„Puțul Iadului” din Yemen, explorat în premieră de speologi
Mai mulți oameni de știință și speologi au coborât pentru prima dată pe fundul dolinei „Puțul Iadului” din Yemen, la adâncimea de 112 metri. Numită și „Puțul lui Barhout”, această dolină naturală este o gaură circulară cu diametrul de 30 de metri aflată în mijlocul deșertului în provincia al-Mahra, din estul Yemenului.
Speologi amatori au pătruns în această dolină și înainte, dar nimeni nu a coborât până pe fundul acesteia. Săptămâna trecută, o echipă formată din 10 exploratori amatori din cadrul Omani Caves Exploration Team (OCET) a explorat „Puțul lui Barhout”, folosind un sistem de scripete, cu ajutorul căruia opt dintre exploratori au coborât în dolină, relatează Agerpres.
Explicațiile cu privire la originile acestei misterioase formațiuni geologice sunt ancorate în mitologie, locul fiind considerat o închisoare pentru djinni, spirite ale mitologiei arabe care pot aduce deopotrivă noroc sau ghinion. Unii localnici consideră că dacă se apropie prea mult de marginile dolinei, vor fi trași înăuntru. În trecut, unii localnici au raportat că au sesizat un miros pestilențial care se degajă din gaură, fapt ce a încurajat superstițiile cu privire la existența acolo a unui portal spre Infern.
În realitate însă, conform speologilor, „Puțul lui Barhout” este o dolină tipică. Dolinele de prăbușire se formează atunci când patul de rocă de sub suprafață se extinde atât de mult încât plafonul de deasupra nu mai are susținere, iar rocile și sedimentele de deasupra se prăbușesc sub propria greutate. Dolinele de dizolvare se produc atunci când sedimentele de la suprafață se dizolvă și se preling încet în subteran, până când se formează o nouă cavitate.
După ce au coborât în dolină, membrii echipei OCET au ajuns pe un teren accidentat, acoperit de stalagmite, dintre care unele cu înălțimea de 9 metri. Pe fundul dolinei s-au format și așa-numite perle de peșteră, care sunt de asemenea un tip de speleoteme (structuri carstice) așa cum sunt și mai cunoscutele stalagmite și stalactite, ce se formează prin acumularea de minerale.
De asemenea, exploratorii au observat șerpi, broaște și gândaci în interiorul dolinei, precum și rămășițele unor animale moarte, în special păsări. Descompunerea acestor animale ar fi putut genera mirosul pestilențial despre care vorbeau localnicii.
Foto sus: Captură video BBC