Discuțiile dintre Ucraina și SUA de la München s-au încheiat fără un acord privind mineralele critice
Discuțiile dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și vicepreședintele american JD Vance s-au încheiat vineri la München fără un anunț privind un acord referitor la mineralele critice, esențial pentru eforturile Kievului de a obține sprijinul președintelui Donald Trump, transmite Reuters.
Kievul prezentase anterior un proiect revizuit al acordului înaintat de SUA, care ar putea deschide accesul la resursele sale vaste de minerale esențiale pentru investițiile americane.
„Echipele noastre vor continua să lucreze la document,” a scris Zelenski pe X, adăugând că a avut o „întâlnire bună” cu Vance și că Ucraina este „pregătit să avanseze cât mai rapid posibil către o pace reală și garantată.”
Doi membri ai delegației ucrainene au declarat pentru Reuters că „mai sunt unele detalii” care trebuie clarificate.
Aspecte specifice în legătură cu care nu s-a ajuns la un acord nu sunt cunoscute, însă Ucraina insistă pentru garanții solide de securitate din partea Europei și a Statelor Unite, care să o protejeze de Rusia în viitor, în cazul în care se ajunge la un acord de pace.
Pământurile rare ale Ucrainei
Zelenski a prezentat liniile mari ale acordului într-un interviu pentru Reuters săptămâna trecută, desfășurând o hartă care arăta numeroase zăcăminte minerale și afirmând că oferă un parteneriat reciproc avantajos pentru a le dezvolta împreună, și nu „pentru a le ceda”.
Mineralele vizate ar include o varietate de pământuri rare, precum și titan, uraniu, litiu și altele.
Trump, care nu s-a angajat să continue asistența militară esențială pentru Ucraina, a declarat că vrea minerale rare în valoare de 500 de miliarde de dolari.
Întrebat anterior dacă vineri se va ajunge la un acord, Vance a răspuns: „Să vedem.”
Ucraina a primit miercuri un proiect de acord întocmit de Statele Unite, când secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a călătorit la Kiev. Zelenski a spus că Ucraina îl va analiza în vederea ajungerii la un acord la München.
Bessent a declarat vineri pentru Fox Business Network că planul administrației Trump de a pune capăt războiului ar presupune integrarea economiei Ucrainei cu cea a Statelor Unite, iar SUA ar aduce „cele mai bune practici” în materie de privatizare.
El a spus: „O parte din acest plan începe cu integrarea mai profundă a economiei ucrainene cu cea a SUA și cu asigurarea că contribuabilii americani obțin un randament pentru banii pe care îi investesc.”
Take it or leave it
Într-o întâlnire de 90 de minute cu un grup bipartizan de senatori americani, desfășurată cu ușile închise la München, Zelenski și-a exprimat îngrijorarea cu privire la propunerea americană prezentată miercuri, potrivit a trei surse familiare cu discuțiile.
„A avut sentimentul că i se cere în mod nerezonabil să semneze ceva ce nu avusese ocazia să citească”, a spus una dintre surse, sub protecția anonimatului. „Nu cred că i-a plăcut ideea de a i se oferi un acord de tipul <
Zelenski și-a prezentat propria propunere pentru un acord privind mineralele cu Statele Unite, potrivit sursei, aceasta menționând că aceasta a fost redactată în conformitate cu constituția Ucrainei.
Alte două surse au caracterizat propunerea transmisă de Bessent drept „unilaterală”, dar au refuzat să ofere detalii suplimentare.
Întrebat după întâlnire dacă Zelenski consideră propunerea americană unilaterală, senatorul democrat Brian Schatz a răspuns: „Cred că e corect să spunem asta.”
Schatz a adăugat că propunerea administrației Trump „are nevoie de ajustări”, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare.
(Citește și: ”Scutul american de securitate al Kiev: acord SUA – Ucraina pentru acces la pământuri rare”)
***