UE strânge rândurile în spatele Ucrainei

UE strânge rândurile în spatele Ucrainei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut luni partenerilor europeni ai Kiev ”să lupte pentru reînnoirea completă a dreptului internaţional”.

”Putem pune capăt acestui război în condiţiile noastre, ucrainene. Ne putem elibera poporul şi pământul de ocupaţie. Putem să facem Rusia să dea socoteală în justiţie pentru ceea ce a făcut. Dar pentru ca aceste lucruri să se întâmple trebuie să luptăm”, a spus el participanților la conferința de la Paris.

Kiev a anunţat în mai multe rânduri că va lupta până la restabilirea frontierelor Ucrainei din 1991, care includ Crimeea, şi desfăşoară o acţiune diplomatică în vederea elaborării unui plan de pace care să prevadă o retragere completă a trupelor ruse.

SUA și Canada, reprezentanți de rang doi trimiși la Paris

Președintele francez, Emmanuel Macron, a găzduit luni, la Paris, o conferință menită să arate că Europa și SUA au hotărârea politică și mijloacele militare pentru a-l învinge pe Vladimir Putin în Ucraina. La conferința de luni au participat 20 de lideri europeni, inclusiv cancelarul german, Olaf Scholz, și secretarul de externe britanic, David Cameron. SUA și Canada au fost reprezentate la întâlnirea de la Paris de oficiali de rang relativ scăzut.

Premierul olandez, Mark Rutte, susținut pe scară largă în calitate de următor secretar general al NATO, a participat la conferința de la Paris. România a fost reprezentată de președintele Iohannis.

Conferința s-a desfășurat sub auspicii nu tocmai fericite: Trupele ucrainene s-au retras luni dintr-un sat din apropiere de Avdiivka, localitate capturată de forțele ruse luna aceasta, deficitul de muniții împiedicând Ucraina să își apere eficient teritoriile.

Nu există niciun scenariu în care Putin să câștige în Ucraina fără ca și Occidentul să piardă

Emmanuel Macron este un susținător puternic al autonomiei europene în materie de apărare și ar dori să vadă puterile europene, inclusiv Marea Britanie, gândind ”mai strategic” la cum să ajute Ucraina în cazul în care Donald Trump este ales președinte al SUA sau încetează sprijinul militar american pentru Ucraina.

Oficialii francezi, scrie The Guardian, insistă că nu există niciun scenariu în care Putin să câștige în Ucraina fără ca și Occidentul să piardă.

Oficialii recunosc că trebuie să existe o creștere calitativă a vitezei cu care muniția militară ajunge în Ucraina și, pe termen scurt, doresc să identifice fabrici care ar putea crește producția, precum și pe termen mediu să transmită un mesaj clar industriei europene de apărare că vor exista comenzi garantate în viitorul previzibil.

Uniunea Europeană nu și-a îndeplinit obiectivul de a trimite Ucrainei un milion de obuzepână în martie.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *