Cum se trezea Regele Soare?
Știați că Regele Soare avea un ritual bine stabilit chiar și la trezirea din pat?
Mare iubitor al luxului, cu tot ce cuprinde acesta, Ludovic al XIV-lea era un rege extravagant, iar dormitorul său, îmbrăcat în mătase, seamănă cu decorul unei piese de teatru.
Ceremonia de trezire a regelui, așa-numitul lever, exemplifică structura și mecanismul vieții la Curtea lui Ludovic al XIV-lea. Totul era bine reglementat, cu o organizare extrem de minuțioasă, de la trezitul de dimineață până la momentul când regele mergea la culcare.
Existau șase categorii de oameni cărora le era permis să intre în dormitorul regelui, după o ierarhie clar stabilită.
În prima erau fiii legitimi și nepoții regelui, prinții și prințesele, primul medic, primul chirurg, primul valet și primul paj al camerei. Urmau grands officiers de la chambre et de la garderobe și nobilii cărora li se acordase această onoare. Aceste prime două categorii aveau dreptul de a intra în dormitor în timp ce regele era încă în pat.
Dormitorul regelui a fost creat în 1701
La ora stabilită de regele însuși, primul valet vine să îl trezească
După ce ușile dormitorului s-au deschis, intră pajii.
Unul dintre ei îl anunță pe marele șambelan și pe primul gentilom al camerei, un al doilea anunță bucătarii să pregătească micul-dejun, cel de-al treilea se postează în dreptul ușii pentru a lăsa să intre doar pe cei care se bucură de acest privilegiu.
Marele șambelan și primul gentilom al camerei au deja pregătită haina de casă. Regele se ridică din pat, iar maître de la garderobe îl ajută să scoată cămașa de noapte, trăgând de mâneca dreaptă, în timpul ce primul valet al garderobei trage de cea stângă.
Marele șambelan sau unul dintre fiii regelui îi aduce cămașa de zi, cu dantele.
În tot acest timp, curtenii îl așteaptă în Galeria Oglinzilor, admirând prin grandioasele ferestre peisajul spectaculos al grădinilor palatului.
Fragmentul face parte din articolul „Una dintre cele 1000 de minuni ale lumii. Palatul Versailles”, publicat în numărul 264 al revistei „Historia” (revista:264), disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 ianuarie – 14 februarie, și în format digital pe platforma paydemic.
FOTO: Shutterstock