o vizită practică și densă

o vizită practică și densă

Vizită a premierului vietnamez în România, cu un caracter oarecum special: șeful executivului din Vietnam, Pham Minh Chinh, a absolvit studiile universitare în București, la Facultatea de Constucții, în urmă cu 40 de ani.
Întâlnirile cu oficialii români au fost dense: de la forța de muncă importată de România, până la posibilitatea ca Bucureștiul să fie o poartă de intrare a produselor vietnameze pe piața europeană.

O serie de documente bilaterale în domenii de interes comun – afaceri şi economie, cultură, muncă şi securitate socială – au fost semnate, luni, la Palatul Victoria, de oficiali din România şi Vietnam, prezenți în delegația condusă de premierul vietnamez Pham Minh Chinh.

Cu ocazia vizitei sale în România, premierul Pham Minh Chinh a anunțat donația a 100.000 de vaccinuri împotriva pestei porcine produse în Vietnam.

Premierul Marcel Ciolacu i-a mulțumit și i-a propus oaspetelui ca aceste vaccinuri să fie produse și în România, cu scopul de a fi comercializate în UE.

Premierul Ciolacu propune ca România să fie principalul partener al Vietnamului pentru accesul comercial pe piața UE

În cadrul declarațiilor comune de presă, premierul Marcel Ciolacu a spus că își dorește ca România să devină principalul partener al Vietnamului pentru accesul comercial pe piața europeană. Argumentele sale:

  • Recent, țara noastră a fost admisă cu frontierele aeriene și maritime în Schengen. Asta înseamnă că portul Constanța poate deveni centru principal pentru exporturile vietnameze către Uniunea Europeană.
  • Suntem pregătiți să oferim toată logistica necesară pentru ca, în cooperare cu porturile vietnameze, să creștem semnificativ volumele de transport în beneficiul ambelor țări.
  • Îmi doresc să ne propunem ținte ambițioase, și chiar o dublare a schimburilor comerciale, către 1 miliard de euro, în anii următori.

Premierul a mai propus omologului din Vietnam crearea unui parteneriat cu Antibiotice Iași pentru distribuția produselor companiei românești pe piața vietnameză.

Un forum de afaceri România-Vietnam este organizat luni în București, iar Marcel Ciolacu a promis că se va implica pentru ca și alte companii de stat – Transgaz, Transelectrica sau Romarm, să dezvolte parteneriate cu firme din Vietnam.

Nivel modest al schimburilor comerciale bilaterale

Din 2019 până în 2022, comerțul bilateral dintre cele două țări a crescut de peste 1,6 ori, de la 261 milioane USD în 2019 la 425 milioane USD în 2022.

Exporturile Vietnam în România aproape s-au dublat, de la aproximativ 194 milioane USD în 2019, la 322 milioane USD în 2022. Importurile din România în Vietnam au crescut în aceeași perioadă de 1,5 ori, de la 68 milioane USD la 103 milioane USD.

Exporturile Vietnam în România în 2022 au reprezentat 0,24% din importurile României, în timp ce exporturile României către Vietnam au reprezentat 0,03% din importurile Vietnam.

Documente semnate la Palatul Victoria și la sediul ICI

În prezența celor doi premieri au fost semnate luni, la Palatul Victoria:

  • un memorandum de înţelegere pentru promovarea cooperării în domeniul afacerilor şi definirea unor domenii economice de interes între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului din România şi Ministerul Industriei şi Comerţului din Republica Socialistă Vietnam
  • un program de cooperare între Ministerul Culturii din România şi Ministerul Culturii, Sportului şi Turismului al Republicii Socialiste Vietnam
  • un memorandum de înţelegere între Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România şi Ministerul Muncii, Invalizilor de Război şi Afacerilor Sociale al Republicii Socialiste Vietnam, privind cooperarea în domeniul muncii şi securităţii sociale
  • 15 documente de cooperare între instituții de învățământ universitar din ambele țări

Cu o zi în urmă, premierul vietnamez și delegația care îl însoțește în vizita din România au fost primiți la Institutul Național de cercetare-dezvoltare în Informatică, unde a fost semnat un memorandum privind colaborarea între ICI București și Institutul Național de Tehnologie Digitală și Transformare Digitală din Vietnam în domeniul tehnologiilor noi și emergente.

Relația specială a premierului Pham Minh Chinh cu România

Premierul Vietnamului, Pham Minh Chinh, a absolvit studiile universitare în București, la Facultatea de Constucții, în urmă cu 40 de ani.

Premierul român Marcel Ciolacu a promis luni că va continua să susțină participarea unui număr cât mai mare de tineri vietnamezi în cadrul programelor de studiu din universitățile românești.

Vietnam, unul dintre furnizorii de forță de muncă în România

Vietnam este unul dintre statele terțe de unde România încearcă să aducă forță de muncă pentru domeniile deficitare, chestiune la care s-a referit luni și președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.

„Profit de prezența decidenților politici la acest eveniment pentru a-i ruga să creeze un cadru de securizare a contractelor de muncă, pentru că ceea ce este foarte important şi ceea ce ne leagă foarte mult în aceste zile, în afară de schimburile economice cu r.s. Vietnam care sunt în creştere, este nevoia de forţă de muncă în economia românească. Astăzi, avem 2.102 muncitori vietnamezi cu acte regulă, cu contracte în regulă, care activează în economia românească. În acest sens, cred că avem nevoie de garanţii suplimentare din partea ambelor guverne”, a declarat Mihai Daraban.

La sfârșitul lunii septembrie 2023, în România erau active aproximativ 105.000  de contracte inviduale de muncă semnate cu lucrători din state din afara UE, conform datelor Ministerului Muncii.

Pentru anul acesta, guvernul a aprobat încă 100.000 de premise pentru lucrători străini non-comunitari, deși discuțiile cu patronatele și sindicatele din toamna anului trecut indicau un contingent de 140.000. Majoritatea acestor lucrători urmează să vină din Sri Lanka, Nepal, Bangladesh, Pakistan, Vietnam și Filipine, conform centralizării datelor de la companiile ce au solicitat astfel de angajări.

Mesajul premierului Pham Minh Chinh: Sperăm că Guvernul României va continua să protejeze drepturile legitime ale lucrătorilor vietnamezi din România

În cadrul declarației sale, premierul a transmis: “Sperăm că Guvernul României va continua să protejeze drepturile legitime ale lucrătorilor vietnamezi din România, creând condiţii favorabile pentru ca comunitatea vietnameză să se integreze, să-şi stabilească viaţa şi să facă afaceri pe termen lung, devenind o punte de legătură între cele două ţări”.

Vietnam, una dintre ”poveștile de succes” ale dezvoltării economice

Vietnamul este descris de Banca Mondială ca o poveste de succes a dezvoltării economice. Reformele economice lansate în 1986, beneficiind și de tendințele globale, au propulsat Vietnam de la statutul de a fi una dintre cele mai sărace națiuni ale lumii la cel de economie cu venituri medii.

Între 2002 și 2022, PIB-ul pe cap de locuitor a crescut de 3,6 ori, ajungând la aproape 3.700 USD. Rata sărăciei (ponderea populației care câștigă mai puțin de 3,65 dolari pe zi) a scăzut de la 14% în 2010 la 3,8% în 2020.

Vietnam și-a propus ca până în 2045 să intre în rândul țărillor cu venit mare. Pentru a-și atinge acest obiectiv trebuie să mențină o rată de creștere de 6% pe an a PIB-ului pe cap de locuitor.

Datorită bazelor sale solide, economia s-a dovedit rezilientă în fața ultimelor crize gloable sau regionale. Se estimează că avansul economiei va ajunge la 4,7% în 2023, din cauza moderării cererii interne și a mediului extern dificil, dar va accelera treptat la 5,5% în 2024 și 6,0% în 2025.

Sectorul agricol, care s-a dezvoltat cu o rată medie de 2,5-3,5% pe an în ultimele trei decenii, a susținut expaniunea economică și a asigurat securitatea alimentară. În 2021 a contribuit cu 13% la formarea PIB și cu 29% la ocuparea forței de muncă.

Vietnam se află pe locul doi în cadrul ASEAN (Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est) la durata medie a șolarizării, cu 10,2 ani, după Singapore. Indicele său de capital uman se situa în 2022 la 0,69 din valoarea maximă de 1, cel mai mare dintre economiile cu venituri medii mici.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *