Polonia, în plină ofensivă de a-și asigura un loc esențial la masa discuțiilor SUA

Polonia, în plină ofensivă de a-și asigura un loc esențial la masa discuțiilor SUA

Cu săptămâni înainte de ceremonia de depunere a jurământului lui Donald Trump, prim-ministrul Donald Tusk a lansat o campanie de a convingere a viitoarei administrații americane că Polonia este un partener european demn de luat în seamă.

„În loc să citim printre rândurile declarațiilor președintelui Trump, să ne facem temele. Noua administrație de la Washington, odată ce va vedea cât de serioși suntem în această privință, va adopta o abordare diferită, mai optimistă față de Ucraina”, a spus Donald Tusk săptămâna trecută, potrivit Euractiv.

Și președintele polonez Andrzej Duda a vorbit despre „oportunitățile care ar putea apărea în urma învestirii președintelui Trump”.

Argumentul principal: Cheltuielile de apărare

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Polonia și-a dublat cheltuielile de apărare și a comandat arme fabricate în principal americani și sud-coreeni în valoare de miliarde de dolari.

Deja aflată în postura de cel mai mare ”cheltuitor” european al NATO, Polonia își propune să atingă 4,7% din PIB pentru apărare în acest an, o creștere de la 4,12% din PIB în 2024.

Varșovia a spus și că ar fi dispusă să sprijine ideea recentă a lui Trump de a crește cheltuielile pentru apărare ale statelor membre NATO la 5% din PIB- mai mult decât cheltuiește oricare dintre ele în prezent, inclusiv Statele Unite.

O parte din argumentului Poloniei către Trump este acela că SUA vor fi cel mai mare beneficiar al cheltuielilor de apărare poloneze: Varșovia a achiziționat deja sute de tancuri Abrams, 32 de avioane de luptă F-35A, 96 de elicoptere Apache și lansatoare HIMARS.

În același timp, Polonia urmărește să intensifice cooperarea în sectorul energetic, mai de cumpărare de LNG pentru terminalul din orașul-port Świnoujście, din nordul țării.

Varșovia vrea să folosească președinția rotativă de șase luni a Poloniei a UE pentru a convinge alte state membre să cheltuiască 100 de miliarde de euro din următorul buget comun al blocului pentru apărare.

Oficialii polonezi deplâng progresul lent înregistrat în UE în această problemă și nehotărârea jucătorilor cheie ai Europei – Franța și Germania.

Când liderii UE se întâlnesc pe 3 februarie pentru discuții informale privind apărarea, la două săptămâni după inaugurarea lui Trump, Varșovia intenționează să reînnoiască cererea de finanțare a apărării comune.

Șansele Varșoviei de a prelua ștafeta de la Berlin și Paris

În ciuda eforturilor lui Donald Tusk, un fost președinte al Consiliului European, analiștii spun că este puțin probabil ca Varșovia să poată singură să gestioneze relația SUA – UE.

„Odată ce crizele politice din Franța și Germania scad, este mai probabil ca Triunghiul Weimar, care cuprinde Germania, Franța și Polonia, să poată fi reînviat ca forum pentru conducerea și cooperarea europeană”, afirmă Markus Ziener, senior fellow la German Marshall Fund.

În relațiile transatlantice, puterea și opoziția vorbesc aceeași limbă

La fel ca în primul mandat al lui Trump, și al doilea mandat al său găsește o Polonie divizată politic în interior. Obiectivul principal al lui Donald Tusk în următoarele luni va fi acela de a asigura victoria pentru tabăra sa centristă, pro-europeană, la alegerile prezidențiale din luna mai, asupra candidatului partidului de dreapta Lege și Justiție (PiS).

Când vine vorba însă de relații transatlantice, puterea și opoziția vorbesc aceeași limbă”. Alături de prim-ministrul Ungariei Viktor Orbán, PiS și președintele său, Andrzej Duda, se numără de multă vreme printre interlocutorii europeni favorizați ai cercului apropiat al lui Trump.

Donald Tusk a fost cel care a condus răspunsul european la solicitările lui Donald Trump, cerând statelor membre să „și asume responsabilitatea pentru propria lor securitate”.

Mai mult, oficialii guvernului polonez recunosc în privat că au încurajat opoziţia să profite de relaţiile lor strânse cu republicanii.

„Statele Unite au deja un interes personal în Polonia, iar aceste considerente strategice ar trebui să fie suficient de semnificative pentru a depăși tensiunile anterioare dintre Trump și Tusk, create în perioada în care acesta a fost președinte al Consiliului European”, afirmă Markus Ziener. El precizează: „Depinde, totuși, mult de planurile SUA cu privire la Rusia și Ucraina. Varșovia va monitoriza îndeaproape orice evoluție pentru a se asigura că astfel de planuri nu pun în pericol securitatea Poloniei”.

Fort Trump 2.0

În 2018, în încercarea de a mângâia ego-ul președintelui de atunci, președintele Duda a susținut o inițiativă de a denumi „Fort Trump” o nouă bază militară din Polonia, cu intenția de a convinge Casa Albă să staționeze mai multe trupe americane în Polonia.

Inițiativa a venit cu un angajament financiar substanțial de 2 miliarde de dolari pentru a convinge Statele Unite să stabilească această baza, dar eforturile poloneze nu au avut o finalitate.

Rămâne neclar dacă succesorul președintelui Duda va pleda în continuare pentru propunerea „Fort Trump”.

Indiferent de interlocutorul de la Varșovia, oficialii polonezi speră ca nivelul cheltuielilor de apărare ale Varșoviei vor aduce un angajament suplimentar al SUA față de securitatea regiunii.

Aproximativ 11.000 de soldați americani sunt staționați în prezent în diferite locații strategice din întreaga țară, inclusiv o garnizoană militară permanentă în Poznań și în nodul logistic militar în expansiune din orașul Rzeszów din sud, la granița cu Ucraina.

Acest angajament include, de asemenea, desfășurarea unor sisteme avansate de apărare antirachetă, cum ar fi Aegis Ashore, în orașul de nord Redzikowo. Aegis oferă capacități defensive critice, situate la aproximativ 200 de kilometri de exclava rusă puternic armată Kaliningrad.

(Citește și: ”Securitatea Europei, dezbătută la Varșovia de miniștrii apărării din Polonia, Germania, Franța, Italia și Regatul Unit”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *