„Lenea” Europei e devină pentru pierderea de competivitate. „Avem o mulțime de atuuri, dar ne împușcăm în picior”

„Lenea” Europei e devină pentru pierderea de competivitate. „Avem o mulțime de atuuri, dar ne împușcăm în picior”

„Lenea” Europei și aversiunea inerentă față de asumarea de riscuri sunt în mare măsură responsabile pentru declinul economic al blocului, a declarat președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, în cadrul forumului de la Davos, Elveția, potrivit Euractiv.

„Maladia” economică a continentului, de la prețurile ridicate la energie până la cererea internă slabă, este în mare măsură autoprovocată, susține șefa BCE.

„Avem o mulțime de atuuri, dar ne împușcăm de multe ori în picior pentru că nu terminăm munca pe care ne-am propus-o”, a spus ea, îndemnând liderii UE să aprofundeze piața unică prin eliminarea barierelor în calea comerțului și a investițiilor.

„Semnalul de trezire” vine din străinătate. Vorbind la Davos, Lagarde și-a exprimat speranță că realegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA va inversa indolența europeană.

Această speranță a fost reiterată și de vicecancelarul Germaniei Robert Habeck, principalul candidat al Verzilor Germani pentru alegerile din februarie. Revenirea lui Donald Trump „trebuie să aducă o schimbare”, a spus Habeck.

Impulsul pentru reformă câștigă deja avânt, cu un consens tot mai mare în rândul factorilor de decizie din UE că luptele economice ale Europei ar trebui abordate în primul rând prin reducerea reglementărilor. Dar ce ar presupune această reformă în practică diferă chiar și în rândul susținătorilor săi.

Simplificarea, nu dereglementarea

„Aș spune că dereglementarea, accelerarea lucrurilor și reducerea birocrației sunt corecte”, a comentat Habeck.

Lagarde, totuși, crede că un cuvânt mai potrivit pentru ceea ce este necesar este „simplificarea” – o aluzie, probabil, la impactul dereglementării financiare din perioada premergătoare crizei financiare din 2008.

„Cuvintele contează”, a spus Lagarde. „Nu ne îndreptăm către o lume a dereglementării, dar cu siguranță ne uităm la o simplificare semnificativă.”

Lagarde s-a arătat totodată în favoarea angajamentului Ursulei von der Leyen, de a stimula competitivitatea Europei prin aprofundarea uniunii piețelor de capital, un proiect mult întârziat.

O uniune financiară ar putea debloca 470 de miliarde de euro în investiții private suplimentare anual, potrivit Comisiei Europene. Aceasta reprezintă peste jumătate din cele 800 de miliarde de euro în investiții anuale suplimentare recomandate de Mario Draghi, predecesorul lui Lagarde la BCE, pentru a stimula competitivitatea UE.

Încurajarea canalizării economiilor cetățenilor în investiții productive, a spus ea, ar ajuta la combaterea aversiunii instinctive a europenilor față de asumarea riscurilor.

(Citește și: ”UE pregătește ”oferta de pace” economică pentru Donald Trump: LNG, armament, autoturisme”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *