Statele OCDE: Competențele adulților – în declin. Polonia, cea mai accentuată diminuare din ultimii 10 ani
În ultimii 10 ani, competențele de citire/lectură și de matematică ale adulților din Europa au scăzut ori au stagnat în statele occidentale, conform celui de-al doilea sondaj pe această temă realizat de OCDE și co-finanțat de Comisia Europeană. Polonia înregistrează cel mai mare declin al acestor abilități, urmată de o altă țară est-europeană – Letonia.
În medie, în 34 de state participante la sondaj, unul din cinci adulți este capabil doar să înțeleagă texte simple sau să rezolve probleme aritmetice de bază.
În unele state, creșterea ponderii adulților născuți în străinătate în ultimul deceniu explică o parte din scăderea scorurilor medii ale competențelor de alfabetizare.
În pofida eforturilor de a întări educația și formarea adulților în ultimul deceniu, alfabetizarea adulților a scăzut în șapte state membre, îmbunătățindu-se semnificativ doar în Finlanda și Danemarca, în timp ce doar Finlanda, Estonia, Danemarca și Olanda au făcut progrese în abilitățile de matematică.
Analiza mai arată că inegalitățile de abilități între cei mai slab pregătiți și cei mai buni adulți s-au extins în interiorul țărilor, în special în ceea ce privește alfabetizarea (citire/lectură).
Conform studiului, „este mai probabil ca adulții cu competențe mai ridicate de calcul să fie angajați, să câștige un salariu mai mare și să raporteze o sănătate și o satisfacție de viață mai bune decât cei cu competențe mai scăzute de calcul”, a explicat Mathias Cormann, secretarul general al OCDE.
„Acest studiu subliniază necesitatea urgentă a unei reevaluări cuprinzătoare a modului în care țările sprijină dezvoltarea competențelor de bază. Pe măsură ce tehnologia remodelează multe locuri de muncă, aceste competențe sunt mai importante ca niciodată pentru a face față viitorului muncii. Investind în competențe, guvernele vor sprijini o forță de muncă mai rezilientă și mai favorabilă incluziunii, care contribuie la susținerea prosperității pentru toți,” a mai adăugat Mathias Cormann.
Studiul cuprinde 34 din statele OCDE.
Principalele constatări ale studiului:
- În ceea ce privește competențele numerice, opt țări și-au îmbunătățit scorurile medii, Finlanda și Singapore înregistrând cele mai mari creșteri.
- Cu toate acestea, în majoritatea țărilor, competențele de alfabetizare ale celor mai puțin performanți 10% din populație s-au diminuat, cu scăderi similare în ceea ce privește competențele numerice.
- Performanțele celor mai buni 10% din adulți s-au îmbunătățit, ceea ce a dus la adâncirea inegalităților de competențe în cadrul țărilor.
- În 2023, Singapore și Statele Unite prezentau cele mai mari inegalități de competențe în ceea ce privește alfabetizarea și calculul.
- Finlanda, Japonia, Țările de Jos, Norvegia și Suedia sunt cele mai performante țări în toate cele trei domenii.
- Unsprezece țări (Chile, Croația, Franța, Ungaria, Israel, Italia, Coreea, Lituania, Polonia, Portugalia și Spania) înregistrează constant performanțe sub media OCDE în toate domeniile de competențe.
- În multe țări, adulții cu cele mai slabe performanțe au înregistrat cea mai accentuată scădere a competențelor de alfabetizare.
- În plus, în majoritatea țărilor, competențele adulților continuă să depindă strâns de mediul social.
- Întrucât competențele de alfabetizare au scăzut mai mult în rândul bărbaților decât al femeilor, diferențele de gen s-au redus în multe țări.
- Pe de altă parte, bărbații continuă să fie mai performanți decât femeile în ceea ce privește calculul și rezolvarea adaptivă a problemelor.
- Adulții născuți în străinătate au competențe mai scăzute decât adulții născuți în țară în aproape toate țările.
- Cele mai multe dintre țările și economiile care au înregistrat scăderi ale competențelor au au consemnat diminuări ale competențelor de citire, scriere și calcul în cadrul diferitelor grupe de vârstă.
- Expansiunea educațională pe scară largă nu a compensat aceste tendințe, întrucât competențele absolvenților de învățământ superior au scăzut sau au stagnat în majoritatea țărilor.
- Aceste constatări subliniază necesitatea urgentă ca factorii de decizie politică să se concentreze pe învățarea pe tot parcursul vieții, asigurându-se că sistemele de educație și formare sunt mai adaptabile la cerințele în continuă evoluție.
Polonia, cea mai mare scădere a acestor competențe
Scăderile de performanță între 2011-12 și 2022-23 au fost deosebit de mari în Polonia și au fost observate în rândul adulților cu performanțe scăzute, dar și la cei cu performanțe ridicate.
Rezultatele medii din 2023 au scăzut în comparație cu 2011-12 în ceea ce privește alfabetizarea și calculul.
Atât în ceea ce privește calculul, cât și alfabetizarea, ponderea adulților cu performanțe scăzute (scoruri la nivelul 1 sau mai mici) a crescut, iar ponderea adulților cu performanțe ridicate (scoruri la nivelurile 4 sau 5) a scăzut.
Cum se raportează competențele la joburile adulților cuprinși în sondaj
- Aproximativ 14% din lucrătorii polonezi sunt supracalificați, comparativ cu media OCDE – 23%, iar alți 4% sunt subcalificați (media OCDE: 9%), ceea ce înseamnă că cea mai înaltă calificare educațională a acestora este peste sau sub nivelul care este de obicei necesar pentru locul lor de muncă actual.
- Aproximativ 2% din lucrători raportează că unele dintre competențele lor sunt sub cele necesare pentru locul lor de muncă (media OCDE: 10%). Mulți dintre aceștia spun că trebuie să își îmbunătățească abilitățile de lucru în echipă sau de conducere (24%), urmate de abilitățile de comunicare și prezentare (22%).
- Aproximativ 34% din angajații polonezi sunt nepotriviți în ceea ce privește domeniul de studiu, întrucât cea mai înaltă calificare a lor nu este în domeniul care este cel mai relevant pentru locul lor de muncă.
Calificările superioare nu înseamnă întotdeauna competențe mai bune
Educația formală joacă un rol esențial în dezvoltarea competențelor. Adulții cu studii superioare obțin în mod constant, în medie, scoruri mai mari decât cei care au părăsit școala mai devreme. Cu toate acestea, nivelurile mai ridicate de educație nu echivalează întotdeauna cu competențe și cunoștințe mai bune, menționează studiul.
Studiul 2023 privind competențele adulților relevă faptul că, atunci când se compară competențele persoanelor cu diferite calificări educaționale la nivel transfrontalier, calificările educaționale mai ridicate nu generează neapărat competențe mai ridicate.
De exemplu, absolvenții finlandezi de liceu depășesc în mod constant adulții cu studii superioare din mai multe țări, inclusiv Chile, Israel și Lituania.
Această disparitate poate reflecta diferențe sistemice în calitatea sistemelor de educație, precum și diferențe în furnizarea și organizarea educației, precum și a învățării pe tot parcursul vieții.
Aceste diferențe pot implica momentul în care are loc învățarea (de exemplu, copilăria, tinerețea sau vârsta adultă), locul în care are loc (formal, informal și non-formal), modul în care este facilitată învățarea (de exemplu, dacă există bariere în calea participării) și ceea ce este învățat (de exemplu, competențe, atitudini și valori).
(Citește și: Alarmă în statele UE, dată de testele PISA: Problemele sunt sistemice, nu țin doar de criza Covid. Prăbușirea Finlandei și Germaniei)
****