companiile care doresc să investească în Germania sunt libere s-o facă.

„China a introdus o serie de măsuri de liberalizare pentru a crea noi oprtunități de afaceri pentru companiile străine … Sperăm ca partea germană va oferi de asemenea un mediu de afaceri echitabil, just și nediscriminatoriu pentru ca firmele chineze să dorească să investească”, a declarat oficialul chinez pentru Reuters.

Vânzarea fabricilor ar putea fi mai avantajoasă pentru VW decât închiderealor, a spus un bancher specializat în astfel de tranzacții, adăugând că estimează valoarea acestora între 100 și 300 de milioane de euro fiecare.

Stephan Weil, premierul Saxoniei Inferioare și membru al consiliului de supraveghere la VW, a refuzat să comenteze pentru Reuters.

Mulți producători auto din China caută locații pentru a înființa fabrici în Europa, a doua cea mai mare piață de vehicule electrice din lume, pentru a eluda taxele vamale, pentru a eluda tarifele impuse de Comisia Europeană la importurile din China.

Majoritatea companiilor chineze au ales până acum să condtruiască fabrici în țări unde costruile sunt mai mici, cu sindicate mai slabe, precum BYD în Ungaria și Turcia. Leapmotor vrea ca împreună cu Stellantis să producă în Polonia, iar Chery Auto va începe să vorducă vehicule electrice anul acesta la o fabrică deținută anterior de Nissan din Spania.

Investitorii chinezi au cercetat deja fabricile din Europa de Vest, potrivit unei surse separate familiarizate cu aceste discuții, inclusiv Ford (F.N), deschide o nouă fabrică de tablă în Saarlouis în Germania și uzina Audi a Volkswagen din Bruxelles.

Surse au declarat pentru Reuters în noiembrie că Leapmotor ia în considerare preluarea unei fabrici din Germania pentru producția de vehicule electrice.

Chery a declarat pentru Reuters că analizează diverse opțiuni de producție în Europa și că va lua o decizie în acest an. Însă directorul pentru Europa a declarat în octombrie pentru Reuters că deși ar fi mai simplu să cumpere o facilitate de producție existentă, o fabrică nou construită i-ar permite să producă la cele mai înalte standarde de calitate.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *