Prăbușirea încrederii în instituții încurajează un „advocacy agresiv pentru interese proprii”
Încrederea în guverne, în liderii de afaceri și în mass-media s-a degradat până în punctul în care oamenii se simt furioși, alienați și dispuși să încurajeze schimbări prin aproape orice mijloace posibile, conform raportului pe 2025 al Edelman trust Barometer.
Sondajul global anual, realizat în rândul a peste 32.000 de persoane din 28 de țări, a relevat că respondenții au depășit punctul „polarizări” și au ajuns la ceea ce raportul numește „advocacy agresiv pentru interese proprii.” Această concluzie este susținută de numeroasele voturi obținute de candidați populiști în cadrul alegerilor din anul trecut.
Cea mai mare creștere a numărului de respondenți care se simt discriminați: albii din SUA
Sondajul, aflat la cea de-a 25-a ediție, prezintă o lume în care cetățenii obișnuiți simt că sistemul este nedrept și că doctrina capitalismului nu funcționează pentru ei. Două treimi dintre respondenți au declarat că sunt discriminați, o creștere de 10 puncte procentuale față de anul trecut, cea mai mare creștere fiind înregistrată în rândul albilor din SUA (+14 puncte, ajungând la 48%).
Sentimentul de nemulțumire față de elite și instituții traversează diferite grupe de vârstă și orientări politice: 69% dintre cei de stânga și 57% dintre cei de dreapta manifestă nemulțumiri moderate sau ridicate, iar procentul este de 66% în rândul persoanelor de peste 55 de ani, comparativ cu 58% în rândul generației Z.
Două treimi dintre respondenți au declarat că jurnaliștii, oficialii guvernamentali și directorii executivi îi mint intenționat. Același procent afirmă că acum este dificil să facă diferența între știrile dintr-o sursă de încredere și dezinformare.
31% dintre respondenții generației Z cred că violența poate fi un mod adecvat de a schimba lucrurile
Temerile economice au jucat un rol important în aceste rezultate. Pe lângă preocupările continue legate de inflație și resentimentele tot mai mari față de cei bogați, 62% dintre respondenți se tem că își vor pierde locurile de muncă din cauza inteligenței artificiale și globalizării.
Doar o treime dintre respondenți cred că generația următoare va fi mai bine decât cea actuală, cu procente extrem de scăzute în Franța (9%) și Germania (14%). Cel mai sărac sfert din punct de vedere al veniturilor are mult mai puțină încredere în instituții decât cel mai bogat sfert, evidențiind o prăpastie crescândă între clase, pe care CEO-ul Richard Edelman a subliniat-o și anul trecut.
„Pentru mine, cel mai alarmant statistic din acest barometru are legătură cu generația Z, care se simte atât de nemulțumită încât aprobă violența într-o formă sau alta”, a declarat el.
De fapt, 31% dintre respondenții generației Z cred că violența împotriva persoanelor sau proprietăților poate fi un mod adecvat de a aduce schimbări. Mai mult, 55% dintre persoanele cu vârste între 18 și 34 de ani au declarat că aprobă violența, vandalismul sau dezinformarea ca instrumente pentru schimbare. Un procent și mai mare consideră că capitalismul face mai mult rău decât bine.
„Cea mai urgentă nevoie este restabilirea optimismului economic. Cercetările noastre arată că, atunci când oamenii văd soluții, au mai multă speranță și sunt mai dispuși să facă sacrificii pentru binele comun. Când încrederea este câștigată, optimismul crește”, a scris Edelman, într-un articol de opinie publicat săptămâna trecută în Fortune.
(Citește și: ”Barometrul INSCOP: la ce se așteaptă antreprenorii în privința taxelor, direcției economiei și instituțiilor politice”)
***