Cum își cheltuiesc banii gospodăriile românești prin comparație cu alte state UE. Observații
Cheltuielile unei gospodării pentru locuință, apă, electricitate, gaze, alte utilități și combustibili sunt, însumează în România 18,4% din cheltuielile totale, în timp ce ponderea medie din UE e de 24,1% – potrivit datelor Eurostat pentru întreg anul 2022.
România înregistrează, însă, cea mai mare pondere a alimentelor în totalul cheltuielilor gospodăriilor, media națională, de 23,7%, fiind cu 11,5 puncte procentuale peste media UE și cu aproape cinci pp pestea cea a Bulgariei, a doua plasată în acest clasament.
Mai jos, procentele din cheltuielile totale ale românilor – cu unele observații aparent surprinzătoare: cheltuielile cu hainele si încălțămintea, cu educația și cu sănătatea sunt peste media UE; diferența provine din aceea că aceste cheltuieli trebuie să-și găsească loc în venituri mai mici decât media UE.
Alimentele depășesc 14% în cheltuielile gospodăriei în statele cu venituri salariale medii mici, iar majoritatea acestor țări sunt membre ale fostului bloc comunist. Lor li se adaugă însă și Portugalia, cu salariu mediu de sub 1.200 de euro, și Grecia.
În graficul de mai jos se vede, potrivit datelor Eurostat, ponderea alimentelor în cheltuielile unei gospodării, cu mențiunea că ele nu cuprind și băuturile nealcoolice, prinse, procedural, de institutele de statistică naționale.
Topul țărilor unde alimentele acoperă procente mari din cheltuieli:
- România – 23,7%
- Bulgaria – 18,9%
- Slovacia și Lituania – 18%
- Estonia și Letonia – 17,7%
Ponderile cele mai mici, sub 9%, sunt întâlnite în:
- Irlanda – 7%
- Luxemburg – 8,2
- Austria – 8,9%
Cheltuielile cu locuința și utilitățile – de regulă, mai mari decât cele cu alimentele
Cheltuielile pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili le depășesc cu mult pe cele alimentare în statele vestice și sunt mai ridicate decât acestea în majoritatea țărilor, fapt ce se reflectă și în media UE a celor două categorii:
- alimentele – 12,2%
- locuință și utilități – 24,1%
Categoria cuprinde costurile cu chiriile efective, cu serviciile de apă, energie electrică şi termică, gaze naturale și combustibili, dar și cheltuielile cu întreţinerea locuinţei.
Desigur, diferențele de pondere provin în primul rând din chirii, dar și din prețurile la energie, precum și din condițiile climatice, ce angrenează un consum mai ridicat la anumite componente (electricitate, gaze etc.) în statele nordice.
În graficul de mai jos, cheltuielile curente ale unei gospodării: cu alimentele, locuința și utilitățile:
Combinate, aceste două grupe de cheltuieli ce consumă o parte importantă din veniturile românilor – alimentele și locuința cu utilitățile – însumează un procent de 36,3% la nivelul UE în totalul cheltuielilor gospodăriilor.
România este pe locul doi, ponderea lor fiind de 42,2%. Țara noastră este depășită de Slovacia, care însumează la 48,3% cheltuielile cu alimentele și locuința plus utilitățile, din cauza procentului de la ultimul capitol – este singura țară din UE unde locuința și utilitățile acoperă peste 30% din cheltuielile unei gospodării.
Gospodăriile românești – cheltuieli peste media UE la sănătate, educație, băuturi alcoolice, dar sub medie la alocările pentru cultură, cărți și asigurări
România este, de asemenea, singura țară din UE, unde îmbrăcămintea și încălțămintea reprezintă peste 6% din cheltuielile totale ale unei gospodării, din cauza prețurilor ridicate:
- Sănătate – ponderea medie alocată de gospodăriile din UE, în totalul cheltuielilor este de 4,5%, în timp ce în România aceasta reprezintă 6,9% din cheltuielile totale
- Educație – 0,8% în UE, 1,2% în România
- Băuturi alcoolice – 1,6% din cheltuielile unei gospodării în UE, 2,5% în România
- Haine și încălțăminte – 4,3% media în totalul unei gospodării UE, 6,3% media în România
- Recreere și cultură – 8,4% media UE, 6% în România
- Cărți și publicații – 1% în UE, 0,5% în România
- Restaurante și hoteluri – 8,5% în UE, 3,6% în România
****
(Citește și: ”Nu inflația, ci ”inflația de bază” ne omoară: România și Ungaria, singurele state unde alimentele au contribuit cu de peste 40% în inflație. Presiunea prețurilor în statele UE”)
***