Un fost portavion francez ar putea fi transformat într-un hotel de lux off shore
Cumpărat de Brazilia acum mai bine de 20 de ani, portavionul Foch, pe vremuri mândria Marinei franceze, a ajuns între timp în posesia unei companii de reciclare a deşeurilor metalice, dar dezmembrarea sa întâmpină dificultăţi. În aceste condiţii, un om de afaceri german propune să-l transforme într-un hotel de lux off shore, un proiect unic în lume, relatează adevarul.ro.
Foch, un vas militar de 265 de metri lungime, ar trebui adus spre sfârşitul anului 2021 la şantierul naval din Izmir, Turcia. O companie turcă de reciclare a deşeurilor metalice l-a cumpărat de la Brazilia cu 1,6 milioane de dolari cu intenţia de a obţine 24.000 de tone de oţel din el. Însă nu se ştie dacă nava va mai ajunge în Izmir. Reprezentanţi ai societăţii civile, aleşi, experţi tehnici şi organizaţii sindicale se opun dezmembrării ei. Potrivit lor, această lucrare prezintă riscuri pentru mediu. Societatea turcă este acuzată totodată de lipsă de transparenţă în privinţa planurilor sale cu privire la stocarea şi prelucrarea deşeurilor. ONG-ul Shipbreaking Platform denunţă lipsa unui inventar al materiilor periculoase. De exemplu, portavionul ar conţine 600 de tone de azbest, un material izolant periculos pentru sănătatea umană. În aceste condiţii, omul de afaceri german Udo Stern, fost membru al conducerii companiei aeriene Lufthansa, propune să-l transforme într-un hotel de lux off shore. Stern şi-ar dori dezvoltarea acestui proiect, unic în lume, în apele relativ calme ale Mării Negre.
Sub postul echipajului, în hangarul de 13.800 de metri pătraţi, omul de afaceri german şi-ar dori să facă o sală de concerte, un cazinou, un cinematograf, baruri şi restaurante. Cabinele celor 55 de marinari ar urma să fie transformate în camere pentru clienţi. Puntea ar deveni un teren de golf cu nouă găuri care poate fi reconvertit iarna în pistă de schi acoperită de zăpadă artificială. Proiectul mai conţine şi o zonă de aterizare pentru elicoptere şi taxiuri zburătoare.
Aflat în căutare de investitori, Udo Stern se fereşte să dea detalii despre costul proiectului. Într-un interviu acordat pentru Bild, omul de afaceri german a spus doar că vrea să creeze un spaţiu cultural european prin transformarea „unui obiect militar într-un obiect civil”. Dar, potrivit presei franceze, tot acest proces de transformare dintr-o navă militară într-un hotel off shore ar urma să coste câteva sute de milioane de euro. Însă proiectul nu poate începe fără aprobarea Franţei, care a condiţionat printr-o clauză Brazilia să distrugă neapărat nava după folosirea ei. Foch este o navă cu o istorie bogată, intrând în serviciul Marinei Franceze în 1963 ca al doilea portavion din clasa Clemenceau. Guvernul brazilian l-a cumpărat în 2000 cu 12 milioane de dolari şi l-a redenumit în Sao Paulo. Însă această achiziţie a venit cu bătăi de cap, deoarece nava a prezentat numeroase probleme tehnice. În cele din urmă, Foch a fost retras din serviciu în 2018.