Agenția pentru monitorizarea companiilor de stat și-a început activitatea: Supraveghează 7% din economie

Agenția pentru monitorizarea companiilor de stat și-a început activitatea: Supraveghează 7% din economie

Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice a devenit operaţională, a anunțat miercuri președintele instituției, Mihai Precup.
AMEPIP își începe astfel activitatea, care ar trebui să ducă la rentabilizarea celor aproximativ 1.400 de companiilor de stat, care în acest moment însumează pierderi de aproximativ 1,2 miliarde de lei, conform datelor prezentate de Mihai Precup.

În companiile ce totalizează 1,2 miliarde lei pierderi nu sunt incluse cele 19 societăți listate la bursă.

Acesta a anunțat, de asemenea, declanșarea procedurilor pentru ocuparea posturilor disponibile, în număr de aproximativ 100, anul acesta.

„Doresc să lansez un nou apel pentru toţi cei care sunteţi aici, pentru cei care reprezentaţi asociaţiile profesionale, să veniţi să candidaţi la nivel de AMEPIP pentru Consiliile de Administraţie. Avem nevoie de experţi. Peste 100 de poziţii sunt disponibile anul acesta. Cred foarte tare că le vom închide în acest an şi, în acest fel, vom reduce semnificativ şi provizoratele la nivelul întreprinderilor publice”, a susţinut Precup.

România are cel mai mare număr de întreprinderi de stat din Europa, de patru ori mai multe decât media europeană, conform datelor Eurostat.

Tabloul de bord – cu toți indicatorii fiecărei companii de stat

Agenţia monitorizează 7% din economia României, cât reprezintă cele 216 companii deținute direct de guvern și aproximativ 1200 de companii deținute de autoritățile publice locale​​. 

Platforma AMEPIP conține un tabloul de bord operațional, dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, unde sunt monitorizați indicatorii financiari, nefinanciari și de guvernanță corporativă ai  întreprinderilor publice.

Orice persoană poate accesa foarte ușor toate datele despre companiile de stat, intrând pe secțiunea Tablou de bord.

Companiile cu cele mai mari cinci din cele pe pierdere cumulează 60% din total, iar printre acestea se află Unifarm, CFR Marfă, CFR Călători, CFR S.A.

Agenția demarează procedurile de selecție pentru Consiliile de Administrație – 100 de poziții vacante

Instituția ar trebui să introducă în companiile de stat principiile de guvernanță corporativă, iar directorul ei a declarat miercuri că intenționează să atragă expertiză din mediul privat pentru a implementa în societățile statului principii precum răspunderea faţă de shareholderi şi stakeholderi.

„Ne dorim foarte mult să atragem expertiză din mediul privat. Avem un instrument care pune la dispoziţie toate poziţiile publice în consiliile de administraţie ale întreprinderilor publice”, a spus Mihai Precup.

„Semnăm acum, în direct, anunţul de operaţionalizare AMEPIP, care va fi găsit de astă seară pe site-ul agenţiei şi este elementul care va avea consecinţele legale cu privire la operaţionalizarea agenţiei şi demararea anumitor proceduri de selecţie la nivelul Consiliilor de Administraţie. Noi estimăm astăzi să avem undeva la 40 de proceduri de selecţie care vor fi demarate în lunile următoare, conform termenelor legale. Vom face informările începând de mâine către toate APT-urile centrale (Autoritate publică tutelară – n. r.). Ele au 30 de zile să demareze procedurile de selecţie pentru întreprinderile publice care nu au demarat încă. Noi am estimat vreo 40 – şi ne aşteptăm să avem peste 100 de poziţii disponibile în Consiliile de Administraţie ale întreprinderilor publice”, a menţionat Mihai Precup, citat de Agerpres.

Veniturile Agenției – din amenzi și dintr-o „taxă de monitorizare”

Bugetul AMEPIP va fi de maximum 0,1% din veniturile tuturor companiilor de stat, iar veniturile ei vor fi asigurate din:

  • o cotă de 30% aferentă amenzilor aplicate
  • un tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale stabilite prin situaţiile financiare anuale ale întreprinderilor publice, aprobate pentru anul precedent.

O agenție care dictează politica de proprietate a statului român

Instituția nou înființată are rolul de a elabora și de a propune Guvernului proiectul de lege privind politica de proprietate a statului, de a coordona și monitoriza implementarea acțiunilor și politicilor de guvernanță corporativă la nivelul autorităților publice tutelare.

Responsabilitatea Agenției este de a asigura o procedură de selecție transparentă și competitivă pentru aprobarea numirii membrilor consiliului de administrație, monitorizează, evaluează, controlează și publică raportarea periodică a indicatorilor de performanță și aplică sancțiuni pentru întreprinderile de stat care nu respectă indicatorii-cheie de performanță.

Cine are ”pâinea și cuțitul”: prim-ministrul, prin SGG

Agenția va avea puterea de a impune conducerile întreprinderilor publice, mai ales în cazul celor care nu performează. Bineînțeles, ”cu respectarea regulilor guvernanței corporative”.

Din proiectul de Hotărâre reiese că AMEPIP se organizează și funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale cu personalitate juridică în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.

La SGG a fost numit în funcție, la insistențele PNL, Mircea Abrudean, fost șef al cancelariei fostului premier Nicolae Ciucă.

****

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *