Misterul fibulei de la Lăceni. Unde au mai fost descoperite exemplare similare?
Muzeul Judeţean Teleorman a postat pe pagina de socializare a instituției informații inedite despre fibula digitată de la Lăceni descoperită în comuna Orbeasca, județul Teleorman.
Fibula digitată a fost descoperită la sfârșitul anilor ‘60 pe teritoriul satului Lăceni, la circa 500 m nord de uzina de apă ce deservește orașul Alexandria, de către personalul acesteia. Fibula, păstrată într-o bună stare, a fost lucrată în totalitate din bronz, fiind turnată într-un tipar monovalv. Are o lungime de 5,4 cm și o lățime maximă de 3,2 cm.
Placa superioară, semicirculară, este prevăzută cu cinci butoni semisferici de 0,5 cm lungime. Piciorul plăcii inferioare este în formă de liră. La capătul arcului de legătură dintre placa superioară și cea a piciorului, de o parte și de alta, fibula este prevăzută cu câte două proeminente aviforme. Pe placa semidiscoidală și pe cea a piciorului, ca și pe arcul de legătură dintre ele, sunt prezente ornamente formate din nervuri paralele ce urmăresc conturul fibulei.
Apendicele terminal al plăcii piciorului este ornamentat cu o proeminenţă-buton semisferic, delimitat de zona plăcii piciorului prin trei șănțuiri. Fibula păstrează resortul în întregime, urechile de fixare a acestuia și portagrafa în formă de cârlig.
Fibula descoperită la Lăceni face parte din tipul cu liră și este considerată o fibulă slavă, fiind datată spre sfârșitul sec. VI d.Hr. și prima jumătate a sec. VII d.Hr. Alte exemplare au fost descoperite în România în necropola de incinerație slavă de la Sărata Monteoru dar și la Pergam (Turcia) sau Kiev (Ucraina). Deși este considerată o fibulă slavă, acest tip a avut o largă răspândire, fiind prezent și în medii neslave, cum ar fi arealul gepido-avar din Ungaria.
Cercetătorii au analizat elementele componente ale tipului „cu liră” și au ajuns la concluzia că originea acestuia este bizantină, el derivând dintr-un anumit model de cataramă ce are partea inferioară în formă de liră.