Dubla măsură prin care sunt evaluate companiile europene și cele chinezești din e-Comerce: Cazul Temu-Shein.

Dubla măsură prin care sunt evaluate companiile europene și cele chinezești din e-Comerce: Cazul Temu-Shein.

Cu o simplă semnătură a unui ordin executiv, SUA au slăbit semnificativ capacitatea platformelor chinezești Temu și Shein de a invada piața americană cu produse ieftine.

Comisia Europeană a recomandat la rândul său eliminarea scutirii de taxe vamale a coletelor de sub 150 de euro. Măsura nu a fost implementată, în condiții în care chiar Comisia a avertizat că multe dintre miliardele de produse cu valoare redusă care intră anual în UE nu respectă legislația, iar companiile europene care respectă regulile sunt dezavantajate în fața concurenților care vând produse nesigure sau contrafăcute.

Statele UE au, însă o mare problemă cu platformele chinezești: principala nemulțumire a retailerilor europeni o reprezintă avantajul neloial pe care îl au platformele chineze care NU respectă reglementări de bază pe care orice magazin online din Europa le respectă și care reprezintă costuri care le scad competitivitatea: GDPR, directiva Omnibus, DSA, dar și despre regulamentul GPSR care a intrat în vigoare la finalul anului trecut și care vizează siguranța produselor.
Practic, există o dublă măsură în aplicarea legislațiilor europene: companiile din UE sunt obligate să le respecte, în timp ce companiile chinezești nu sunt constrânse – nemaivorbind de probabilitatea ca produsele acestora să fie susținute de dumping.

În România, popularitatea celor două platforme a crescut semnificativ în ultimii doi ani. Cu toate că nu există la ora actuală nicio estimare cu privire la cota lor de piață, aceste platforme au fost desemnate VLOPs (Very Large Online Platforms) de către Comisia Europeană, însemnând că au atins trecut pragul de minimum 10% din populația Uniunii Europene în ceea ce privește utilizatorii activi lunari.

Platforme cu impact sistemic: în loc de obligații suplimentare, reguli mai laxe față de concurența locală

Conform celor mai recente date, Temu are la nivel UE peste 92 de milioane de utilizatori activi, iar Shein o medie 126 de milioane de utilizatori.

”Acest statut de VLOP înseamnă că vorbim despre platforme online cu un impact sistemic și care, conform legislației europene în vigoare, ar trebui să respecte obligații suplimentare în materie de transparență, managementul riscurilor și responsabilitate pe relația cu utilizatorii lor”, a comentat Cristian Pelivan (foto), director executive ARMO, pentru CursDeGuvernare.ro.

Cu toate avertismentele Comisieie Europene privind maniera în care cele două platforme nu pot garanta calitatea produselor și nu se aliniază la regulile dure pe care sunt siliți să le respecte concurenții din Uniunea Europeană, statele nu se grăbesc să sară în ajutorul companiilor locale supuse unei concurențe incorecte.

Temu și Shein în România: +86% într-un singur an, în timp ce e-Comerce-ul local scădere de 9%

Mihai Vînătoru, CEO DMF, a prezentat recent, pe pagina personală de Facebook, o analiză cu privire la evoluția popularității celor două platforme.

Pentru analiză, au fost definite două grupuri reprezentative de site-uri pentru cele două segmente:
RO eCommerce (eMag, Altex, Dedeman, FashionDays și Flanco) vs. CN eCommerce (Temu, AliExpress, Shein, Alibaba, Taobao).

Din observațiile sale, totalul de vizite în România pe cele 10 site-uri de eCommerce analizate a fost relativ constant în 2024 (o creștere de doar 1,1% față de 2023). Diferența între cele două segmente este însă majoră: site-urile românești au scăzut ca trafic total cu -9% în 2024, iar cele din grupul ales pentru China au crescut în România cu +86%.

”Aceste date sugerează că <> nu a crescut semnificativ prin intrarea jucătorilor străini, ci doar s-a produs o migrare către aceștia a unei părți din clienții existenți”, a comentat Vînătoru.

În ceea ce privește evoluția numărului de vizite, cele 5 site-uri chinezești au atras anul trecut aprox. 143 mil. vizite din România.
”Cu alte cuvinte, 1 din 5 vizite realizate pe aceste magazine online s-a realizat anul trecut pe un eCommerce din China”, punctează specialistul.

Ponderea traficului românesc pe site-uri de eCommerce din China a crescut de la 10,5% în 2023, la 19,5% în 2024.

Trafic plătit: +25,5 mil. vizite în 2024

În 2024, volumul total de trafic plătit de cele 5 site-uri românești analizate a rămas relativ constant față de anul anterior, la 84,4 mil. vizite (Google Search, Display Ads, Social Ads).

Prin comparație, traficul plătit atras de site-urile chinezești evaluate a crescut masiv: de la aproximativ 10 milioane de vizite în 2023, la 25,5 milioane în 2024.

”Practic, odată la fiecare 3 reclame susținute de site-urile românești (eMag, Altex, Dedeman, FashionDays și Flanco) în mediul digital în 2024, avem o reclamă a unuia din site-urile din China (Temu, AliExpress, Shein, Alibaba, Taobao)”, susține Vînătoru.

Platformele chinezești își consolidează poziția și la nivel de brand

În privința traficului direct, considerat ”un bun indicator al nivelului de popularitate pe care un brand online în are într-o anumită regiune”, între cele 10 site-uri analizate, eMag conduce detașat, cu aproape 170 mil. accesări directe în 2024.

Pe locul al doilea s-a clasat însă AliExpress (39 mil. vizite directe), iar pe locul trei și patru, la mică diferență (sub 4%) Altex, respectiv Temu.

12 milioane de colete intră în medie, în fiecare zi, în UE

Comisia a avertizat la începutul lunii trecute că multe dintre miliardele de produse cu valoare redusă care intră anual în UE nu respectă legislația sa, iar companiile europene care respectă regulile sunt dezavantajate în fața concurenților care vând produse nesigure sau contrafăcute.

„Am observat o creștere a produselor cu valoare redusă vândute de comercianți din afara UE pe piețele online”, a declarat vicepreședinta Comisiei, Henna Virkkunen. „Multe dintre aceste produse s-au dovedit a fi nesigure, contrafăcute sau chiar periculoase, așa că nu respectă adesea standardele noastre.”

Anul trecut, 4,6 miliarde de colete cu valoare redusă au intrat în UE, echivalentul a 12 milioane pe zi, de trei ori mai multe decât în 2022. Peste 91% dintre coletele evaluate sub 150 € proveneau din China, unde Temu și Shein produc și expediază majoritatea mărfurilor lor.

Comisia a anunțat că va colabora cu autoritățile vamale naționale din cele 27 de state membre ale UE pentru a se concentra pe produsele nesigure vândute online, inclusiv prin intensificarea supravegherii pieței și a testării acestora.

Costurile de conformare cu legislația UE sunt ocolite de platformele chinezești: retailerii polonezi le evaluează la circa 6% din vânzările anuale

Principala nemulțumire a retailerilor europeni o reprezintă avantajul neloial pe care îl au platformele chineze care nu respectă reglementări de bază pe care orice magazin online din Europa le respectă: GDPR, directiva Omnibus, DSA, dar și despre regulamentul GPSR care a intrat în vigoare la finalul anului trecut și care vizează siguranța produselor.

”Or, resursele alocate și costurile avute de un antreprenor român din e-commerce pentru a asigura conformitatea cu întregul cadru legal aplicabil la nivel UE sunt foarte mari. Spre exemplu, asociația locală de e-commerce din Polonia a făcut o analiză relevantă în acest sens, care arăta că, în medie, un magazin online obișnuit are costuri anuale de conformitate echivalente cu 38.000 EUR, acestea fiind estimate să ajungă chiar și la 1 milion de zloți polonezi (aprox. 240.000 EUR) în cazul platformelor mari.

Costuri de conformitate legală echivalente cu aproximativ 6% din vânzările anuale de comerț electronic B2C și B2B și 18–20% din marjele oricărei companii. Or, când o platformă din afara UE vinde consumatorilor europeni și nu alocă aceste resurse își asigură un avantaj neloial, ceea ce ridică serioase probleme de competitivitate pentru orice retailer european care joacă cinstit, respectând legea și drepturile consumatorilor”, a avertizat Cristian Pelivan.

Topul importurilor românești din China

China este o importantă piață de import pentru retailerii (și nu numai) din România. În primele zece luni din 2024, spre exemplu, importurile din China s-au ridicat la 6,5 miliarde de euro, în ușoară scădere față de anul precedent (-3,2%), potrivit datelor defalcate furnizare de INS la solicitarea CursDeGuvernare.ro.

Este important de precizat că datele de mai sus nu includ coletele Temu și Shein, acestea ajungând în România prin intermediul depozitelor din UE ale celor două companii, infrastructură în care au făcut investiții semnificative în ultimii ani.

Temu are depozite în Germania, Franța, Spania, Țările de Jos și Italia. Recent, Austria a fost adăugată și ea în această rețea. Această mișcare are ca scop procesarea a până la 80% din comenzile europene prin aceste facilități locale, reducând semnificativ timpii de livrare de la câteva săptămâni la doar câteva zile, potrivit EcommerceNews.

Shein, a anunțat, la rândul său, investiții majore în infrastructura din Europa, de 250 de milioane de euro pe o perioadă de cinci ani.

Există legislație de apărare împotriva avantajelor neloiale de care beneficiază Temu și Shein, dar nu e aplicată

Cadrul legislativ existent este suficient pentru a răspunde provocărilor actuale, dar ar trebui să fie pus în aplicare, susține reprezentantul ARMO, care amintește despre faptul că Ecommerce Europe (magazine și platforme online), Eurocommerce (marile lanțuri comerciale) și Independent Retail Europe (magazinele mici) au comisionat un studiu riguros denumit „Digital Fairness in Online Retail”.

Prin acest studiu, sectorul de retail a dorit să determine în ce măsură legislația actuală este capabilă să răspundă la provocarea avantajelor neloiale de care benefficiază companiile chinezești și dacă, date fiind tendințele din online, se impun noi modificări legislative majore.

”Concluziile acestui raport arată că o parte semnificativă din problemele actuale nu derivă din lipsa reglementărilor, ci din implementarea deficitară și lipsa de aplicare uniformă a acestora.
Este o concluzie și un principiu care se desprinde, de altfel, inclusiv din raportul publicat de Mario Draghi anul trecut referitor la competitivitatea UE.

Cum vedem transpus acest principiu în practică? Simplu, regulile valabile în UE să fie respectate și aplicate tuturor operatorilor care vând produse în UE.  Vorbim, deci, de aplicarea regulilor deja adoptate și de o mai bună cooperare între autoritățile statelor membre, inclusiv a celor din România, după cum a recomandat și Comisia Europeană în ultima comunicare pe e-commerce publicată în februarie”, susține Pelivan.

(Citește și: ”Lovitură pentru platformele e-commerce Temu și Shein: Poșta americană nu mai preia coletele care sosesc din China și Hong Kong”)

(Citește și: ”Și UE intenționează să ia măsuri ”rapide” împotriva Temu și Shein. ”Rapide” înseamnă minimum 2 ani. SUA au rezolvat-o într-o zi”)

(Citiți și: ”Patronatele din e-comerce-ul românesc cer UE aplicarea fermă, urgentă și uniformă a legislației pentru a preveni intrarea produselor ilegale pe Piața Unică. Sunt vizate Temu și Shein”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *