Tezaurul de la Topliceni, descoperit de o tânără de 23 de ani
O descoperire importantă a fost făcută în Buzău de un grup de detectorişti, între care şi o tânără. Ramona are 23 de ani şi este una dintre puţinele fete care îmbrăţişează această pasiune. Ea şi prietenii ei au găsit într-o pădure din Topliceni peste 200 de monede otomane şi poloneze de argint, din secolele 16 şi 17.
Acestea vor ajunge într-un final la Muzeul Judeţean Buzău, acolo unde îşi vor găsi locul în expoziţiile permanente.
Grupul de pasionaţi ies mai mult în weekend la detecţie, prin pădurile din comuna buzoiană Topliceni. La una dintre recentele căutări, detectorul Ramonei a semnalat prezenţa în sol a unor obiecte metalice.
Nu mică le-a fost mirarea detectoriştilor când au săpat şi au gasit tezaurul. Au numărat 37 de monede mari şi alte 200 mai mici, toate din argint.
„Aceasta este cea mai semnificativă descoperire de până acum şi sper că nu şi ultima. Aleg locurile de căutare după intuiţie şi în funcţie de ceea ce îmi transmite mie zona respectivă, dacă e pozitivă. Este foarte important să te afli într-o zonă în care nu este un sit arheologică dar nu pot spune că există un anumit criteriu”, spune Ramona Draghici.
În vârstă de 23 de ani, Ramona Drăghici (foto sus) este una dintre puţinele fete care îmbrăţişează pasiunea detecţiei de metale. Tânăra mărturiseşte că îi este destul de greu să-şi adune o gaşcă pentru căutări, care de cele mai multe ori se încheie cu o recoltă de resturi fără valoare.
„Eu am detector pentru metale de mulţi ani, cam de şase ani, cu aproximaţie. E pură pasiune. Din păcate, însă, nu prea am avut cu cine să ies pentru că e un hobby pe care îl practică mai mult bărbaţii. Mai ies din când în când cu prietenii însă nu suficient de des. Majoritatea obiectelor pe care le găsesc sunt doze de bere, cuie, capace, sârme şi alte fiare”, declară Ramona Draghici.
Potrivit legii, orice descoperire se anunţă în cel mai scurt timp şi trebuie predată în maximum 72 de ore la primăria pe raza căreia s-a produs. Autoritatea locală preia tezaurul, în baza unui proces verbal şi notifică Direcţia de Cultură Judeţeană.
„E o descoperire importantă pentru zona noastră. Din ce spun dânşii, vechimea ar fi de peste două secole, dacă nu mai mare. Vom vedea ce spun specialiştii Muzeului Judeţean Buzău”, spune Viorel Panţuru, primarul comunei Topliceni, judeţul Buzău.
Piesele găsite vor ajunge într-un final la Muzeul Judeţean Buzău, acolo unde vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii permanente.
„Este vorba despre câteva sute de monede din argint, monede otomane şi grosi polonezi care urmează să ajungă după parcurgerea procedurii legale la Muzeul Judeţean Buzău”, declară Daniel Costache, managerul Muzeului Judeţean Buzău.
În ultima perioadă, foarte multe persoane îşi achiziţionează detectoare de metal performante, cu ajutorul cărora speră să găsească adevărate comori. Ştiu că fiecare descoperire este însoţită şi de o recompensă, care poate ajunge şi la 30% din valoarea bunurilor găsite.
O astfel de recompensă a fost aprobată chiar zilele trecute de consilierii judeţeni. Un detectorist care în primăvara anului 2020 a găsit 749 de obiecte din bronz, argint şi argint aurit, evaluate de către Muzeul Judeţean Buzău la 41.385 lei, va primi 30% din valoarea bunurilor, adică suma de 12.415 lei.
Sursa: adevarul.ro