de la ”Tomata” la companiile afectate de ROBOR și de la ”Usturoiul” la motorina din agricultură
Guvernul a împărțit în ședința de joi ajutoarele de stat promise în ultimele luni către beneficiari din mai multe sectoare din conomie – de la agricultură la IMM-urile afectate de creșterea ROBOR – fie potrivit schemelor agreate în ultimii ani, fie discutate sub presiunea protestelor fermierilor.
Sectorul creșterii animalelor
Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care sectorul creșterii animalelor va beneficia de o schemă de ajutor de stat în anul 2024, în valoare de aproximativ 390 milioane de lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare.
Valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru anul 2024 se încadrează în plafonul total maxim al schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027, care este de 561,57 mil. lei.
În urma actului aprobat în Ședința de astăzi, speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine vor beneficia de 120,7 milioane lei, iar pentru speciile ovine și caprine va fi prevăzută suma de 269 de milioane de lei.
Ajutor de stat pentru culturile de tomate și usturoi
În Ședința de guvern din 22 februarie 2024 a fost aprobată Ordonanța de urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Prezentul act normativ vizează acordarea unor ajutoare de stat pe baza unei scheme de susținere financiară, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, având ca obiective:
a) asigurarea unui grant financiar, pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate înființată în decembrie 2023 – trimestrul I al anului 2024;
b) asigurarea unui grant financiar producătorilor agricoli cultivatori de usturoi, pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de usturoi înființată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024.
Programul Tomata și Usturoiul românesc continuă și în acest an, iar fermierii care se înscriu în programele vor primi 3000 de euro/1000 de mp pentru tomate, respectiv 3000 de euro/ha pentru usturoi.
Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 166.206.250 lei, reprezentând echivalentul a maximum 33.690.000 euro, la cultura de tomate în spații protejate și 20.868.280 lei, reprezentând echivalentul a maximum 4.230.000 euro la cultura de usturoi.
Ajutorul de stat se va acorda astfel:
- – 1.500 euro pentru 1000 mp/beneficiar – la cultura de tomate în spații protejate
- – 1.500 euro/ha/beneficiar – la cultura de usturoi
Beneficiarii pot fi întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, cultivatori de tomate în spații protejate și de usturoi.
Depunerea cererilor și a documentelor justificative se va face până la data de 12 aprilie 2024, inclusiv, la cultura de tomate în spații protejate și până la data de 19 aprilie 2024, inclusiv, la cultura de usturoi.
Plata sumelor reprezentând ajutorul de stat se vor face până la data de 30 iunie 2024 inclusiv, iar verificările în teren se realizează de către echipe mixte DAJ-uri și APIA și vizează deplasarea în teren pentru verificarea suprafețelor înființate și menținerea acestora.
În cazul în care suma totală de plată determinată, care urmează să fie acordată beneficiarilor, depășește resursele financiare totale, suma cuvenită fiecărui beneficiar se va reduce proporțional.
Compensarea creșterii accizei la motorină – 180 mil lei
După protestele transporatorilor care au reclamat că majorările asigurărilor RCA și a scumpirilor combustibililor, inclusiv prin creșterea accizelor, guvernul a decis joi să compenseze o parte din scumpirea motorinei.
„Pentru a evita creșterea prețurilor la transportul rutier de mărfuri și persoane și implicit a majorării prețurilor pentru alte produse și servicii, constatându-se o perturbare a lanțurilor de aprovizionare ce afectează mai multe sectoare economice, pe de o parte, cât și pentru preîntâmpinarea unei posibile reorientări a transportatorilor în efectuarea alimentării cu carburant a mijloacelor de transport în alte state, pe de altă parte”, Guvernul a decis să compenseze o parte din creșterea accizei la motorină, se arată în nota de fundamentare a OUG.
În prezent, operatorii de transport rutier se află la limita supraviețuirii din cauza creșterii inflației și a prețului la motorină, costurile de operare crescând semnificativ. Firmele de transport rutier nu au posibilitatea absorbției creșterii costurilor de operare, presiunea prețului motorinei aducând costuri suplimentare imediate care pot determina insolvența sau chiar falimentul acestora. Spre exemplu, costul de operare al transportului rutier de marfă în perioada 2018-2023 a crescut în transportul internațional cu 29%, iar în transportul național cu 39%.
Bugetul total maxim estimat al schemei este de 180 de milioane de lei, astfel:
a) credite de angajament, în vederea emiterii angajamentelor legale aferente dispoziţiilor de plată a ajutorului de stat aprobat pentru compensarea creşterii accizei la motorină, de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri până la data de 31 decembrie 2025;
b) credite bugetare, în vederea plăţii ajutorului de stat acordat în baza dispoziţiilor de plată a ajutorului de stat pentru compensarea creşterii accizei la motorină până la data de 31 decembrie 2025.
Numărul total estimat al operatorilor economici care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 4000.
Nivelul redus al accizei prevăzut este de :
a) 1.720,95 lei/1.000 litri, până la data de 30 iunie 2024, inclusiv;
b) 2.053,85 lei/1.000 litri, în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024, inclusiv
Valoarea ajutorului de stat acordat pentru compensarea creşterii accizei la motorină este de 13 bani pe litrul de motorină achiziţionată.
Acvacultură și pescuit – gestionarea ajutorului de 232 de mil. euro până în 2027
De asemenea, a fost aprobată o Ordonanță de Urgență privind gestionarea financiară a alocărilor financiare nerambursabile din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit și Acvacultură (FEAMPA) aferente politicii comune de pescuit și politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum și a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2021-2027, potrivit unui comunicat de presă al MADR.
Actul normativ aprobat asigură un flux financiar constant la nivelul beneficiarilor prin stabilirea normelor în materia efectuării plăților, avansuri, garanții și debite, respectiv completarea fluxurilor financiare cu reglementări specifice situațiilor apărute în derularea fondurilor provenite din FEAMPA.
De asemenea, prin acest act normativ se stabilesc condițiile de acordare a avansului pentru implementarea operațiunilor în funcție de tipul de beneficiar și modul de justificare acestuia.
Totodată, se reglementează și mecanismul de recuperare a prefinanțării acordate, în situația în care aceasta nu a fost justificată. Procentul de cofinanțare de la Bugetul de stat a sumelor puse la dispoziție de Comisia Europeană din FEAMPA este de 30 %.
Reamintim că Programul pentru Acvacultură și Pescuit 2021 – 2027 are o alocare financiară de 232 milioane euro, din care 162,5 milioane euro din Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit și Acvacultură (FEAMPA), respectiv 69,5 milioane euro din Bugetul de Stat.
Sumele corespunzătoare pentru aducerea la îndeplinire a măsurilor propuse prin prezentul act normativ sunt cuprinse în prevederile multianuale ale MADR, iar pentru anul 2024 măsurile propuse se încadrează în bugetul aprobat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2024, respectiv 428.600.000 lei (credite de angajament și credite bugetare), negenerând un impact financiar asupra bugetului general consolidat sau asupra bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Beneficiarii măsurilor prevăzute în acest act normativ pot fi: pescarii autorizați să practice pescuit comercial, fermierii din acvacultură, procesatorii de produse din pescuit și acvacultură, autorități publice, unități de cercetare din domeniul acvaculturii și pescuitului, beneficiari ai strtegiilor de dezvoltare locală din zonele pescărești.
Benefeciarii de ajutor de stat afectați de creșterea ROBOR, sprijiniți printr-o schemă de ajutor de minimis
În ședința de guvern de joi a fost aprobată schema de minims pentru beneficiarii de ajutor de stat afectați de creșterea ROBOR, în valoare de peste 86 milioane lei.
Schema de ajutor de minimis se adresează beneficiarilor de ajutor de stat, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, afectați de creșterea ROBOR.
Schema de minimis, cu un buget de 86.560.000 lei, va finanța diferențele de dobândă care nu pot fi acoperite din ajutorul de stat aprobat prin acordurile de finanțare.
Măsura este necesară întrucât în perioada aprilie 2020 – iunie 2022 au fost încheiate acorduri de finanțare în cadrul programului IMM INVEST ROMÂNIA, aprobat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA, și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.24/2022 privind aprobarea și finanțarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească cu modificările și completările ulterioare.
La momentul emiterii acordurilor de finanțare a fost calculată ex ante valoarea dobânzilor pe 8 luni, respectiv 24 luni, de la data acordării creditului și în consecință ajutorul de stat menționat în acordul de finanțare pentru beneficiar a fost calculat luând în calcul o anumită valoare a ROBOR.
Având în vedere efectele generate de criza provocată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situația economică și piața energiei au fost afectate în mod semnificativ, s-au înregistrat creșteri masive ale ROBOR față de rata dobânzii ROBOR prevăzută în acordurile de finanțare, ceea ce a condus la majorarea cuantumului ajutorului de stat de natura grantului (care acoperă dobânzile și comisioanele) peste limita prevăzută în acordurile de finanțare.
Programul va fi valabil până la data de 30 iunie 2024, cu respectarea dispozițiilor legii bugetului anual de stat și a prevederilor Regulamentului (UE) 2023/2831 al Comisiei din 13 decembrie 2023 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, iar plățile în cadrul prezentei scheme se vor efectua până la data de 31 decembrie 2025.
Ajutorul de minimis aferent dobânzii se plătește din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor – Acțiuni generale și se virează trimestrial în contul FNGCIMM/FGCR/FRC, pe baza situațiilor centralizatoare privind dobânzile lunare datorate, transmise de instituțiile de credit.
Prin implementarea Programului se urmărește:
- acordarea de ajutor de minimis unui număr de 9.200 de beneficiari;
- menținerea locurilor de muncă și evitarea distrugerii capitalului IMM-urilor și a întreprinderilor cu capitalizare de piață medie, parte fundamentală a economiei românești;
- asigurarea pentru fiecare beneficiar al schemelor de ajutor de stat implementate în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 a plății celor 8, respectiv 24 luni de dobândă prevăzute de legislație;
- asigurarea măsurilor necesare pentru derularea activității curente precum și pentru continuarea și finalizarea investițiilor demarate de către beneficiarii programului IMM INVEST ROMANIA prin accesarea finanțărilor garantate în cadrul programului;
- acces rapid la Program prin colaborarea cu instituțiile de credit ce finanțează în acest moment IMM-urile și întreprinderile cu capitalizare de piață medie și derularea prin FNGCIMM/FGCR/FRC, Fonduri de garantare destinate sprijinirii IMM-urilor întreprinderilor cu capitalizare de piață medie.
***