O scrisoare rătăcită a lui Oscar Wilde

O scrisoare rătăcită a lui Oscar Wilde

Muzeul Național al Literaturii Române Iași a publicat recent pe site-ul instituției un document deosebit de interesant din colecţia sa: este vorba despre o scrisoare trimisă de Oscar Wilde sonetistului Mihai Codreanu.

Iulian Pruteanu-Isăcescu, șef Birou programe culturale în cadrul muzeului, a explicat pe larg conținutul documentului. „Scrisoarea este redactată în limba franceză, nedatată şi fără «andrisant», purtând doar semnătura lui Oscar Wilde. Din text putem desprinde că domnul J. Cantel este autorizat de Oscar Wilde să realizeze traducerea în limba franceză a Intenţiilor, mai puţin ultima parte, «Adevărul măştilor» (La vérité des masques), care «nu-i mai place», propunându-i să o înlocuiască cu studiul «Sufletul omului» (L’Âme de l’homme), apărut în numărul din februarie al prestigioasei reviste «Fortnightly Review», eseu care conține o parte din estetica sa (qui contient une partie de mon esthétique) – aflăm, astfel, că scrisoarea a fost redactată în vara anului 1891. Scrisoarea este cunoscută de exegeții lui Oscar Wilde, aceasta fiind publicată în Letters of Oscar Wilde, precum şi în The Complete Letters of Oscar Wilde. Rămâne însă un mister cum această scrisoare a ajuns printre hârtiile donate de Ecaterina Codreanu, soția văduvă a sonetistului, în anul 1990, și mai ales, care este legătura dintre Mihai Codreanu și Oscar Wilde”.

scrisoare oscar wilde 800x435 jpg jpeg

Iată traducerea integrală a scrisorii:

„Cu mare plăcere împuternicesc pe d. J. Cantel să realizeze traducerea în franceză a «Intențiilor». Dreptul de a da această împuternicire îmi aparține. Aș vrea doar să nu mai traducă ultima parte a eseului «Adevărul măștilor»: nu îmi mai place. În locu-i putem introduce eseul despre Sufletul omului, apărut în numărul din februarie al Fortnightly Review, care însumează o parte a esteticii mele.

Oscar Wilde”

Acest articol a apărut în numărul 228 al revistei Historia, disponibil în perioada 15 ianuarie – 14 februarie la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *