O cramă veche de 1500 de ani a fost descoperită în Israel
Arheologii spun că au descoperit cea mai mare cramă cunoscută din epoca bizantină, lângă un teren de fotbal din Yavne, în Districtul Central al Israelului, relatează NPR, citat de adevarul.ro.
Crama, datând de 1.500 de ani, se crede că a produs unul dintre cele mai bune vinuri albe din Marea Mediterană la acea vreme. Acesta a fost lăudat în literatura bizantină şi era cunoscut sub numele de „vinum Gazetum” – vin Gaza, deoarece a fost exportat din vechiul oraş portuar de lângă Gaza actuală. Arheologii au găsit un complex de cinci teascuri, patru depozite mari în care se depozita vinul, cuptoare în care se făceau ulcioarele de lut şi zeci de mii de bucăţi de ulcioare rupte.Ei estimează că vinăria producea între două şi trei milioane de litri de vin pe an, conform NPR. Fiecare teasc găsit acoperă o suprafaţă de aproximativ 2400 de metri pătraţi. În jurul podelei, unde strugurii erau zdrobiţi cu piciorul, erau compartimente pentru fermentarea vinului şi cuve mari octogonale care colectau vinul. Săpătura a revelat şi prese de vin mai vechi, de aproximativ 2300 de ani, indicând o tradiţie îndelungată a vinificaţiei în zonă. Talmudul vorbeşte despre „via Yavne” unde s-au adunat înţelepţii religioşi evrei după distrugerea Ierusalimului în 70 d.Hr.
Vechiul oraş cosmopolit Yavne găzduia un mix de evrei, samariteni, creştini şi alţii. Nu se ştie cine deţinea crama, însă arheologii spun că decoraţiunile mari, complicate, de tip scoică sugerează că proprietarii erau bogaţi. Arheologii au găsit chiar mai multe amfore de lut, complet intacte, subţiri, unde vinul era maturat şi depozitat pentru export. Acelaşi tip de ulcioare lungi de lut au fost descoperite şi în Fâşia Gaza, unde sunt expuse într-un muzeu – amintind de o perioadă în care Gaza nu era o zonă blocată de conflict, ci mai degrabă un portal plin de viaţă către lumea antică.