Transnistria cere ajutorul Rusiei

Transnistria cere ajutorul Rusiei

Conducerea Transnistriei, reunită în Congresul extraordinar al deputaților de toate nivelurile, a cerut miercuri ajutorul Rusiei pentru ”a proteja” Transnistria în fața presupusei presiuni din partea Republicii Moldova.

Potrivit canalului de Telegram al agenției de presă transnistrene, Novosti PMR, principalele decizii ale celui de-al VII-lea Congres al Deputaților Poporului din Transnistria sunt:

Sesizări la ONU, OSCE, CSI, Crucea Roșie și, bineînțeles, Duma de Stat a Rusiei

  • Să se adreseze Consiliului Federației și Dumei de Stat a Rusiei cu solicitarea de a pune în aplicare măsuri de protecție a Transnistriei în fața presiunii tot mai mari din partea Republicii Moldova.
  • Să se adreseze Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite cu solicitarea de a ține cont de drepturile inalienabile ale poporului transnistrean, garantate de normele internaționale, de a opri încălcarea de către Moldova vecină a drepturilor și libertăților cetățenilor din Transnistria și de a preveni provocările care duc la o escaladare a tensiunii.

  • Să ia legătura cu participanții la procesul internațional de negociere în formatul „5+2”.
  • Apel la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa cu un apel de a influența conducerea Republicii Moldova pentru a reveni la un dialog adecvat în cadrul procesului internațional de negocieri și a asigura condițiile pentru o soluționare civilizată a conflictului.
  • Acceptarea unui apel către Adunarea Interparlamentară a Statelor Părți ale Comunității Statelor Independente cu un apel de a preveni escaladarea situației pe Nistru.
  • Acceptarea unui apel către Parlamentul Uniunii Europene cu solicitarea de a depune eforturi pentru a preveni presiunile din partea Republicii Moldova și încălcarea drepturilor și libertăților pridnestrovenilor.

  • Acceptarea unui apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii cu solicitarea de a asigura condiții pentru asigurarea drepturilor sociale și umanitare, intereselor și libertăților inalienabile ale tuturor locuitorilor din Transnistria.

Argumentele Transnistriei

  • Moldova a lansat de fapt un război economic împotriva Transnistriei, creând în mod deliberat premisele pentru un deficit bugetar de mai multe milioane de dolari.
  • Moldova încearcă să distrugă sistemul de sănătate transnistrean prin blocarea aprovizionării cu medicamente și echipamente medicale.
  • Moldova a adoptat o lege privind separatismul, creând premisele pentru urmărirea penală a literalmente fiecărui cetățean din Transnistria. Pridnestrovenii sunt supuși discriminării și arbitrariului atunci când trec granița Republicii Moldova.
  • Moldova blochează în mod deliberat negocierile și evită dialogul politic la nivelul conducerii superioare a părților. Chișinăul a refuzat să pună în aplicare aproape toate acordurile încheiate anterior cu Transnistria.

Bugetul transnistrean văduvit de taxele vamale

La cel de-al VII-lea Congres al deputaților de toate nivelurile din Transnistria au participat 620 de delegați din cei 632 aleși.

Deputații transnistreni au criticat decizia guvernului Republicii Moldova de a colecta la bugetul național taxele vamale care, până la 1 ianuarie, mergeau la bugetul transnistrean. Această decizie a Chișinăului a dus la pierderea unor sume consistente pentru bugetul regiunii separatiste.

Ministerul Dezvoltării Economice din Transnistria, Serghei Obolonik, a detaliat la congres pierderile:

  • Scădere cu 18% a plăților vamale la buget.
  • Scăderea încasărilor din accize cu 31%.
  • Pierderile bugetului de stat sunt deja de 13 milioane de ruble. Dacă se menține acest ritm, pierderile se vor ridica la 150 de milioane de ruble pe an.
  • Costurile pentru agenții economici din Transnistria în 2024 sunt estimate la până la 100 de milioane de dolari
  • Costurile se ridică la aproximativ 10% din PIB-ul Transnistriei

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *