Tranzacții de 6,6 mld. dolari

Tranzacții de 6,6 mld. dolari

Piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România s-a ridicat la valoarea de 6,6 miliarde miliarde de euro în 2024, în scădere cu 5,9% față de valoarea estimată pentru 2023 (7,1 mld. dolari), numărul tranzacțiilor fiind cu 10% mai mare (241), reiese dintr-o analiză E&Y.

Valoarea tranzacțiilor dezvăluite a crescut cu 40,7% (2,9 miliarde de dolari în 2024, față de 2,1 miliarde de dolari în 2023), excluzând mega-tranzacțiile de anul trecut, și anume achizițiile Enel România (1,3 miliarde de dolari) și Profi Rom Food (1,4 miliarde de dolari).

SUA și Polonia s-au situat pe primele două locuri în ceea ce privește țara de origine a capitalurilor.

Nu a fost dezvăluită valoarea tranzacției pentru aproape trei sferturi (74,7%) din toate tranzacțiile anunțate în 2024 (198 tranzacții), depășind cu mult media istorică de aproximativ 65% din 2018 – acesta este unul dintre cele mai scăzute niveluri de transparență văzute pe piețele din CEE.

Investitorii strategici și-au menținut dominația pe piața locală de M&A în 2024, reprezentând 91,3% din volumul tranzacțiilor și marcând cea mai mare cotă de piață din ultimii șase ani.

Tranzacțiile interne au scăzut marginal la 113, de la 120 în 2023, în timp ce tranzacțiile externe au crescut cu 26,9% de la an la an, la 132, evidențiind România ca o destinație de top pentru M&A în regiunea Europei Centrale și de Est. În ciuda cotei mai mici din activitatea totală, tranzacțiile externe au crescut cu 54,5%, la 17 tranzacții, cel mai mare număr din 2018, demonstrând reziliența investitorilor români în tranzacțiile transfrontaliere, susțin specialiștii EY România.

„În 2024, România și-a menținut traiectoria de creștere în activitatea de fuziuni și achiziții (M&A), susținută de un interes puternic al investitorilor și un mediu activ de tranzacționare. Nivelurile de M&A inbound au crescut semnificativ, reprezentând jumătate din volumele totale în 2024, evidențiind recuperarea treptată a pieței globale de M&A. Deși volatilitatea pe termen scurt poate afecta apetitul pentru tranzacții, piața românească continuă să fie susținută de fundamente atractive pentru investitori, care vor stimula activitatea de M&A pe termen lung”, a declarat Iulia Bratu, Partner, Head of Lead Advisory, EY România.

Companiile imobiliare, de construcții și energie au fost obiectul celor mai multe tranzacții

Cele mai active sectoare după volumul tranzacțiilor au fost imobiliare, ospitalitate și construcții (18,5% din numărul de tranzacții), urmat de Energie și utilități (16,6%), Producție avansată și mobilitate (15,5%), tehnologie, media și telecomunicații (15,1%) și produse de consum și retail (14,7%).

Imobiliare, ospitalitate și construcții, un sector tradițional de top în M&A, a înregistrat o creștere de 19,5% în 2024, cu volumul tranzacțiilor crescând la 49. În conformitate cu modelele globale, sectorul energie și utilități a înregistrat o creștere de 51,7% de la an la an, alimentată de o dublare a volumului tranzacțiilor la 38 de tranzacții (față de 19 în 2023) în sub-sectorul energiei regenerabile.

Această creștere evidențiază emergența României ca o destinație principală pentru investițiile în energie regenerabilă, susținută de resursele naturale bogate și alinierea cu angajamentele de politică ale UE. Producția avansată și mobilitatea și-au menținut poziția pe locul trei, cu 41 de tranzacții, sub-sectorul logisticii înregistrând o creștere de 20% a volumelor de tranzacții, ajungând la 12 tranzacții.

Tehnologia, media și telecomunicațiile au ocupat locul patru, menținându-se la 40 de tranzacții, alimentate de o creștere de 55,6% în sub-sectorul media. Susținut de un consum privat rezilient, produsele de consum și retail s-au clasat pe locul cinci, crescând cu un modest 5,4%, sub-sectorul băuturilor înregistrând o creștere impresionantă de 267% în 2024.

Cele mai mari tranzacții ale anului. Stale de origina a capitalului – SUA și Polonia – în frunte

• Vânzarea unui portofoliu de energie regenerabilă de 629 MW de către Evryo Group (anterior CEZ România) către Public Power Corporation (PPC), principala companie de energie electrică din Grecia, pentru 768 milioane USD.

• Achiziția operațiunilor OTP Bank din România, cu sediul în Ungaria, de către Banca Transilvania, cea mai mare bancă din țară, pentru o sumă de 375 milioane USD.

• Vânzarea unui proiect eolian onshore de 99 MW de către OX2, cu sediul în Suedia, pentru aproximativ 234 milioane USD către Nala Renewables, un joint venture între IFM Investors din Australia și Trafigura, unul dintre cei mai mari furnizori de mărfuri din lume. Echipa multidisciplinară și transfrontalieră a EY a sprijinit OX2 în prima sa tranzacție în România, oferind consultanță completă de vânzare M&A.

În 2024, dimensiunea medie a tranzacțiilor a revenit la nivelurile din 2021, la 42 milioane USD, reflectând fundamente solide ale pieței.

În final, cei mai activi investitori după țara de origine au provenit din Statele Unite (13,6% din tranzacțiile de intrare), urmați de Polonia (8,3%, pentru prima dată pe locul doi) și Franța, Austria și Germania (7,6% fiecare).

(Citește și: ”Analiză: România a redus decalajul de productivitate față de UE prin creșterea investițiilor și acumularea de capital uman. Situația pe sectoare economice”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *