Chestionar SUA către capitalele UE: cu ce pot contribui statele europene la garanțiile de securitate pentru Ucraina
Statele Unite au întrebat statele europene cu ce pot contribui în termeni de garanții de securitate pentru Ucraina, a declarat președintele Finlandei, Alexander Stubb, sâmbătă, în contextul intensificării eforturilor diplomatice de a găsi modalități de a încheia războiul de trei ani cu Rusia, potrivit Reuters.
Anterior, patru surse europene au afirmat că SUA au trimis un document care include întrebări referitoare la posibile contribuții viitoare de trupe, două dintre surse adăugând că documentul a fost trimis la începutul acestei săptămâni.
„Americanii au furnizat europenilor un chestionar despre ceea ce ar fi posibil”, a declarat Stubb pentru Reuters la Conferința de Securitate de la München. „Acest lucru va forța europenii să reflecteze, apoi depinde de ei să decidă dacă vor răspunde individual sau împreună.”
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Washingtonul „a fost clar că se așteaptă ca partenerii europeni să preia conducerea în stabilirea unui cadru de securitate durabil și așteaptă cu interes propunerile lor”.
SUA au cerut detalii despre armament și trupe de menținere a a păcii
Potrivit Financial Times, Washingtonul a cerut aliaților săi europeni să furnizeze informații despre armament, trupe de menținere a păcii și aranjamente de securitate pe care le-ar putea oferi Ucrainei. Chestionarul conținea șase întrebări, dintre care una era destinată în mod special statelor membre ale Uniunii Europene, a precizat un diplomat.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut sâmbătă crearea unei armate europene, argumentând că continentul nu mai poate fi sigur de protecția din partea Statelor Unite și că va obține respectul Washingtonului doar cu o armată puternică.
Președintele american Donald Trump a discutat săptămâna trecută cu președintele rus Vladimir Putin, afirmând că negocierile pentru încheierea războiului ar trebui să înceapă acum. Perspectiva unei soluționări rapide a concentrat atenția la Kiev și în Europa asupra necesității urgente de garanții de securitate și asupra rolului pe care Europa ar trebui să-l joace în cazul în care Statele Unite își reduc sprijinul pentru Ucraina și pentru continent în ansamblu.
„Americanii se apropie de capitalele europene și întreabă câți soldați sunt dispuși să desfășoare”, a declarat un al treilea diplomat.
UE a acordat asistență financiară, militară și umanitară de 145 mld. dolari Ucrainei
În plus, Uniunea Europeană și statele sale membre au pus la dispoziție aproape 145 de miliarde de dolari în asistență financiară, militară, umanitară și pentru refugiați de la începutul războiului. În februarie 2024, liderii europeni au convenit să aloce până la 54 de miliarde de dolari până în 2027 pentru a sprijini reconstrucția și modernizarea Ucrainei, precum și eforturile acesteia de a implementa reforme în cadrul procesului de aderare la UE.
Cu toate acestea, există îngrijorări că, în cazul în care Statele Unite își reduc sprijinul, Europa ar putea fi nevoită să devină principalul susținător militar al Ucrainei.
Lideri europeni, precum președintele francez Emmanuel Macron, subliniază importanța ca Europa și Ucraina să aibă un rol decisiv în orice negocieri de pace. Capacitatea Europei de a se unifica și de a-și intensifica sprijinul este însă incertă, având în vedere bugetele restrânse și provocările politice de pe continent.
(Citește și: ”Emmanuel Macron convoacă summit de urgență al liderilor europeni la Paris, pe tema poziționării față de Donald Trump”)
***