Știați că pictorul Theodor Aman era şi sculptor?
Muzeul „Theodor Aman“ a postat pe pagina de Facebook a instituţiei, sub semnătura muzeografului Ionela Bucșa Șerban, o informaţie mai puţin cunoscută de publicul larg, dar deosebit de valoroasă pentru cei care sunt pasionaţi de viaţa și de opera lui Theodor Aman (foto sus). Știaţi că la prima Expoziţie a Artiștilor în Viaţă din București Theodor Aman a participat și la secţiunea dedicată sculpturii?
Piesa prezentată publicului bucureștean era o vitrină sculptată în lemn, finalizată chiar în acel an. Presa vremii aprecia capacitatea artistului de a aborda cu succes și altă tehnică în afara picturii: „Nu ne rămâne decât să-l felicităm pe Dl. Aman la care iscusinţa de sculptor nu rămâne mai prejos de talentul de pictor”, scria Ange Pechmeja în „La Voix de la Roumanie”. Astăzi, vitrina poate fi admirată în muzeul memorial. Este semnată și datată de autor în mod explicit, printr-o menţiune incizată deasupra sertarului: „DULAPU SCULPTATU DE Th. AMAN 1865”.
Majoritatea pieselor de mobilier din Casa Aman sunt opere ale artistului, unele, așa cum este și cazul acestei vitrine, realizate înainte de ridicarea clădirii (1868-1869). De altfel, vitrina, cu multe elemente de decor în relief ce trimit la stilul neogotic, va deveni emblema atelierului cel mare al pictorului și sursă de inspiraţie pentru decorul acestuia. Amprenta neogoticului o regăsim și la coronamentele ușilor și în cazul lambriurilor și chiar la soba monumentală din teracotă, făcută de Karl Storck, după proiectul lui Aman. Este frecvent reprodusă de artist în pictură, în scenele în care ne prezintă atelierul mare, adevărate mărturii aproape fotografice ale ambientului spectaculos al acestui spaţiu de reprezentare.