Pe ce stă cu ochii directorul celui mai mare fond suveran din lume. „Riscurile la adresa inflației și piețelor financiare se accentuează”

Pe ce stă cu ochii directorul celui mai mare fond suveran din lume. „Riscurile la adresa inflației și piețelor financiare se accentuează”

Riscurile la adresa inflației și piețelor financiare sunt în accentuare, iar inflaţia alimentată de eventuale tarife vamale reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru piețe în acest an, a avertizat Nicolai Tangen, directorul companiei care administrează fondului suveran al Norvegiei, într-un interviu acordat CNBC în marja Forumului Economic de la Davos.

„Nu cred că ar trebui să dau sfaturi Statelor Unite, dar dacă ne uităm la riscurile pentru pieţele financiare, cu siguranţă inflaţia este unul dintre ele – ar fi generată de tarife, tensiuni geopolitice, factori general negativi pentru piețele financiare și randamente”, a spus Tangen.

El a spus că peste jumătate din activele fondului suveran al Norvegiei, care se ridică la un total de aproximativ 1,8 trilioane de dolari, sunt investiții în companii din Statele Unite. Fondul suveran al Norvegiei urmărește prin investițiile sale ponderea companiilor americane în indicii bursieri americani, ceea ce înseamnă că mare parte din investiții sunt în firmele de tehnologie din America.

Tangen a mai afirmat că anumite politici care vin dinspre administrația Trump sunt neconvenționale, dar venirea unui președinte cu o agenda puternică pro-business sprijină moralul companiilor din America, ceea ce s-ar putea dovedi un element stimulativ surpriză pentru economie.

Piețele bursiere americane au ajuns să reprezinte 70% din valoarea cumulată a pieței bursiere globale

„Dacă ne uităm exclusiv din perspectiva unui investitor în piețele financiare, suntem entuziasmați. Când vorbim cu directorii companiilor din America, și avem multe discuții, vedem că există un entuziasm foarte ridicat. (…) Trebuie doar să ne gândim la câteva lucruri în mod diferit: multe din propunerile care vin din SUA au potențial inflaționist – ar putea cauza mai multă inflație, ar putea reduce oferta de forță de muncă, ar putea fi tarife mai mari, iar toate acestea sunt elemente care fundamentează inflația. Deci nu este evident că inflația sau dobânzile vor scădea. Vedem deficite mari, datorii guvernamentale în creștere, și am putea ajunge la un moment în care investitorii vor cere mai mult pentru finanțarea țărilor”, a mai afirmat Nicolai Tangen.

Tangen a avertizat de asemenea cu privire la gradul de concentrare al investițiilor în companiile de tehnologie din Statele Unite, care a ajuns la unul din cele mai ridicate niveluri pe fondul entuziasmului cu privire la inteligența artificială.

„Riscul de concentrare nu a fost niciodată mai mare. Vedem asta în societate, în general, că învingătorul ia totul: mai multă lume ascultă Taylor Swift decât ascultă muzică clasică și jazz la nivel combinat. Se vede și în sport și e normal să se vadă și la nivel de companii. În tech este mai prevalent din cauza structurii platformelor: ești pe Facebook pentru că toată lumea e pe Facebook. La AI la fel: toată lumea face investiții în AI și dezvoltarea modelelor este extrem de costisitoare. Deci riscul de concentare este mai mare ca deobicei, este unul din cele mai mari din piață în momentul actual”, a mai precizat Tangen.

Indicatorul Buffett arată o supraevaluare majoră a piețelor bursiere americane

Piețele bursiere din SUA au depășit recent ponderea de două treimi în indicele MSCI AC World Index, cel mai ridicat nivel din istorie, ceea ce exemplifică riscul de concentrare pe SUA al fondurilor de investiții globale.

Notă: MSCI (Morgan Stanley capital International) este cel mai mare furnizor de indici pentru investiții din lume.

America este însă nu doar țara cu cele mai mari investiții private efective (inclusiv în AI) și cele mai dinamici piețe financiare din lume, ci și economia cu cel mai bun ritm de creștere din lume, creștere susținută inclusiv de conturarea unei bule financiare în piețe.

O analiză publicată de Financial Times arată că, în prezent, SUA reprezintă 27% din economia globală și aproape 70% din piața bursieră globală, în timp ce în anii 1980, ponderea în economia globală era de 30 la sută, iar în capitalizarea bursieră globală era tot în jur de o treime.
De menționat totuși că, în anii 1980, piețele bursiere abia începeau o piață ascendentă seculară, după o piață bear în perioada 1968-1982 care a generat randamente real negative (cumulat cu inflația) de 80-90%, ceea ce a lăsat multiplii de evaluare (P/E și alții) la valori deprimate de 5-6, unele din cele mai scăzute din istorie.

Comparativ, în prezent, multiplii de evaluare sunt cu mult peste mediile istorice (27.6 P/E la nivelul SUA, la data de 21 ianuarie), peste intervalul ultimilor 5 ani de 19.5-23.1.

La fel, așa-numitul indicator Buffet, care măsoară capitalizarea totală a acțiunilor listate la valoarea PIB, este la cel mai ridicat nivel din istorie, la peste 200%.

De notat că evaluările ridicate din prezent ale acțiunilor SUA reduc randamentele viitoare implicite ale piețelor, iar riscul de concentrare le lasă vulnerabile la un declin accentuat.

(Citește și: ”Piețele corectează Fed: ”Cel mai ciudat ciclu relaxare a politicii monetare din istorie”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *