“Ținutul Buzăului”, la un pas să devină Geoparc Internațional UNESCO
„Ținutul Buzăului” („Buzău Land”) se află la doar un pas de a deveni Geoparc UNESCO și recunoscut ca fiind un teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță internațională, după ce asociația cu același nume a transmis, la Paris, în decembrie anul trecut, dosarul celor 18 comune care constituie Ținutul, pentru a fi evaluat de specialiștii Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), informează un comunicat al Asociației Ținutul Buzăului.
Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți – renumitele locuri ale Ținutului Buzăului – au “ajuns” pe birourile celor de la UNESCO și urmează să fie evaluate, în cursul acestui an, prin prisma diversității geologice și culturale a zonei. Totodată, evaluatori independenți ai Uniunii Internaționale a Științelor Geologice vor analiza, la rândul lor, diversitatea geologică a teritoriului și importanța sa globală.
“Odată cu acordarea acestui titlu din partea UNESCO, Buzău Land va fi considerat un , unde patrimoniul natural și cultural va fi folosit pentru a sprijini comunitățile din zonă. Practic, Ținutul Buzăului va deveni un teritoriu de dezvoltare durabilă ale cărui valori și reușite vor fi recunoscute de UNESCO, lucru care va aduce multe beneficii, dincolo de expunerea globală”, declară Răzvan-Gabriel Popa, Director Executiv al Asociației Ținutului Buzăului și coordonatorul acestei inițiative de certificare internațională.
La sfârșitul anului 2020, după inițierea procesului de aplicare pentru obținerea statutului de Geoparc Global, Asociația Ținutul Buzăului a finalizat cu succes primul capitol al acestui proiect, transmițând către UNESCO dosarul de evaluare. Aplicația a constat în prezentarea teritoriului, a patrimoniului cultural, a valorilor geologice semnificative pentru istoria planetei și a progresului pe care echipa l-a făcut în ultimii ani, pentru a pune aceste valori în slujba comunităților locale. Comisia Națională a României pentru UNESCO a sprijinit acest demers, susținând activ întregul proces de aplicare. În final, doi specialiști internaționali din țări diferite vor petrece trei zile în Ținutul Buzăului și vor evalua teritoriul, descoperind locurile, oamenii și valorile locale, verificând nici mai mult, nici mai puțin de 101 de criterii. Pentru a obține statutul de Geoparc Global, Ținutul Buzăului trebuie să bifeze 99 dintre aceste criterii.
Beneficiile statutului de Geoparc Global UNESCO
Statutul de Geoparc Global UNESCO atestă teritoriul respectiv ca fiind o zonă în care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educațională, economică și socio-culturală a comunităților. Această dezvoltare are loc în consens cu protejarea și dezvoltarea mediului înconjurător. Principalii piloni ai acestui proces sunt mediul, economia și societatea.
“Buzău Land” va deveni un teritoriu recunoscut pe plan internațional, fiind promovat de UNESCO și de rețeaua Europeană și Globală a Geoparcurilor. Totodată, statutul de Geoparc Global va atrage turiști și va avea potențial pentru a convinge antreprenori să investească în turismul alternativ, în agroturism, turism cultural ori de aventură.
Singurul geoparc din România
În anul 2015, a fost adoptat Programul UNESCO pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri. În România se află un singur astfel de geoparc internaţional: Geoparcul Dinaozaurilor din Ţara Haţegului (judeţul Hunedoara). Cuprinzând zone fertile de depresiune, înconjurate de muncţi-retezat, Ţarcu şi Şurianu -, zone de deal împădurite, văi cu izvoare, aceste ţinuturi au fost locuite din vechime.
Teritoriul geoparcului acoperă cele peste 80 de sate din Ţara Haţegului, cuprinde monumente geologice, paleontologice, botanice, arheologice, istorice şi culturale şi a devenit o destinaţie de ecoturism. Au fost construite Casa Dinozaurilor Pitici, Casa Vulcanilor, Casa Tradiţiilor, Casa Petrelor etc.