Prima lege pentru protejarea unor zone de pe Lună
Statele Unite ale Americii au introdus prima lege din istorie care obligă pe companiile americane dar și pe oricare alte entități ce vor colabora cu NASA la noi misiuni pe Lună să nu se atingă de obiectele rămase în urmă după misiunile Apollo, care au dus primele echipaje umane pe Lună în urmă cu jumătate de secol.
Denumită „One Small Step to Protect Human Heritage in Space Act” („Legea un pas mic pentru protejarea moștenirii umane în spațiu”), legea a intrat în vigoare de la 31 decembrie și prevede conservarea zonelor istorice în care au aselenizat astronauții americani care au participat la misiunile Apollo, relatează Agerpres.
„Am susținut de mult timp necesitatea protejării artefactelor provenite din misiunile Apollo, care sunt încărcate de valoare culturală, istorică și științifică și sunt importante nu doar pentru SUA, dar și pentru întreaga omenire. Este important ca NASA și Statele Unite să deschidă drumul spre un comportament responsabil în spațiu, iar această legislație pentru conservarea moștenirii umanității în spațiu este, în sine, un mic pas în punerea în aplicare a acestui leadership”, a declarat Eddie Bernice Johnson, președintele Comisiei parlamentare americane pentru Ştiință, Spațiu și Tehnologie.
Recomandările, care până la 31 decembrie nu erau obligatorii, se referă la traiectoriile pe care trebuie să se înscrie modulele spațiale care coboară pe suprafața Lunii și definesc „zone cu acces restricționat” pentru a evita deranjarea (cu intenție sau fără) a zonelor în care au aselenizat misiunile Apollo – șase astfel de misiuni au coborât până pe suprafața Lunii în perioada 1969 – 1972.
Companiile americane dar și din alte țări care doresc contracte, colaborări sau subvenții pentru activități selenare desfășurate independent sau în parteneriat cu NASA vor trebui să respecte această lege.
Foto sus: Astronautul „Buzz” Aldrin Jr., fotografiat de Neil Armstrong, la 20 iulie 1969 (© NASA)