Creșterea importurilor de GNL din SUA va atenua criza energetică din Europa prin corectarea creșterilor de preț la gazele naturale

Creșterea importurilor de GNL din SUA va atenua criza energetică din Europa prin corectarea creșterilor de preț la gazele naturale

Uniunea Europeană și-ar putea crește importurile de GNL din SUA, președintele Donald Trump cerând acest lucru pentru reducerea excedentului comercial al UE.
Departamentul de Energie al SUA (DOE) a revocat pe 21 ianuarie restricțonarea exporturilor de GNL impusă de administrația Biden, deschizând calea spre majorarea capacității de lichefiere a gazelor și consolidarea sectorului energetic american.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, spune că această conjunctură este benefică pentru Europa. El spune că prețul GNL ar putea să scadă din acest an și că va juca un rol foarte important în piața energetică europeană.
Din acest motiv „România ar trebui să se alăture țărilor care vor juca un rol important în această piață, pentru a-și fructica atuurile pe care le are”, consideră Chisăliță.

„Creșterea importurilor de GNL în UE în această iarnă va corecta creșterile de preț al gazelor care s-au înregistrat în ultimele 3 luni pe fondul îngrijorăriilor care au existat ca urmare a întârzierii luării unei decizii privind continuarea tranzitului de gaze prin Ucraina. Decizia creșterii importurilor de gaze din SUA va aduce și corectarea prețurilor  la gaze în următorii 5 ani” declară președintele Asociației Energia Inteligentă.

„Descătușarea Energiei Americane”

Departamentul de Energie al SUA (DOE) a revocat pe 21 ianuarie restricțonarea exporturilor de GNL impusă de administrația Biden, deschizând calea spre majorarea capacității de lichefiere a gazelor și consolidarea sectorului energetic american.

În ianuarie 2024, guvernul federal a întrerupt temporar aprobarea exporturilor de GNL către țările care nu aveau încheiat un acord de liber schimb cu Statele Unite. La acel moment, Casa Albă a motivat decizia prin impactul negativ al exporturilor de GNL asupra emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea prețurilor la energie pentru americani.

Odată cu inversarea politicii, Biroul pentru Energie Fosilă și Managementul Carbonului din SUA va relua examinarea cererilor de export aflate în așteptare. Decizia agenției urmează direcția stabilită de președintele Donald Trump în ordinul său executiv „Unleashing American Energy”, semnat în prima sa zi de mandat.

Moratoriul privind exporturile de GNL a blocat proiectele de noi facilități

Moratoriul privind exporturile al administrației Biden a avut un impact negativ asupra mai multor proiecte de extindere a facilităților de GNL, inclusiv în Texas și Louisiana. Aceste proiecte pot fi reluate acum, adăugând 100 milioane tone pe an la capacitatea de export LNG a SUA.

SUA sunt deja cel mai mare exportator de GNL din lume, cu 88,3 milioane tone livrate anul trecut. Doar în 2025, trei noi facilități sunt așteptate să fie finalizate, însumând alte 50 milioane tone pe an.

„Această supraofertă, poate face ca prețul de referință pentru gazele europene să scadă începând cu anul 2025 cu până la 9% față de prețul actual.

În Asia, prețurile gazelor ar putea scădea cu până la 6%. Pentru a satisface această cerere de exporturi suplimentare, se preconizează că producția de gaz din SUA va crește cu 4% până în 2030. Participanții pe piața GNL anticipează, de asemenea, că prețurile spot ale GNL vor scădea după anul 2025, presiunea în scădere asupra prețurilor la vedere potențial amplificată de volumele mari de GNL necontractat care ar putea fi vândute pe piețele GNL”, explică Chiseliță.

Exporturile SUA de GNL, benefice pentru piață – presează scăderea prețurilor

Achizițiile suplimentare de GNL din SUA vor ajuta la relaxarea pieței globale și la reducerea prețurilor atât pentru populație cât și pentru industrie, a declarat miercuri Michael Lewis, directorul executiv al gigantului energetic german Uniper, citat de Reuters.

„Când Trump trimite mai mult gaz în Europa, va reduce prețul mondial al gazului”, a explicat Lewis pentru Reuters.

Prețurile mai scăzute ale gazelor la nivel mondial înseamnă prețuri reduse la energie pentru gospodăriile și industriile germane, a adăugat Lewis, adăugând că „de aceea este un lucru pozitiv”.

Până acum în această lună, cel puțin șase vase încăracte cu GNL în Statele Unite și aflate inițial în marș spre Asia au fost redirecționate către Europa, deoarece prețurile la gaze naturale au crescut în ultimele săptămâni, în timp ce prețurile asiatice scad odată cu cererea mai slabă și stocurile mai mari.

Trump cere UE să cumpere mai mult GNL și petrol din SUA

„Singurul lucru pe care UE îl poate face rapid este să cumpere petrol și gaze de la noi”, a declarat Trump luni presei, citat de Bloomberg. „Nu vom majora tarife, dar ei trebuie să ne cumpere petrolul și gazul.”

Aceasta este a doua oară când președintele Trump a îndemnat Europa să cumpere mai multă materie primă energetică din SUA, după ce a amenințat cu „TARIFELE (vamale) până la capăt!!!” în decembrie.

În ordinul executiv semnat de Donald Trump în prima zi de mandat „Descătușarea Energiei Americane” scrie că „reglementările împovărătoare și motivate ideologic” din ultimii ani „au afectat negativ capacitatea Americii de a-și folosi abundentele resurse energetice și naturale, impunând costuri mai mari cetățenilor, încetinind crearea de locuri de muncă și slăbind securitatea națională”.

Prognoza prețului gazelor naturale

„După 2025, analiștii au estimat că gazele naturale vor fi într-o tendință descendentă. Fitch Ratings a anticipat că prețul Henry Hub va rămâne neschimbat la 3,30 USD/MMBtu în 2026 față de 2025, înainte de a scădea la 3,02 USD/MMBtu în 2027. Prețul Henry Hub era estimat să se stabilizeze la 3,0 USD/MMBtu pe termen mediu în 2030”, se arată în analiza AEI.

„Estimăm că prețul gazului european va scădea la 35 EUR/MWh în 2027, respectiv 38 EUR/MWh în 2026 de la 44 EUR/MWh anticipat în 2025.

Aceste previziuni vin la pachet cu dezideratul UE de a-și reduce la jumătate consumul de gaze până în anul 2030. Dacă previziunile nu se îndeplinesc, atunci este posibil să ne confruntăm cu o criză a gazelor în perspectiva anului 2030, cu influențe semnificative în creșterea de preț, prețuri care este posibil să atingă nivelurile din anul 2022, adică prețuri care să fie cu până la 10 ori mai mari decât sunt în prezent.”

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *