München / China spune că încă nu e momentul pentru un acord de pace între Ucraina și Rusia
Ministrul chinez de Externe Wang Yi a declarat sâmbătă că încă nu sunt potrivite condițiile de începere a discuțiilor pentru a se ajunge la un acord de pace între Ucraina și Rusia, răspunzând astfel cererii omologului său ucrainean Dmitro Kuleba, care a solicitat o întâlnire bilaterală în acest weekend în marja Conferinței pentru Securitate de la Munchen.
Începând de luna trecută, guvernul președintelui Volodimir Zelenski și-a intensificat cererile pentru ca Beijingul să se implice mai mult în efortul internațional pentru găsirea unei formule de pace în Ucraina. „China trebuie să se implice în negocieri pentru a pune capăt războiului cu Rusia”, a declarat unul dintre principalii consilieri ai lui Zelenski în timpul reuniunii Forumului Mondial de la Davos din luna ianuarie.
Singurul plan de pace prezentat până acum de președintele Zelenski presupune ca Rusia să accepte integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei conform cartei Națiunilor Unite precum și retragerea armatei ruse din toate teritoriile ocupate, inclusiv Crimeea, asigurarea securității alimentare și energetice.
China nu a condamnat Rusia pentru războiul din Ucraina
În acest sens, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba a solicitat o întâlnire cu omologul său chinez pentru a discuta această problemă. De fapt el solicită ca Beijingul să accepte formula de pace dorită de Kiev care implică retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.
Trebuie subliniat că până în prezent, China nu a condamnat niciodată răspicat războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. În schimb a făcut o serie de declarații care evidențiază rolul NATO în extinderea crizei.
Ucraina face mari eforturi diplomatice ca să atragă de partea ei țările din așa numitul Sud Global ca și pe cele care până în prezent nu au adoptat nicio poziție clară, ca și pentru pregătirea unui summit major în viitorul apropiat.
Summit la nivel înalt pentru Ucraina
„Ucraina vrea să poată organiza luna viitoare un summit la nivel de șefi de state pentru a se începe discuții pentru negocierile de pace, dar cel mai probabil că acesta se va amâna pentru aprilie sau mai din cauza lipsei de angajament din partea liderilor mondiali, potrivit unor persoane apropiate acestor discuții”, scrie Bloomberg.
Însă ministrul chinez de externe Wang Yi a ținut să răspundă la aceste solicitări chiar la debutul Conferinței de Securitate de la Munchen: „Nu există condiții propice pentru ca părțile să se întoarcă la masa negocierilor”. „China a depus multă muncă constructivă și vom continua să jucăm un rol pozitiv”, a adăugat el.
„Elveția a spus că este deschisă pentru a găzdui summitul pentru Ucraina, iar diplomații săi au căutat să evalueze interesul omologilor lor – inclusiv din China”, menționează Bloomberg.
China este considerată cheia de boltă pentru ca Rusia să facă un compromis semnificativ, însă atât președintele chinez Xi, cât și Putin știu că cele mai recente evoluții de pe front lasă tot mai puțin spațiu de manevră Kievului.
Cu toate acestea, se pare că fiecare parte se îndreaptă cel puțin către posibile discuții în viitorul apropiat. „Liu Jianchao, șeful Departamentului Internațional al Comitetului Central al Partidului Comunist din China, a declarat cu ocazia unui eveniment desfășurat în SUA că Rusia și-a arătat disponibilitatea de a avea discuții de pace cu Ucraina, când oficialii chinezi s-au întâlnit cu ei”, conform unui comunicat al conducerii de la Beijing, de luna trecută.
China refuză deocamdată să se implice
China nu vinde nicio armă letală niciunei părți a războiului din Ucraina, i-a spus principalul diplomat al Chinei omologului său ucrainean în marginea conferinței de securitate de la Munchen
În discuțiile cu Dmitro Kuleba, ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat că China dorește să se asigure că relația sa cu Ucraina „s-a dezvoltat normal”.
„Indiferent de modul în care se schimbă situația internațională, China speră că relațiile China-Ucraina se vor dezvolta normal și în beneficul celor două popoare”, a spus Wang, potrivit unui comunicat chinez publicat duminică.
Schimburi de replici acide Beijing – NATO
„China nu este nici inițiatoarea, nici implicată în criza ucraineană, și nici nu a profitat de criză pentru a obține câștiguri”, a spus Wang, în ceea ce a fost văzut ca o acuzație împotriva Statelor Unite.
El a apărat legăturile mult criticate ale Beijingului cu Moscova, spunând că președintele chinez Xi Jinping a avut „schimburi aprofundate cu lideri mondiali, inclusiv lideri ruși și ucraineni”.
Ucrainenii au căutat să aibă mai multe discuții cu omologii lor chinezi, dar președintele Volodimir Zelenski și Xi au vorbit o singură dată de la invazia rusă din februarie 2022.
De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a folosit conferința de la Munchen pentru a critica Ministerul chinez de Externe pentru că a refuzat să comenteze moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, vineri, deoarece este „afacerea internă a Rusiei”.
„Ei bine, nu este o problemă internă a Rusiei, pentru că știm cu toții că acesta este rezultatul regimului autoritar de la Moscova”, a spus Stoltenberg.
„Beijingul urmărește îndeaproape războiul din Ucraina. Și ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina se poate întâmpla mâine în Asia. Și cu cât Putin are mai mult succes în Ucraina, cu atât este mai probabil ca președintele Xi să folosească forța împotriva Taiwanului” a mai spus Stoltenberg.
***