Alexei Navalnîi a murit în închisoare

Alexei Navalnîi a murit în închisoare

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit la 47 de ani în închisoarea unde a fost transferat în decembrie 2023, conform unui anunț al serviciului penitenciar rus.

„La 16 februarie 2024, în colonia corecțională nr. 3, condamnatul A A Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Lucrătorii medicali ai instituției au sosit imediat și a fost chemată o echipă medicală de urgență. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar acestea nu au dat rezultate pozitive. Medicii medicali de urgență au confirmat decesul deținutului”, se arată în comunicatul citat de Sky News.

El ispăşea sentinţe cumulate de aproape 30 de ani de închisoare,  în penitenciarul Lupul Polar, aflat la aproximativ 60 km nord de Cercul Polar, unde a fost transferat anul trecut, după ce a anunţat o campanie împotriva realegerii lui Putin în 2024.

Navalnîi a fost de mai multe ori ținta unor tentative de otrăvire, cel mai probabil, de către serviciile secrete rusești.

Comentariile Moscovei

Moscova spune că nu are informații despre cauza morții criticului Putin. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că serviciul federal al închisorii face toate verificările necesare cu privire la moartea lui.

TASS relatează că Vladimir Putin a fost informat despre moartea lui Navalnîi.

Ulterior, Comisia de anchetă a Rusiei a declarat că a deschis un dosar cu privire la moartea lui Alexei Navalnîi. „Departamentul de Investigații al Rusiei a organizat un control procedural privind moartea lui Alexei Navalnîi în colonia corecțională nr. 3. În conformitate cu procedura stabilită de lege, se efectuează mai multe investigații care vizează stabilirea tuturor împrejurărilor producerii incidentului”, se arată într-un comunicat.

Principala voce de opoziție din Rusia

Navalnîi (47 de ani), un fost avocat care a devenit cunoscut în urmă cu peste un deceniu prin ridiculizarea elitei lui Putin pe care a acuzat-o de corupţie pe scară largă. El a protestat în repetate rânduri că Rusia lui Putin este un stat condus de „hoţi şi criminali” şi că într-o zi va avea loc o schimbare seismică prin revoltă.

El a câştigat admiraţia opoziţiei ruse divizate pentru că s-a întors de bunăvoie în Rusia în 2021 din Germania, unde a urmat un tratament pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat că a fost o tentativă de otrăvire cu un agent neurotoxic în timpul unei călătorii în Siberia. La întoarcere a fost încarcerat. 

Otrăvit cu noviciok

În 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu neurotoxima noviciok, fapt confirmat de mai multe laboratoare occidentale.

Substanța a fost creată de Rusia în laborator ca o armă chimică. Neurotoxina întrerupe legăturile dintre celulele nervoase din creier oprind funcțiile vitale ale organismului.

Același tip de neurotoxină a fost folosit și în atacul din Marea Britanie aspra fostului agent rus Serghei Skripal.

Alexei Navalni a fost ulterior internat la Spitalul Charite din Berlin, unde starea sa de sănătate s-a ameliorat după ce, zile la rând, a fost ținut în comă indusă pentru a i se salva viața.

Transferul lui Navalni din Rusia în Germania s-a putut realiza numai după presiuni politice și diplomatice concertate asupra Moscovei.

Revenirea în Rusia și arestarea pe aeroport

Alexei Navalnîi s-a întors în Rusia pe 17 ianuarie și a fost reținut imediat ce a ajuns pe teritoriul rus. Arestarea sa a dus la proteste care au mobilizat sute de mii de oameni pe străzile marilor orașe, autoritățile ruse recurgând la arestarea a mii de protestatari.

După debarcare, el a susținut o conferință de presă pe aeroport. „Sunt fericit că am ajuns, este ziua cea mai bună din ultimele luni. Aici e casa mea”, a declarat Navalnîi.

„Nu mă tem, pentru că știu că am dreptate, știu că dosarele mele penale sunt fabricate, iar ceea ce mi s-a întâmplat sunt încercări de a mă speria și intimida. Voi trece de controlul de pașapoarte, voi ieșit din aeroport și voi merge acasă”, a mai spus atunci Alexei Navalnîi.

După declarații, el s-a îndreptat spre punctul de control al pașapoartelor, unde a fost arestat.

Mai multe state membre au cerut adoptarea de noi sancțiuni europene , dar măsura a fost suspendată la o reuniune a miniștrilor de externe din 25 ianuarie.

****

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *