sondajul Economic Experts Survey: Experții din Europa de Vest și America de Nord, cei mai îngrijorați de efectele noului mandat al lui Donald Trump asupra economiei
Experții economici anticipează efecte foarte diferite în cazul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump.
În timp ce respondenții din SUA și Europa de Vest sunt extrem de pesimiști, cei din alte regiuni estimează un impact negativ redus sau inexistent, ba chiar manifestă optimism, conform sondajului Economic Experts Survey, un sondaj trimestrial realizat de Institutul ifo și Institutul Elvețian de Politică Economică.
„Există îngrijorări răspândite, în special în țările industrializate occidentale, că Donald Trump va afecta economia”, afirmă cercetătorul la Ifo, Niklas Potrafke. „Pe de altă parte, în Africa, America Latină și Asia, experții se așteaptă cu greu la efecte negative asupra creșterii economice din țările lor.”
Regiunile cu cel mai mare optimism în privința creșterii economice, cum ar fi Asia Centrală și de Sud, precum și Africa de Nord, de Est și de Sud, au și așteptări mai pozitive în ceea ce privește politica comercială a SUA sub conducerea lui Donald Trump.
În schimb, în America de Nord, Europa și Oceania, aproape toți experții, aproximativ 80%, consideră că comerțul internațional va deveni mai dificil odată ce Trump va prelua funcția.
Opiniile sunt, de asemenea, foarte divergente în privința contribuției pe care Trump o poate aduce în rezolvarea conflictelor actuale.
În timp ce respondenții din SUA și Europa se tem de efecte negative, experții din Africa, Europa de Est și Asia Centrală și de Sud exprimă așteptări pozitive. De exemplu, în Ucraina, majoritatea speră că influența lui Trump va fi pozitivă, în timp ce majoritatea respondenților germani o percep negativ.
Cu toate acestea, există un consens global larg în privința impactului președinției lui Trump asupra politicii climatice, 78% dintre respondenți anticipând un efect negativ.
Un total de 1.398 de experți economici din 125 de țări au participat la sondaj, desfășurat în perioada 4–18 decembrie 2024.
(Citește și: ”Polonia, în plină ofensivă de a-și asigura un loc esențial la masa discuțiilor SUA – Europa”)
***