Europa este pregătită să răspundă „proporțional” unor eventuale tarife impuse de SUA. Costurile fragmentării economice globale

Europa este pregătită să răspundă „proporțional” unor eventuale tarife impuse de SUA. Costurile fragmentării economice globale

Europa va răspunde oricăror tarife impuse de președintele american Donald Trump într-un mod proporțional, a declarat miercuri comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis (foto), pentru CNBC.

„Dacă va fi nevoie să ne apărăm interesele economice, vom răspunde într-un mod proporțional”, a spus Valdis Dombrovskis reporterului Steve Sedgwick de la CNBC, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția. „Suntem pregătiți să ne apărăm valorile, precum și interesele și drepturile, dacă va fi necesar”, a adăugat el.

Președintele american Donald Trump și-a reiterat amenințarea de a impune tarife pe mărfurile europene care intră în Statele Unite, spunând reporterilor că „UE a fost foarte, foarte nedreaptă cu noi. Așa că vor avea parte de tarife. Este singura cale … prin care se poate obține echitate.”

El a mai spus că administrația sa discută impunerea unui tarif suplimentar de 10% pe mărfurile importate din China, începând din februarie.

Dombrovskis a menționat că SUA și Europa sunt aliați strategici și că este important ca acestea să colaboreze, atât din punct de vedere geopolitic, cât și economic.

Costurile fragmentării economice: 7% din PIB-ul global

Oficialii europeni poartă discuții cu omologii lor americani pentru a găsi o soluție „pragmatică” în privința tarifelor, subliniind că creșterea globală ar putea suferi dacă relația economică dintre cele două națiuni ar fi deteriorată.

„Este important să menținem această relație comercială și de investiții pentru că o fragmentare economică globală ar putea interveni și există un risc real ca acest lucru să se întâmple, iar FMI estimează că ar însemna o reducere a PIB-ului mondial cu până la 7%,” a spus Dombrovskis.

UE dorește să păstreze legăturile economice cu SUA, subliniind că acestea au cea mai mare relație bilaterală de comerț și investiții și „se bucură de cea mai integrată relație economică din lume”, conform Comisiei Europene.

Balanța comercială a fost un punct sensibil pentru președintele Trump, deoarece UE a avut un surplus comercial de bunuri cu SUA în 2023, dar un deficit în servicii în aceeași perioadă.

UE are surplus comercial cu SUA

În 2023, UE a exportat bunuri în valoare de peste 502 miliarde de euro (522 miliarde de dolari) către SUA, în timp ce a importat volume de peste 340 miliarde de euro, rezultând un surplus, conform datelor Comisiei Europene.

FMI și-a menținut în mare parte neschimbată prognoza de creștere globală vineri, estimând o expansiune economică de 3,3% atât în 2025, cât și în 2026, sub media istorică de 3,7%. Prognoza se datorează unei revizuiri în sus a creșterii SUA care compensează revizuirile în jos în alte economii majore.

Gita Gopinath, director general adjunct al FMI, a menționat că prognoza nu a luat în considerare comentariile recente ale lui Trump privind tarifele globale, inclusiv noile amenințări făcute marți către UE, Canada, China și Mexic.

(Citește și: ”Davos – ”o nouă eră, de concurență geostrategică dură” – Ursula von der Leyen anunță o revoluție pe 5 ani: uniunea piețelor de capital, unificarea legislațiilor de insolvență, dreptul muncii și impozitare”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *